Thursday, March 31, 2011

Sekolah Dulu... Sekolah Sekarang...

Aku citer ni dari pengalaman aku sendiri....dari pengalaman bapak dan mak aku... dan jugak pengalaman rakanku menjadi cikgu di sekolah.... Banyak bezanya dulu dan sekarang.... Dan kalau dikirakan...budak sekarang tersangat la manja dan sangat terlindung...he he he


DULU
Pergi ke sekolah jalan kaki.....atau berbasikal. Ada yang terpaksa berbasikal sejauh 5km nak ke sekolah..(Jauh lagi pun ada). Kalau banjir....terpaksa la pakai selipar..kasut dalam bag. Sampai sekolah baru tukar. Yang pegi dengan bas tu...jarang-jarang jer.. Yang parent tolong hantar pun sikit jer....Hanya golongan kaya dan mampu sahaja.

SEKARANG
Kebanyakan dah ada motosikal sendiri.... Basikal tu kira dah nak pupus dah.... yang jalan kaki...rumah depan sekolah je masih ada. Naik bas memang kompem ramai.....tapi aku rasa yang dihantar dengan kereta mak ayah lagi ramai....  Hujan sikit....kompem sumer hantar berkereta siap hantar depan kelas...:D

Errr.....takde kaitan..tapi gambar ni menarik..he he

DULU
Majoriti budak sekolah bawak dalam rm2 je...Tu kira dah kaya dah.... yang lain rm1 je. Pegi kat kantin sekolah....makan berkongsi dengan kawan-kawan. Beli kuih singgit.... makan tiga orang. Kebiasaan la tu.... 

SEKARANG
Bawak duit rm5 paling kurang.. Ada yang cecah rm10. Tu pun tak cukup...mintak lebih lagi. Pegi kat kantin.... Makan sikit jer...yang banyaknya buang dalam tong sampah....reason... sebab tak sedap..tak sama dengan masakan orang gaji kat rumah. 


DULU
Tak siap keje sekolah....cikgu denda kaw-kaw nyer.... ada yang berdiri atas kusi....ada yang kene rotan sampai merah tangan... ada jugak yang kene berdiri luar kelas.... Marah? Biasa lah....dah buat salah kan... Trima je lah... Lain la kalau didenda tanpa sebab.... Tapi tu kebiasaan.... kadang-kadang berdiri sambil gelak jer..he he

SEKARANG
Bukan je nak suruh berdiri atas kerusi... atau nerdiri luar kelas.... nak cubit pun kene hati-hati. Takut ada bekas.... sebab nanti mak bapak datang buat laporan. Siap ada undang-undang takleh pukul budak sekolah. Budak kene denda sikit.....dah mula SMS mak bapak.... dalam 10 minit.....dah sampai buat hal. Habis satu sesi tertangguh sebab kes dia sorang....tu pun sebab budak tu kene cubit sampai merah sebab tak siap keje sekolah...... :D


DULU
Cikgu marah-marah..... budak dengar je.... tak menjawab. Sebab faham cikgu marah ada reason... Biler dah cool.......jadi macam kawan.... siap lepak di kedai kopi lagi... cikgu pulak belanja budak sekolah air sirap ais.... Lepak-lepak sambil cikgu selit nasihat.... Siap gurau-gurau..... Kan bes tu....

SEKARANG
Cikgu marah-marah..... budak tengking balik... Bila cikgu buat baik.....budak pijak-pijak je cikgu tu macam kawan sekolah kene buli.. Cikgu nak belanja.....rasanya budak kot yang nak belanja cikgu...sebab depa lagi berduit. Jarang dah lepak bersama.... cikgu dengan cikgu nya.... Budak dengan budaknya.... zaman dah berubah..... tapi ok ker perubahan macam ni...

Nampak?? Ni bukan aku main cakap jer... tapi dari cerita-cerita kawan-kawan cikgu aku..... Banyak dah berubah.... adab sopan dan budi bahasa kian hilang ditelan zaman. Banyak lagi suka Lady Gaga dari Ustazah Rokiah kat sekolah tu... Cikgu dah tak dihormati...artis lebih dipuja dari pendidik bangsa yang mendidik korang. Apa jasa mereka sampai dipuja? Penat si cikgu cuba mendidik korang..... tapi tu yang dibalas... 

Time muda.....time sekolah...memang korang tak merasai apa yang diorang rasa... tapi bila korang dah start berkeluarga.... baru tau apa jasa mereka kat korang. Hormatila cikgu....hormati la mak ayah... :)

~PEACE~

Buah Yang Agak Mencarut...


Haaa.....ini sebenarnya termasuk dalam kategori belajar bahasa kelantan jugak ni.... Cuma takde disebut di title jer..... Huhuhu.... Buah ni susah sikit disebut dalam bahasa kelantan jika korang mengamalkan prinsip segala perkataan jika dalam bahasa kelantan ditukar dengan cara kebiasaan... Kalau mengikut teori kebiasaan..... bahasa kelantan tukar yang belakang jer.... Contohnya... Makanan jadi makane... belakang jadi belake..

Ni spesel kes sikit.... sebab kalo tak spesel....boleh jadi mencarut dalam bahasa kelantan!! Amik perhatian yer..ha ha ha. Kalo tak nanti tergelak pakcik makcik di kedai kopi dengar korang mencarut.... dah la datang ke negeri orang.... mencarut pulak... ngahaha.... Buah yang nak diciterkan ni adalah buah mempelam... atau bahasa persuratannya....buah mangga...

Ni la Pokok Mempelam a.k.a Mangga

Jangan sesekali korang sebut memPELE.... PE disebut seperti PEtang.... dan LE adalah LEncong. JANGAN!! Sebab itu adalah hak milik si lelaki punyer...... :D

Ni PELE lain.... Bukan yang ni....:D

Orang kelantan tak sebut macam tu... ia ditukar seratus peratus..... Buah ni akan jadi buah paoh.... Kalau ditanya orang kampung.... buah mempelam tidak wujud... he he he.... Kalau korang suka berjalan-jalan.... korang mesti perasan banyak tempat ada kaitan dengan buah PAOH ni..... Kampung Tasek Paoh.. Paoh Lima.... dan lain-lain.

Buah Paoh a.k.a Mempelam a.k.a Mangga

Ok la..... kira lepas ni korang dah boleh beli buah mempelam dengan selamat dan tidak diserbu Jabatan Agama Kelantan la kan...ha ha ha ha

~PEACE~

Wednesday, March 30, 2011

Di manakah pusat bumi?

Semua kejadian ada pusatnya... Bukan pusat bujir....bukan pusat serenti....atau pusat membeli belah.. Tapi ni satu titik di mana tempat paling stabil atau dalam istilah sains....titik kestabilan..(Centre of Gravity). Dalam topik pelajaran aku.....selalu disebut CG. CG ni amat penting dalam pengiraan hukum fizik. sebab segala daya akan dikira dari CG.... 

Macam kita la kan.... kita pun ada pusat.... kalau diikutkan... pusat kita tu adalah CG kita... titik kestabilan kita. Sama juga dengan semua kejadian....semua ada pusat dia. Tapi untuk bumi? Haaa........ ni yang menarik nih. Kalau diikutkan pusat bumi sepatutnya menjadi titik pengiraan longitud dan latitud bumi. Kalau begitu..... Greenwich la kan..... Ermm..... mengikut penemuan baru... tapi tak dihebohkan..... ada satu lagi tempat di mana mengikut hukum ratio matematik dan kajian mendalam dari saintis luar negara.... sepatutnya dijadikan pusat bermulanya longitud dan latitud bumi yang lebih effisien dan tepat.
Tempat itu ialah sangat tidak asing bagi kita......



Di manakah tempat itu???

Di Malaysia????    


Bukan.............

Tempatnya ialah..........

Kaabah di Mekah...........


Mengikut kajian saintis..... di situlah pusat bumi yang sebenar.... Dikatakan juga pusat elektromagnetik terkuat di bumi juga terletak di kaabah.... Logik la kan ada orang tua cakap burung dan kapal terbang tak boleh melintas di atas kaabah.... Subhanallah.... Sangat rugi kepada sesiapa yang masih tak percaya akan agama islam.... 

Masih ingat akan entri aku berkenaan solat? Entri yang INI.  Pasal solat dan tenaga alam..... sebab itu lah kiblat kita menghala ke kaabah..... Bukan sebab menyembah batu kaabah tu.... tapi menyembah kebesaran Allah... Tapi kan.... kenapa masyarakat dunia masih tak mahu ubah fakta ini? Adakah sebab takut Islam makin bertambah pengaruhnya.... atau menidakkan sesuatu yang benar kerana atas dasar sombong dan ego? Fikirkan la yer....:)

Biodata Puteri Meng Li Hua - Hikayat Merong Mahawangsa

Siapa dah tengok citer ni? Aku tak tengok lagi nih.....hadoi.... Tengok trailer je... Harap sempat lagi nak tengok. Salah satu watak dalam citer ni adalah Puteri Meng Li Hua.... Pelakonnya ialah Jing Lusi. Sebelum ni aku pun tak kenal si Jing Lusi ni.....ni baru kenal.. he he he


Aku sediakan sedikit biodata dia.... Layannn~~ Zasss


Nama: Jing Lusi
Tempat Lahir: Shanghai
Tinggi: 160cm ( Tinggi aku lagi..he he)
Berat: 51 kg ( Pun berat aku lagi....lalala)

Filem: Carly, JACK FALLS, Press on Features, DIR. Alexander Williams and Paul Tanter
Le, THE MISSING DAY, 13th Hour Productions, DIR. Stuart Dunlop
Princess Meng Li Hua, THE MALAY CHRONICLES: BLOODLINES, KRU Studios Sdn Bhd, DIR. Yusry Abdul Halim
Miong, SOLITO, Holy Moshe& Pictures DIR. Amit Gicelter
Lauren, BREATHE*, Porcelain Film DIR. Nicholas Winter
Femme Fatale, PIECES OF A MAN**, Jewbei Films, DIR. Joe Lovelock

Modelling : Photographic campaigns for clients including: GETTY IMAGES, ERNST & YOUNG, PETER BAILEY COMPANY, IMAGE SOURCE LTD, and ODEON UCI CINEMA.

Idola: Pembawa Wacana

DECO DECO BENG BENG BOONG !

Ops.... terbuat entri sudaaaa....:D
Nak g blog Bro Ben...klik je banner tu..huhu

Online Shop Di Facebook dan Lain-lain Penipu!!

Aku rehat-rehat dari membaca jurnal...aku lepak la di facebook. Dalam melepak di facebook tu....aku terjumpa satu page yang menarik.....page tu bertajuk "KAMI BENCI ONLINE SHOP YANG TIPU & MAKAN DUIT HARAM!". 

Pastu aku godek-godek la dalam page tu.....rupa-rupanya ramai yang kene tipu dengan sesetengah online shop yang telah menipu depa.... Nasib baik aku tak kene.....masa aku buat persediaan untuk perkahwinan haritu... banyak jugak la membeli atau mengorder secara online..... Syukur alhamdulillah..... Sape yang nak tau yang mana suka menipu....pegi la page tu... copy paste je tajuk tu... ataupun boleh klik SINI.

Untuk semua yang nak beli melalui online... aku rasa korang kene amalkan langkah berjaga-jaga sikit.... Contohnya kalau melalui facebook... Korang tengok la sikit sebanyak komen pembeli kepada dia.... Kalau ok jer sumer...maknanya ok la tu kot....Kalau ada yang delay penghantaran ke...ada masalah itu ini... ermm... baik hold dulu.... Kalau murah sangat pun kene hati-hati...sebab takut barang tu tipu....:)

Dekat page tu jugak...ada jugak yang berkesempatan mengiklankan barangan dia...dengan temanya....saya tak menipu..ha ha ha. Macam-macam la kan... Tapi ok jugak tu... sekurang-kurangnya kita boleh tengok la kan...sape yang kene tipu dan sape yang menipu... Ada jugak yang kene tuduh jer...kene fitnah.... haih... Kesian dia kalau dia tak tipu.... Tak pasal-pasal kene tuduh menipu kan..

Aku bukan nak kata online shop sumer tipu.... ada yang ok... Cuma kita sebagai pengguna ni kene la berhati-hati kan..... Cek elok-elok dulu... sedangkan pinjaman pun dah banyak cara sekarang.... nampak macam senang dan sangat bagus...tetapi rupa-rupanya geng Along! Sama la dengan online shop nih.... Kena cek betul-betul. Salah satu cara..... selidik dan cek komen dari pengguna lain. Semoga kita tidak ditipu..:)

Tuesday, March 29, 2011

Komen Dalam Blog...

Aku hari ni akan start balik misi utama aku...iaitu nak fokus balik kepada master aku..... Sudah lama aku tak mengadap master nih... Ye la kan.... haritu sibuk pasal kahwin.. pastu sibuk nak kumpul duit nak cukupkan belanja tu..... Sekarang bila dah setel sumer..baru ler tenang sikit... Tapi aku nak buat entri dulu... blog tetap hidup walaupun aku akan memfokuskan diri sepenuhnya kepada belajar lagi.....

Aku nak bagi sedikit tips la kan kepada blogger baru.... Aku haritu cuba nak komen banyak-banyak kat mana-mana blog yang aku dah terjah.... Tapi banyak blog ada masalah pasal banyak sangat widget...... Bila dah banyak widget ni... aku susah nak bukak biler time tenet slow tahap petala langit ke tujuh.. Lagi satu... nak komen....asyik terklik kat widget jer.....adoi...

Ada jugak blog yang komen dia susah sikit..... ada word notification... ala... yang dia bagi huruf tah ape-ape tu..suruh kita isikan sebelum dapat publish post. Lagi senang kalo dibuang word notification tu..... Cara nak buang....pegi dekat setting....and then pegi dekat comment.... Buang la pasal word notification tu dengan pilih NO.

Hah....satu lagi..... untuk komen tu....pilih la pop-up window.... lagi senang nanti nak komen... Perasan tak macam mana nak komen blog ni....atau blog Ben Ashaari? Sumernye buat pop-up window. Lagi senang nak komen. Macam mana nak ubah setting tu..tempat yang sama dengan yang tadi.

Ok lah.....tu jer aku nak bagitau... aku dulu pun macam tu jugak. Tapi bila dah perhati blog otai...baru perasan yang depa buat ruangan komen macam tu. Walaupun akan ada yang mengomen tah ape-ape.... tu menunjukkan blog korang dah mula dicemburui orang....Maknanya korang dah mula menapak di dunia blog. Biasa la kan....bila dah nak naik...akan ada yang mendengki.. Memang tu ler adat dunia sekarang... Dunia blog takkan boleh lari nyer... So...be cool jer dengan komen tak membina tu ok..:)

Kisah di Pulau Pemanggil - 2nd & 3rd Day

Kisah hari kedua bermula dengan sarapan..... Makan punyer la banyak.... sebab segala tenaga diperlukan untuk aktiviti hari ni....iaitu.....island hopping....Atau lebih dikenali dalam bahasa melayu...lompat pulau..he he he. Kitorang akan ke Pulau Lang dulu...snorkeling kat sane....and then akan ke Pulau Aur.....nak snorkeling pun boleh...tak nak pun takper... pastu kira lunch kat situ.....lepas habis sumer melantak sampai tercekik.. Kitorang ke Pulau Dayang... Masa perjalanan dari pulau Pemanggil ke Pulau Lang lebih kurang sejam setengah.....sebab naik bot biase.....slow punyer....

Pulau Lang

Sepanjang ke Pulau Lang tu.... ada yang tido tak hingat dunia...ada yang menikmati suasana berangin tu.... ada juger yang menahan rasa nak muntah..he he he.....macam-macam lah... aku menikmati suasana dalam bot jer... Menikmati angin laut menerjah muka aku nih... dalam duk boring tengok laut je.....tiba-tiba ternampak sekumpulan ikan tengah melompat-lompat..... tak tau la depamelompat kegembiraan sebab nampak kitorang ker....melompat kepanasan ker.... tapi memang besar jugak la ikan tu.... yang penting bukan ikan sardin..huhu

Sampai di Pulau tu.... ramai la yang terjun terus sebab excited nak tengok coral kat situ.... Aku dan wife pun turut sama excited nih... Tapi tetibe dengar pakcik yang bawak bot tu cakap..." Ombak besar nih... air tengah pasang". Aku pun dah cuak..ha ha ha... Tapi tetap turun juger... Sekali memang air berombak kuat... Aku yang pakai life jacket ni pun rasa macam tenggelam timbul jer.... aku dan wife berpaut je kat bot..ha ha ha... Sekali pakcik tu suruh naik.... sebab dia cakap kemungkinan laut makin berombak lepas nih... Tapi yang paling buat aku cepat naik.... mat salleh yang tarik aku haritu cakap ada nampak ikan yu besar kat bawah.... Banyaaaaaaak.... Aku teringatkan citer pasal Shark la kan.... he he he..

Sekejap jer di Pulau Lang....kitorang lamakan di Pulau Aur.... Lepak-lepak di pantai... main ombak di pantai.... ada jugak yang snorkeling kat situ sebab tak puas hati tak dapat snorkeling lama-lama dekat Pulau Lang... Aku carik-carik gak kulit kerang yang menarik kat situ..tapi takde... Dalam pukul 1.00 tengah hari...kitorang makan tengah hari kat jeti.. Bes jugak..sebab nasik yang jatuh dalam air tu ikan datang makan.... Banyak pulak tu..... rasanya kitorang makan sikit je kot.. sebab teruja tengok ikan makan nasik yang jatuh tu..Sengaja dijatuhkan....hahahaha...

Bergambar sebelum makan tengah hari..

Ada gaya macam Bro Ben tak? He he he

Melihat keindahan Pantai Pulau Aur..

Banyak tak ikan? Masa ni tepi jeti tu...

Sesudah habis makan....kitorang ke Pulau Dayang.... Haa.....kat sini kitorang snorkeling sepuas-puas hati..... Memang lama giler kat sini..... Sampai kecut habis jari-jemari aku dan wife.... Dari gigi pantai hingga la ke tengah.... Ada yang kena kepit ngan ketam.... ada yang buat-buat lemas.... macam-macam la.... Memang happening dan puas hati.... Pantainya yang putih tu pun dah cukup menarik dah.... Boleh la tengok ikan Nimo datang bermain.... Kerang.... Ikan ape tah lagi.....macam-macam la... Tak leh nak digambarkan dah nih.... he he he... Dalam duk asyik bersnokeling tu.... dapat la satu hadiah dari Pulau Dayang ni.... Kulit kerang yang besar giler... he he. Sape nak beli... aku nak jual rm2000...ha ha ha ha..

Pantai Pulau Dayang

Di kandid sebelum bersnokel di Pulau Dayang

Hasil bersnokeling...besar tak? he he

Lepas tu kitorang balik la ke Pulau Pemanggil....sejam setengah lagi perjalanan....yang ni aku tido.. penat weh duk bersnokeling dekat 2 jam.... Mata aku dah takleh bukak dah masa dalam bot.... Boleh dikatakan sumer tido.... pakcik yang bawak bot je tak tido..huhu. Sampai di Pulau Pemanggil.... kene la panjat tangga yang tinggi tadi nak balik bilik.... merangkak-rangkak aku dibuatnya..ha ha ha.. Masa tu la baru perasan yang aku dah mengalami sunburn yang kronik.. Sebab aku luper bawak sun block! Ngahahaha...Padan muka aku....:)

Malam tu.... spesel sikit....kitorang ada barbeque.... Makan memang tak hingat dunia.... ada spaghetti....ada sup-sup.....nasik pun ada...tapi menu utama tetap udang bakar.....kerang bakar...ikan bakar...sotong bakar.... dan lain-lain yang dibakar...... Habis makan tu...ada la surprise yang dibuat operation manager kat situ kat kitorang...... DUA SURPRISE!! Satu.....surprise birthday..... tapi yang ni aku dah tau masa beli pakej dia haritu....he he. Yang satu lagi memang surprise giler.....Surprise untuk anniversary kahwin...Hahahaha.... Tenkiu la Abang Din a.k.a Operation manager kat situ.... memang terbaik!!


Surprise befday....sumer yang tiup tu harijadi di bulan Mac...

Surprise anniversary wedding cake...Thanx Pulau Pemanggil...he he

Habis kitorang melantak kek tu.....berehat-rehat la.... Kali ni macam malam yang lepas ler jugak.... tapi aku pulak yang join.... Habis sume aku main.... dari carrom....sampai ler main ping pong... siyes ada meja ping pong kat sana.... Cuma aku tak berkaraoke...sebab time tu hujan...aku tak nak dipersalahkan..ha ha ha. Lepas hujan dah berhenti.... kitorang pegi memancing... dan cuba belajar mencandat sotong... (tengok je sebenarnya..he he) Hasilnya ialah......

Ikan Yu...kecik pun jadik la kan...:D

Dapat ikan yu sekor.....ho ho ho....terer tak? Kalau korang nak tau.....Pulau Pemanggil ni memang heaven untuk kaki pancing..... senang nak dapat ikan dan kalau dapat pun memang banyak giler..... Ada sorang abang tu dia tunjuk kat aku hasil pancingan dia....satu tong bai.... Memang puas hati....

Ni bukan dam cina...tapi dam haji..ho ho

Tengah berkaraoke... Orang sama jer dua-dua hari...haha

Masuk hari ketiga..... aktiviti bebas.... sebab speed bot amik kitorang dalam pukul 3 petang. Pagi tu.... aku beromantika dengan wife aku di pantai jer... Sambil main air di gigi pantai.... Nak bersnokeling jugak sebenarnya..... Tapi kaki aku dah sunburn tahap kronik giler.... Pedih-pedih dah kene cahaya matahari.... Rasa macam ada orang bakar......Bako!...Bako!.. Sape yang penah kene jer tau kepedihan dia tu... Uiii Dahsyaaaaaat!!!

Takde keje dekat tepi pantai...:)

Lagoon di Pulau Pemanggil...kene cross jalan batu-batan dulu..

Itu je la kisah aku di Pulau Pemanggil..... memang terbaik kalau korang nak kelainan.... lagipun pulau ni jarang orang tau....kan? Sebab tu aku buat entri ni.... supaya korang tau yang kita ada destinasi pelancongan yang boleh diketengahkan lagi selain yang sudah ada nama tu.... Lepas ni aku rasa nak pegi ke Pantai Keranchuk la pulak.... Sape tau? .....he he.

Monday, March 28, 2011

Kisah di Pulau Pemanggil - 1st Day

Aku stat dari rumah la ok.... Dalam pukul 8.30mlm, kitorang naik bas ke Mersing. Ada la delay sikit sebab ada orang sesat.... berhenti di mana tah.... sebab bas nak isi perut dulu..(isi minyak). Kitorang pegi serbu ke KFC berdekatan sebab sumer tak makan lagi..ha ha ha. Maka, habisla berbau ayam goreng dalam bas tu.... Time dalam bas tu..... driver pasang muvi.... citer Ong bak 3 dengan citer Faster.... ok jugak..sebab aku tak tengok lagi citer Faster tu..... tapi kebanyakan ternganga la...tido..:D

Dalam pukul 2.30 pagi.....kitorang sampai ke jeti di Mersing..... Sumer duk kalut carik tandas...sejuk giler dalam bas tu.....dia pasang ekon tahap paling sejuk kot... sebab ada orang besar dalam bas tu....aku maksudkan betul-betul besar punyer.....he he he. Dia takpe la...tahan sejuk....keding macam aku ni...kompem kering lemak aku sebab nak tahan sejuk tu... Dalam pukul 3.00 lebih....speed bot pun sampai.... maka bergerak la kitorang ke Pulau Pemanggil.

Amik gune helikopter nih.... he he

Dalam pukul 5.30pagi....sampai ke jeti Pulau Pemanggil.... Terkejut aku tengok pada awalnya...sebab tangga dia tinggi beb... aku ni dah la bawak satu beg jer...pakaian aku dan isteri disekalikan.... berat oo.... beg satu lagi isi makanan jer... sumer aku bawak..ha ha. Demi isteri tercinta... aku bawak la sumer... ada la dalam 45 step yang agak tinggi sebelum sampai tempat berhimpun.... Sampai jer situ...terus bagi briefing dan bagi kunci bilik... aku dan isteri dapat penthouse....PENTHOUSE tuuu.....ha ha ha. Sekali tengok.............tinggi giler rumah tu... tangga dier.....kecik-kecik jer...gune kayu lebar 3inci setengah....Gayat aku....

Yang bulat merah tu bilik aku....tinggi dowh...
Ni gambar dari atas jeti...

Sepatutnya...pagi tu dah ada aktiviti....pegi snorkeling sekeliling pulau... tapi aku dan wife tak berapa sihat..kitorang bantai tido jer lepas solat subuh....sampai breakfast pun skip..he he he. Tapi tetap turun la dalam pukul 10.30 pagi.... Buat muka kesian pegi kat cafe lounge dia....dapat jugak la makanan pagi..ha ha ha. lepas tu....aku dan wife jalan-jalan jer dekat jeti. tapi kawasan situ pun dah cantik.... dapatla berkejaran dengan ketam...ngahaha. Bila air dah stat pasang...aku dan wife naik ke bilik...tunggu makan tengah hari...

Tengok tangga dia... yang dekat tangga batu tu baru separuh perjalanan

Pemandangan dari pintu bilik...

Lepas tengah hari....snorkeling lagi.. yang ni aku dan wife tak lepaskan peluang.... join sekali. Still snorkeling sekeliling pulau..tapi kawasan berlainan..... Ni la first pengalaman aku nak bersnorkeling...ha ha ha... Memang kelakar tahap gaban la kan... aku mula-mula main tepi bot jer.....sambil pegang tangga bot..:D Tapi ada sorang mat salleh dari Singapore tarik aku ke tengah.....binawe tol.... Tapi oleh sebab dia la aku jadi berani......Thanx mate! Dia ajar aku macam mane nak berenang...dapat la kawan mat salleh sorang..ha ha ha.

Bergambar di kawasan pulau...masa tak pegi snorkeling pagi tu..

Gambar dekat jeti...air dah stat nak naik...

Ni gambar sebelum terjun bersnokeling... setting kamera dulu...lepas tu lupa nak amik gambar..ha ha

Lepas penat bersnorkeling...kitorang singgah ke kampung berdekatan.... nama kampung ni...Kampung Pontianak!! Aku pun tak faham kenapa kawasan pulau ni sumernyer nama pelik-pelik...menakutkan....he he he. Kitorang pekena la roti canai dan ABC kat situ.... harga die berpatutan...jika dibandingkan dengan sesetengah kedai mamak la...Order jugak air kelapa.....dia sediakan buah jer...buat sendiri...maka tak jadi la beli....he he

Masa nak balik ke jeti..... sempat lagi si tour guide kitorang bercerita pasal mitos gajah disumpah jadi batu.... Panjang ler citer dier.... Citer dier lebih kurang si Tanggang la... sebab dia dah kaya..lupa akan kampung halamannya....lupa kat mak dier... maka mak dia sumpah jadi batu.... jangan percaya citer aku...Buat penat bace je kan...he he he

Kampung Pontianak.... Eeeeeee
Olek kerana kamera tak leh selam dalam air...amik dari atas je ler...

Mitos Pulau Pemanggil...Gajah disumpah jadi batu...

Dalam pukul 6 petang...kitorang balik...rehat-rehat....dan makan malam.... Malam tu sekadar di isi berborak-borak dengan orang lain... banyak citer depa nih...kebanyakan dari Singapore..... ada engineer...ada bos syarikat.....macam-macam la... aku dan wife berborak-borak sampai pukul 10.30 mlm kot... Sambil ditemani bermacam-macam aktiviti....karaoke ade....main dam ade...main carrom ader... main congkak pun ada.... rasa macam kat kedai kopi dah..hahaha.

Lepas tu aku dan wife pegi la berjalan-jalan kawasan pulau...sambil ditemani cahaya bulan.... luper nak amik gambar time jalan-jalan tu... habis berjalan-jalan...kitorang pun naik ke rumah atas awangan tu...dan terus tido...penat dowh....Esok akan ada aktiviti lagi..... Sambung dalam entri lain..he he he....

Best....Best..... Thumbs up untuk Pulau Pemanggil!!


Tepat jam pukul 1.00 pagi semalam..... aku sampai ke rumah aku balik..... Penat dan letih memang kompem....tapi hati yang bergumbira ni memang best giler....:) Selama 3 hari 2 malam aku di Pulau Pemanggil memang kenangan yang amat menarik...... Aku nak uploadkan gambar-gambar sepanjang berada di sana jap lagi... Tapi siyes la...memang menarik...

Banyak benda aku nak share dengan korang...... Sepanjang berada di pulau tu.... rasa macam aku duduk di dunia lain.. Sekarang ni pun...aku masih terasa macam duduk di dalam bot lagi..... terhuyung hayang walaupun tengah duduk di depan pc! Hahaha....

Aku bagi citer ringkas la sikit..... aku duduk di Pulau Pemanggil di rumah pant house.... paling atas... :D Kitorang bersnokeling...... pastu berlompat-lompat pulau (ireland hopping)... telan air laut....he he .... ber barbique..... macam-macam la.... Sesuai bagi sesape yang nak lepaskan tensen bekerja tu....

Aku nak bersarapan jap.... sambil nak hilangkan huyung-hayang aku ni... tiba-tiba dengar macam ada ombak la pulak....hahaha..(Tengah teringat masih berada di sana kot)

Aku akan cuba uploadkan secepat yang mungkin..... internet hari ni macam siput laut jer... Kalau dapat...aku buat entri khas aku sepanjang berada di sana... Tapi overall....Pulau Pemanggil memang best....:)

Jom Sertai Bloglist Blog Bdk Botak Bulan 4-6 2011

Aku balik je dari berbulan madu.... nampak ni...... so aku pun join ler.... kepala tengah blur lagi nih..he he
Aku adalah lelaki.... Aku join bloglist budak botak.... Hoo - Rahh....:)

Sunday, March 27, 2011

Phase 3 - Episod 17 (Penemuan Keseimbangan)

Sudah hampir kepada kesimpulan..... Jangan jemu menimba ilmu..... :)

video

Apa itu Solat....

Solat ni apa sebenarnya...... Korang duk terhingguk-hingguk tertunduk-tunduk..... Korang tau tak apa tu solat? Apa ada dalam solat tu? Yang korang hafal tu amende sebenarnya? He he he...Pernah tak korang terfikir bende ni? Haaaa.......Tu la sebab ramai malas nak solat...sebab tak tahu apa tu solat....


Solat ni sebenarnya doa.... Segala bacaan dalam solat tu doa...... Start dari takbiratul ihram hinggalah salam... Semuanya doa untuk kesejahteraan diri.... korang tau tak orang arab jarang menadah tangan berdoa lepas solat... Depa ni suka solat sunat..... sebab..... dalam solat tu depa dah berdoa lebih dari kita berdoa menadah tangan nih.....

Hati kita......darah daging kita.....dia macam penapis air tau... Korang kalau selalu berada dalam air suci.... penapis tu tetap bersih dan suci.... tapi bila korang letak dalam air kotor.... lama-lama kotor la penapis air tu.... nak basuh balik....tak jadi macam mula-mula beli dah... mesti lekat jugak kuning-kuning.... tau-tau dah terkopek sana-sini..... Sama la dengan tak tinggal solat ni... Sebab solat ni korang mintak benda elok-elok.... sumenyer untuk kebaikan diri.... mane ade orang mintak keburukan diri......ke ader? :D

Maka jangan la korang tinggalkan solat..... cuba fahami semua bacaan dalam solat.... komfem korang rasa rugi kalau korang tinggalkan solat. Lagi-lagi bacaan doa qunut.....bacaan antara dua sujud.... Tu memang doa mintak keampunan...jauh bala.....dan lain-lain. Pentingnya doa ni....sama macam mata pisau.... sentiasa berdoa ibarat korang selalu mengasah mata pisau..... lagi diasah...lagi tajam la pisau tu... bila dah tak diasah....makin tumpul la ia.... lama-lama berkarat.... lama-lama patah dibuang dalam tasik lombong bijih timah.... hambek ko..... sape tak nak solat....he he he

P/S: Solat boleh menenangkan jiwa... menghilangkan stress... menghidupkan hati.... dan menyihatkan badan..:)

Saturday, March 26, 2011

Phase 3 - Episod 16 (Pembunuhan Berfesyen)

Sambungan untuk anda..... sila bukakan minda kita... :)


video

Budak Sengal....(Citer bengang aku di kampung)

Ni citer masa aku kat kampung haritu.....masa aku tengah sibuk mengajak rakan-rakan ke kenduri aku. Aku ada bermacam-macam cara nak mengajak kawan ni...ada yang pos kan kad....ada yang melalui facebook.... ada jugak calling..... Tapi yang paling bes yang tak berapa bes sangat ni.... ada yang dijawab dengan marah-marah!!

Citer nyer cenggini..... aku sms kan invitation aku kepada semua nombor kawan aku dalam hanset. Dalam banyak-banyak tu ada la yang dah tukar nombor kan. Jadi, ada la yang tanya bermacam soalan... ada tanya "Sape ni?"... ada tanya "Aku kenal ke ko?". Macam-macam la. Tapi yang paling sakit hati aku dekat sorang mamat nih.

Mamat ni bukanla kawan aku.....tapi balak member aku [Kira kawan aku ni pempuan..tapi balak die yang pegang phone dier]. Aku send la sms lebih kurang macam ni...

"Kepada semua kawan ku.... aku, asey a.k.a Ahsan Nur Mubarak nak jemput korang sume ke kenduri kahwin aku pada 17hb Mac 2011 (Khamis) di Kampung Bla bla bla...... Diharap kehadiran korang akan menyerikan majlis aku ni..... :)"

Yang mana tak kenal tu ok la kan...sebab dah tukar nombor...maknanya si pemegang nombor tu memang tak kenal aku dah. Tapi yang ni lain. Dia call aku balik... Dia tanya aku dengan nada nak cari gaduh....

"Sape nih???..... Cam mana ko dapat nombor ni??.... Baik ko cakap ko sape!!"

Aku dengan tenangnya jawab la.. "Aku Asey.... maaf la kalau salah nombor.... nak contact kawan bernama Siti [bukan nama sebenar].... kalau gitu takpe la...sori"

Dia balas.... " Baik ko cakap mane ko kenal Siti.... Jangan nak tipu aku!"

Aku dari respon tu...tau la kan yang mamat ni kenal member aku..kemungkinan besar balak dia.... so aku balas la... " Aku ni kawan Siti masa sekolah....(siap sebut nama sekolah...tempat tinggal...kelas apa). Kenapa ko marah-marah? Aku nak invite kawan aku datang majlis kahwin aku ni jer.."

Dia pun terus letak tepon...... Bagi korang orang macam ni agak-agak patut bagi penampar jepun ke..... bagi terajang menusuk qalbu nih? Bagi cadangan sikit...... aku malam tu rase hangin je satu badan..... Ada jugak spesis balak yang over jeles macam ni....hadoi

Masalahnya aku dah notice awal-awal sms tu nak ajak datang kenduri.... bukannya " Hai awak..." atau " Lama tak jumpa awak".... Sms lengkap bagitau ajak datang majlis..... Ni mesti jenis otak terputus urat terkehel tengkuk nih....

Aku tunggu je masa majlis kahwin tu....kalau ada member aku tu datang dengan balak die ni... nak aku sound cukup-cukup.... Nak je aku cakap "Tak payah la kahwin dengan orang yang short sengal macam ni.... buat habiskan beras rumah jer.... Kesian baka generasi ko nanti....ada keturunan gila sawan macam si dia nih"

Ok tak cakap gitu?? Hahahha..... Tengah taip entri ni pun rasa meluap nak marah nih... Kepada member aku tu...kalau dia baca entri ni... fikir la balik. Aku tau si dia tu banyak duit....kaya..... tapi kalau dah gila sawan khinzir macam ni..... baik ko solat istikharah balik la.... Menyusahkan masa depan je nanti.... percaya la cakap aku nih..... Bagi korang pulak macam mane?

P/S: Kalau jumpa hari tu..... aku tusuk dengan keris baju sanding...keris kontot pun kontot lah..hahahaha

Friday, March 25, 2011

Phase 3 - Episod 15 ( Racun Utama)

Macam biase lah... bila aku takde idea.... aku post kan video dokumentari jer.... semoga mendapat ilmu....:)

video

SPM - Bukan Segala-galanya...

Kepada sesiapa yang berjaya dalam keputusan SPM ni..... tahniah aku ucapkan... semoga korang menjadi lebih sukses selalu.... tapi satu aku nak ingatkan.... jangan hanyut dibuai kejayaan SPM yang tak seberapa ni... SPM masih tak menjamin kebahagiaan hidup dan kesenangan masa depan korang.... Usaha mesti diteruskan..:)

Kepada yang tak berjaya pula...jangan la bersedih. SPM bukan segala-galanya..... Korang masih ada STPM... boleh fokus kat situ pulak.... kuatkan azam...tingkatkan daya usaha tu.... pastikan STPM tak menjadi macam SPM nih....boleh?

Kepada yang tidak layak sambung ke STPM.... jangan ingat hidup korang dah jadi gelap gelita... korang masih ada peluang cerah...dengan syarat korang kene berazam nak berjaya....jangan tinggalkan ajaran agama.... Banyak lagi peluang nak berjaya....Tak semestinya yang dapat 9A stret tu akan berjaya. Hidup ni berseni dan berliku..... Walaupun ada yang dah jauh ke depan.... Tak semestinya korang akan kekal di belakang..... Teruskan kehidupan dengan mengamalkan ajaran islam dan berusaha dengan istiqamah.... aku yakin korang akan berjaya..:)

Aku bagitau kat sini berdasarkan pemerhatian aku sendiri.... Bukan sekadar cakap kosong.... ramai member aku yang gagal dalam SPM nya berjaya sekarang. Ada yang bermula dari STPM.... ada yang ambil sekali lagi SPM..... ada yang terus bekerja lepas SPM..... tapi tu ler kehidupan.... asalkan korang yakin dengan qada' dan qadar.... korang takkan putus asa untuk berusaha.... Keep it up!! :D

Thursday, March 24, 2011

Adab-adab Berbicara..

Dah lama aku duk tengok budak-budak zaman sekarang ni mengabaikan adab berbicara..... diorang dah tak takde sikap hormat menghormati dalam tutur bicara..... bila ditanya...cakap pandai hormat dia tu hormat dia ni.... Tapi dalam percakapan....haprak....takde...

Ni aku tulis sekadar nasihat kepada budak-budak zaman sekarang..... Ada adab-adab tata susila dalam percakapan....nak marah sekuat mana pun.....tolong jaga itonasi suara dan nada. Tengok tempat pulak.... kalau dalam mesyuarat...gunalah nada berbincang.... perlu ingat... cara korang bercakap pun melambangkan kematangan diri. Contohila adab-adab berbicara nenek moyang kita.... jangan duk tiru adab orang putih jer.

Aku terdengar akan sesetengah budak sekarang dah tak pandai menjaga adab berbicara..... kadang-kadang dengan ketua kita pun nak bertengking.... agak-agak la kan.... Walaupun si ketua tu umurnya sama dengan korang...atau pun si ketua tu kawan korang.... dalam urusan rasmi...perlu kene ingat yang dia tu ketua... Jadi segala perbicaraan atau percakapan kenelah berbeza dengan percakapan secara tak formal.  Rujuk segala masalah kene ikut saluran organisasi..bukan pakai hentam jer....

Sikap profesionalisme ni kene pupuk sejak dari kecik... kalau awal-awal dah naik kepala.... bila dah keje nanti....macam tu jugak la jadinyer.... Kalau si ketua tu perlu dipanggil "Encik".... maka panggil lah.... Apa salahnya kita merendah diri sikit kerana dia tu ketua kita.... lain la kalau si ketua tu kurang ajar atau kurang waras.... he he he.

Kadang-kadang aku tengok si budak tu marah-marah sebab dia kata ketua dia ni bersikap bossy... atau tak mesra..... atau tak suka sebab segala keputusan si ketua ni berlainan pendapat dengan dia..... Perlu diingat.... dia tu ketua... kalau struktur organisasi tidak diikut... maka hancur ler sesuatu organisasi..... Sama ler macam negara.... Ikut jela.... asalkan tak melanggar hukum-hakam agama... Sama juger dengan orang tua kita kan... Kebanyakan nasihat orang tua ni lebih baik walaupun korang tak suka..... Nasihatnya datang dari pengalaman dan pemerhatian.... maka ada betulnya. Korang jangan la nak ikutkan kehendak hati jer.....betul kan?

Aku tak tuju sape-sape...cuma nak berkongsi dengan blogger..... Kematangan diri boleh dinilai dari cara kita membendung emosi dan tutur bicara...... Jika perkara itu boleh dibincang...maka ajak la berbincang. Tak perlu nak bermasam muka dan bercakap kasar kan...... Nampak sangat la kurang matang kat situ..... Betul ke tak? :)

Perlu hormat orang yang lagi tua dari kita...dan jugak lagi tinggi kedudukannya dalam organisasi berbanding kita. Hormat tak semestinya nak yes boss je sumer perkara..... tapi kalau ada yang tak kena...sila gunakan cara yang tak menjatuhkan maruah dia. kalau ada orang buat kat kita macam tu rasa macam maner? Sakit tak hati tu? Paham la kan..... selalunya terkene kat diri sendiri baru nak sedar kan....

P/S: Bukan aku yer..... sekadar pemerhatian aku terhadap remaja-remaja sekarang....:)

Madu yang Takde Rasa...

Sepanjang aku merentas dunia ni... mengembara dari hujung dunia ke hujung dunia yang lain..(hahaha.....luar Malaysia pun tak penah jejak...) Aku masih terkejut dengan hasil penemuan aku nih..... madu yang tak de rasa...

Madu ni susah nak jumpa.....sesetengah golongan jer.... sebab dia melibatkan tempat yang terpilih jer.... Kanak-kanak tak mungkin jumpa madu ni.... Orang tua jarang-jarang..... hanya golongan baru kahwin je dapat merasa...... Madu ni ialah....

 ~~~~~~~
 ~~~~~~
 ~~~
~~
~
~





"Berbulan MADU"

He he he...... saje boring tunggu kawan datang ambik nih..... nak bergerak ke Pulau..... Tapi da satu nak mintak pertolongan kawan-kawan semua..... Aku tengah pening nak letak lagu ape yang sesuai untuk rakaman video majlis aku..... Tolong bagi cadangan dekat komen entri ni ok tak?? Sebab lepas ni aku buat auto publish lagi selama 3 hari.... jangan marah aa......:D

Gegar Kentut (1 Blogger 1 Malaysia)

NAMA KUMPULAN :  1 Blogger...1 Malaysia (pasti kentut)

KENAPA KAMI PILIH NAMA INI : 

- sebab.. dlm komuniti blogger ada pelbagai kaum..ada pelbagai bangsa..melambangkan 1 komuniti blogger yg bersatu!

 - geng blogger takkan berpecah jika semua bersatu...acecece

KETUA KUMPULAN :  Ujang9897

KENAPA SAYA PILIH BLOGGER INI SEBAGAI KETUA KUMPULAN : sebab Ujang gila kuasa.... Hahaha

SENARAI AHLI  :


http://wacanaku2009.blogspot.com/

http://ekahafizy,blogspot.com/

http://yayashahrizan.blogspot.com/

http://aremelyna.blogspot.com/

http://eppyphamdiary.blogspot.com/

http://jarijemariemas.blogspot.com/


http://mizztina.blogspot.com/ 

http://www.herstoriie.com 

www.herstoriie.com 

http://red-kamikaze.blogspot.com/ 

http://eppyphamdiary.blogspot.com/ 

http://slumberznanie.blogspot.com­ ­

http://puteri-katek.blogspot.com/ 

 http://mimieazam93.blogspot.com/

http://mylifesstoryblog.blogspot.com/  

http://masikarfan.blogspot.com/

PENDAPAT SAYA MENGENAI 1TUBE.MY IALAH :

-satu web yang menarik dan patut diketengahkan kerana menunjukkan satu usaha orang tempatan dalam menyaingi website dari luar seperti Youtube. Negatifnya..... takde sangat...sebab baru lagi..he he

GAME ANTARA BLOGGER : 2

 Klik SINI sesape yang berminat...

Oleh kerana semalam sempat daftar je tapi tak sempat join.... kali ni nak join. Awal-awal lagi nak kumpul geng..hahahaha..... Sape nak geng dengan aku ni???? Komen la yer.... terus daftar hahaha

Cuti-cuti di Pulau Pemanggil

Lebih kurang pukul 6.00 petang ni.... aku akan mula gerak ke Johor. Destinasi berbulan madu aku ialah di Pulau Pemanggil..... Nama dia macam scary jugak la....tapi nampak macam tempat yang seuai nak melepaskan tension dan untuk merehatkan fikrian dari segala masalah....


Aku dapat tempat ni pun masa MAHA 2010 haritu.... di booth pelancongan tu.... banyak jugak la tempat-tempat menarik yang ditawarkan.... tapi yang paling aku tertarik ialah di Pulau Pemanggil... Sebab ramai yang tak pegi sini lagi.... Entah-entah ramai lagi yang tak tahu pasal kewujudan pulau ni.... sebab  tu la aku pilih Pulau ni... baru la menarik...he he he


Pulau ni kecik jer.... tapi cukup la kan untuk berbulan madu.... Naik dari jeti Mersing.... kalau aku tak silap....3 jam perjalanan bot ke sana.... agak lama la.... entah macam mana aku nanti... harap-harap tak mabuk laut.....ha ha ha


Sape yang nak try jugak pegi sane..... jom kita berjumpa di sana.... ni la first time aku nak pegi Pulau Pemanggil nih... Aku harap tempat tu seperti yang digembar-gemburkan lah.... kalau tak... sekali je la aku pegi..haha.

Wednesday, March 23, 2011

BEN ASHAARI : GAME ANTARA BLOGGER BERMULA !

Nak join jugak..klik SINI

Hantu Di Jendela (Untuk 13 tahun ke atas sahaja)

Kisah yang aku dapat semasa berada di kampung juger.... Cerita ni berlaku di Rantau Panjang... Kisah yang dialami sendiri oleh sepupu isteri aku.... Bermula al -kisah pada pukul tiga pagi.... keadaan rumah gelap gelita sebab lampu ditutup nak tido.... Tapi malam tu si Joyah (bukan nama sebenar) ni terjaga.... Tiba-tiba nampak seperti ada makhluk bermata merah di jendela...Jendela itu bercerminkan cermin yang berbunga...memantulkan cahaya...Dia pun kejutkan suaminya, Jamal.

Joyah: Bang, bangun bang..... ada hantu mata merah kat jendela....

[Dengan terkejutnya....Jamal bangun tengok ke arah yang ditunjuk Joyah]

Jamal: Binatang apa tu? Nak kata babi hutan.... mata satu.... hish...hantu apa ni.. [cakap berbisik...]

Jamal bangun menuju ke jendela tu...sambil ditemani Joyah di belakang... Slow-slow depa pergi ke jendela.... Mata merah semakin jelas.... Jamal pun mengintai ke jendela tu.. Dia pun membukak jendela tu laju-laju... Si mata merah tu tiba-tiba hilang dan seolah-olah masuk ke dalam rumah!

Joyah: Binatang tu masuk dalam rumah bang!!!

[Joyah terus melompat ke atas suaminya... ]


Jamal: Mane.....mane.... Turun oit..berat nih...[Jamal pun menutupkan jendelanya kembali....Dan tidak semena-mena makhluk tu kembali ternampak di jendela....]

Jamal: Yang.....cari barang...kapak ker...parang ker.... abang nak turun ke bawah.. nak halau hantu nih

Dalam kegelapan....Joyah pun meraba-raba carik benda untuk suaminya... dapat la satu tukul kecik...:D

Joyah: Ni hah....

Jamal: Hek eleh...tukul kontot buat apa..... hmmm....boleh la dari takde..

Sedang mengintai-intai lagi melihat si binatang mata merah tu.... Jamal pun terpandang benda merah juger di suis rumahnya.... Suis tu kat belakang dia...di dinding bertentangan dengan jendela tu.. dia pun pandang ke suis tu dan ke jendela.... Jamal pun bukak jendela.... benda tu hilang....Jamal tutup.... benda tu ada....

Jamal: $^@&$^&*@$*@$!!!!!! Ubat nyamuk rupanya!!!!!! AdooooOOOooooii... ada yang hancur aku pijak karang!!

Sesudah tau tu... maka terguling la dua orang tu tergelak mengenangkan depa takut kepada ubat nyamuk di suis!! Hahahaha.....:D

Sekian~~

Teori Cerita Di Tanah Arab... Perang Di Libya..

Dalam duk lepak-lepak di kampung selama dua minggu.... banyak cerita aku duk dengar.... ada cerita pasal orang kampung.... ada jugak duk ngumpat pasal aku punyer majlis..[depan-depan pulak tu..hadoi] Ada jugak duk bercakap pasal politik.... sumernyer aku layan dengar...tapi yag paling bes... aku dengar teori pasal perang di Libya.... bagi aku menarik kerana melibatkan rakan seagama kita.... Mungkin kita juga akan terkena tempiasnya nanti.... jangan nak senang duduk duk goyang kaki jer kat Malaysia ni...


Asal-usul citer ni datang dari Mesir.... Rusuhan di Mesir telah mencetuskan seolah-olah revolusi menggulingkan pemimpin kejam sedia ada di seluruh tanah arab.... Ada yang menyokong dan ada yang tak sokong... Tapi ada yang berfikiran di luar kotak pemikiran majoriti...maksud aku teori aku dengar ni la....

Kalau diikutkan.... ramai yang cakap....memang patut ebnda ni terjadi kan.. sebab pemimpin depa ni kejam... Hosni Mubarak dah tersungkur.... Si Gadaffi je susah nak lepaskan jawatan.... sampai bagi bom kat rakyat dia nak leraikan rusuhan.... ramai yang menyokong serangan Amerika ke atasnya kan..... Bagi si sipulan ni tidak... Dia cakap.... benda ni ada udang galah bapak punyer besar di sebalik batu...

Start dari rusuhan di Mesir.... segalanya telah dirancang..... dari teori psikologi orang arab yang memang terkenal dengan sikap panas baran dan suka buat sesuatu sebelum fikir dulu. Mereka ni aggresif.... tak suka dikongkong dan di nasihati... Suka berbalah dan bertengkar... nak jadi pemimpin depa ni...kene kuat semangat dan keras hati.


Kalau iktkan si sipulan ni... Segalanya dirancang pihak Amerika..atau lebih tepat...si Israel. Depa ni nak buat kawasan sekeliling Israel porak peranda semuanya.... Start dari Mesir...Libya.... Jordan.... Bahrain.... Mungkin akan menular ke Arab Saudi...UAE... Lubnan dan negara serantaunya... Kene ingat.... negara jiran terdekat Israel ialah Palestin... Syria..Jordan dan Mesir.. Semuanya di jangka akan jadi huru-hara.

Perancangan sudah berjalan lancar... dengan si Libya sudah masuk perangkap... Serangan ke atas rakyatnya sendiri [betul ker..ke super impose trick video jer??] telah mengundang kemarahan penduduk dunia... Ibarat kata.... Amerika bagi umpan Kucing... Si Harimau yang makan.... maka berebut la sekawan harimau di kawasan kucing tu... siapa mangsa.....kucing tu jugak.. tak dapat umpan... kawasan dah dirampas harimau... kelaparan sekor-sekor..... paham kan...

Tu memang cara si Israel.... nak isytihar perang secara terus.... tak leh.... kene buat cara selindung... caranya.... berlindung atas dasar "melindungi " rakyat yang ditindas... tapi lepas serangan udara Amerika tu... siapa yang mati?? Si Gaddaffi ke rakyat dia yang tak bersalah tu?? Nampak kan?

Di Bahrain dah merusuh....begitu juga negara arab lain.... Kalau ikut teori si sipulan tu..... dia akan cakap... Amerika atau ISrael akan berperanan menjadi pendamai bagi semua negara tu.... pemimpin depa akan dipilih oleh Amerika.... seperti yang dah berlaku di Iraq, Afghanistan.. Semua negara arab akan jadi lembu dicucuk hidung....

Dan last stage dia ialah.... Israel mungkin akan jadi ketua bagi kawasan tersebut..... Maka timbullah pemimpin agung dari Israel... disanjung oleh semua negara arab.... kononnya menjadi pendamai bangsa arab... Maka negara arab lepas ni akan berfoya-foya dengan hiburan duniawi dan arak..... Judi berleluasa dan islam akan terhakis di bumi arab.... Yang terselamat cuma Mekah... mungkin......

Menarik teori nih.... aku hafal dalam benak aku semata-mata nak post kat blog..... Rasa-rasa korang la... logik kan? Aku rasa macam betul..... Sebab dijangka tahun depan bermulanya era Israel selepas era British... dan Amerika...
Ping your blog