Monday, February 7, 2011

Kelas Bahase Kelantan Ep. 5 - Persamaan Dengan Bahasa Inggeris

Hari ni...Prof. Ir. Dr. Sapo Belawok Ddoso akan menerangkan pasal bahasa Kelantan yang ada persamaan dengan bahasa English... Percaye tak percaye...dialek Klate banyak ada sama dengan word orang putih.... Sape tiru sape....haaa....itu yang kita nak tau.. Aku bagi contoh-contoh sedikit sebanyak la

Ngona - Corner
Haa...jangan main-main...Omputeh yang mencedok bahase kita tau... ni bermaksud nak membelok..

Bok - Book
Ni pun same...omputeh saje je tambah 'o' lagi sebijik... Nak bagi lain dari bahase klate... maksud die buku...


gohek - Go ahead
Ni pun same....haih...tak puas hati betol... depa yang tiru..depa yang femes... maksud die ke depan...biasenye kete la..

saksoba - absorber
Ni lagi satu.... macamdah jadi bahase ibunda omputeh dah nih...hahaha. maksudnya same dengan omputeh tu...


suwih - switch
Same lagi....cume kebiasaan orang Kelantan meringkaskan lagi sebutan itu..yeyeah!! :D

paking - parking
Same sebijik.....

kasut bot - boot
Omputeh....tiru-tiru lagi.....:D

Banyak la kalau aku nak list kan.... memang malu la kot diorang tu... takpe...takpe... Tak nak heboh-heboh.... Bagi kat tv3 je heboh-heboh... Siap buat karnival lagi....:D :D

2 comments:

RaNiA said...

maybe omputeh yg cipta perkataan tue penah dok klate..hehehe

Firdaus Kasim said...

suwih tue apa? huhu