Tuesday, February 22, 2011

Hati-hati dengan Gambar Anda Di Facebook

Entry aku pada pagi ni sekadar entri pantas....tapi penuh isi nih. Sekadar nak berkongsi pendapat. Korang tau kan pasal ni... pasal gambar korang jugak...di facebook. Ada segelintir dari kita ni upload gambar ikut suka hati jer... Kalau dalam kamera tu ada 500 gambar...sumer nak di uploadkan. Jangan main-main kawan oii... Korang sedar tak yang gambar korang tu akan dilihat oleh berpuluh-puluh ribu manusia seluruh dunia???

Mungkin ada yang cakap dah buat privasi... betul ke privasi? Sedangkan privasi bank pun orang boleh hack. Inikan pula privasi untuk gambar jer. Jadi, jangan la letak gambar yang bukan-bukan.....yang boleh menjatuhkan maruah diri dan keluarga korang.

Ok.....mungkin ada  juga gambar tidak menutup aurat. Ada yang menutup...tapi tak sempurna tutupannya. Maksud aku dah menutupinya tapi ketat sampai membentuk shape tubuh korang. Mungkin ada yang akan kata..." jangan jaga tepi kain orang la.." Masalahnya aku tak jaga kain orang...aku tolong nasihat rakan seagama ni!

Sedar tak wahai kawan...gambar tu akan dilihat berbagai jenis manusia. Ingat sikit...facebook ni untuk semua... mak bapak korang... pensyarah... pekerja kilang... pegawai jabatan agama... perogol bersiri.... sumer ada akaun facebook kan. Sekali gambar korang yang seksi sikit tu dilihatnya perogol bersiri... tak ke korang akan jadi target dier??

Satu lagi pasal dosa...[ni memang ramai yang skip bace kot..huhu] aku bagi kiraan formula matematik tambahan la kan nak bagi korang faham. Aku bagi contoh dosa tu macam sebiji jerawat batu la...yang tumbuh di badan korang. Dari sekeping gambar yang mendedahkan aurat... sorang tengok gambar tu...korang dah dapat jerawat batu kat badan.. Lagi ramai yang tengok....lagi banyak jerawat batu tumbuh... katalah seribu orang..[sikit ni berbanding satu dunia akan lihat gambar tu]. Ada seribu jerawat batu di badan!!! Tu dari sekeping gambar...kalau dah ada sepuluh keping??!! Penuh menggerutu badan korang tu.... dah macam katak puru dah.

Masalahnya korang tak nampak dosa tu camna kan...kalau Tuhan bagi cash je dosa tu...mesti korang takkan buat nyer.... tapi tu la sebabnya.... Tuhan bagi can untuk korang berubah dulu... Cube la cek balik gambar yang diupload ok.... Korang dah buat baik dah...tapi dapat jugak dosa free of charge sebab gambar di facebook.... Tak ke rugi tu... Upload je gambar yang sekadar boleh mengembalikan memori pada masa tertentu je... Gambar yang elok dan kemas... tidak tersembur aurat korang. ..lelaki pun same! Jangan ada gambar pakai boxer sahaja dalam facebook!!

10 comments:

Eza Ridzwan said...

i ♥ this entry..
sgt berguna utk panduan...
berhati² dlm menguplod gambaq korang suma...
x privacy walaupon dah abeh setting..
gegege..

shah-kayrul said...

memang berguna info nie...lepas nie kenal lebih berhati-hati lagi..

abadi romeo said...

kene berhati2 sikit...memang kecanggihan teknologi kadangkala mendatangkan kemudaratan...

applemasam said...

betul tu....hurmmmmm

Riana Qistina said...

dunia skrg ni bahaya...kna la bertanggung jawab kalu nk pakai fb...cikgu2 patut ajar anak murid tu supaya beretika skit guna internet

Ecah Ecot said...

masalahnye mereke2 sngaje nk menayang gambo2 yg x patot..skt mata jek..huu

d_tieah said...

Terbaiklah kan..
Lepas ni tak nak taruk muka kat fb lagi..
Uwaaaaaaaaaaa..


Entry Terbaru 1 : "Saya Mahu iPad Dari Blog MySuperKids"
Entry Terbaru 2 : "Saya Mahu Ramai Followers Dari Blog Ben Ashaari"
Entry Terbaru 3 : "Saya Mahu Mengaplikasikan Ilmu Tutorial Dari Blog Maribinablog"

najwa's said...

thanks for da reminder dear :)

nazrul ashraff said...

setuju dengan statement itu!! taapi analogi tu memang gempak la..!!

hanisa sabrina said...

waah.
great post
thank you fr the advice