Thursday, February 3, 2011

Kuih Yang Pelik di Kelantan Ep. 2 - Check Mate!!

Kuih kedua yang aku ingin ketengahkan di sini ialah...










Bukan ni....ni bukan kuih....ni permainan catur...he he he...

Yang aku maksudkan ialah.....





Nyum! Nyum! Sedapkan? Ada inti air gula di dalam.... kuih ni diperbuat dari ubi keledek... Aku suka kuih ni... Sape nak beli kat kedai!! Kat blog ni tak jual kuih...he he he

Kuih ni diberi name "Cek Mek"... Asal-usul nama kuih ni sangat misteri...ini kerana gelarannya same dengan panggilan perempuan di kampung yang suka bergedik-gedik... Cik Mek Molek... Hehehe...

Setakat ini dulu...nak pegi makan cek mek....auumm!!

10 comments:

Amir Izzat said...

wah! cek mek. kalau dulu kt kampung, mak long selalu masak..makan time panas2..fuh!

p/s: ini yg membangkitkan selera....
(cek mek dsini kureng/xda pernah jumpa)

Sunah Mohammad said...

sedap ke ahse?

Miss Ran said...

rase macam kuih keria...bahan sama bentuk je lain..
ilikeee...sape nak? meh dtg rumah ai...i suke mask mende ni

buyat(bebola tomato) said...

gmbar da macam nugget kfc je. mesti sedap

amirah said...

haaa aku penah makan kuih ni.manis..

s.y.a.r.q said...

wah..lame sudah x makan kueh cek mek ni...sedap

Pembawa_Wacana said...

@Amir: Itula...kat kampung je banyak.. nasib baek serdang ni ade jugak..

@sunah: sedaaaaap....baik try...

@Miss Ran : nak nak nak..he he

Pembawa_Wacana said...

@buyat: sedap yang ni lagi kot..he he

@amirah: yup...sedap kan?

@s.y.a.r.q: Memang sedap..huhu

Hafriz el-Muhammady said...

Trlebih ambik..bleh kena kncing manis...hihik

Zulfikar Hazri said...

selalu makan kuih ni.. kat johor panggil kayu sakti kot.....