Friday, February 11, 2011

Kelas Bahase Kelantan Ep.6 - Perkataan Yang Dianggap Lucah


Kelas Bahase kite bergema lagi..bukan setakat takbir raya je tau.... Kali ini Prof. Ir. Dr. Sapo Belawok Ddoso akan mengajar bahasa Klate yang kedengaran agak tak enak di telinga orang lain..he he. saksikan VT ni....ceyy...dah macam rancangan Fuhhh!! atau Melodi dah nih..hahaha

PPatak
Ni kalau diterjemah secara pukal atau dengan kata lain secara direct... maksudnya "pantat". Tapi orang Kelantan tak bermaksud nak cakap lucah!! Ni memang penggunaan biase... Maksud word ni ialah "bottom" atau terbawah sekali... Kalau disebut "ppatak kholi"... ni bermaksud "buntut kuali". haaa....gitu ler gamaknyer..


Kote
Kote ni kalau maksud korang ni anu si lelaki kan? Haaa....Kelantan kalau nak panggil si burung pipit tu tak sebut "Kote"...Die sebut lain...nak tau kene tanye orang lain..hahaha. Aku buat entry kahs untuk tu nanti...:D "Kote" ni bermaksud tua. Hanya selalu digunakan denagn buah kelapa... "Nyo Kote"...:D


Jebur
Jjebur ni bunyi macam jubo kan.... Tapi kitorang tak maksudkan tu!! Kesian kat orang Kelantan.. Kitorang berniat baik der.... Jjebur ni bermaksud penyebok atau gayung... Aku rase ramai orang Kelantan sendiri tak tau pasal word ni sebab word ni orang kampung je selalu gune...:D


Nnate
Ni bukan binatang....word ni selalu digunakan kepada kawan rapat jer... sekali-sekala bile nak marah tu ade la kan.... he he...tapi selalunye untuk member jer... kalau korang dengar orang Kelantan sebut perkataan ni untuk korang...korang adalah yang terpilih!! Antara menjadi kawan karib atau musuh ketat..hahahaha.


Semoga bertambah ilmu bahasa korang pada hari ini...mulai hari ini....jangan marah kalau orang Kelantan sebut perkataan tu kepada korang...depa berniat baik~~ :D :D

10 comments:

aNNa maRdHiaH said...

hehehe..
lawak je kan bunyinyer..
anna kalau sebut kat mmbe ni .. diorang terperanjat je.padahal mmg biasa kalo kat kmpg,sebut bnda2 ni ...

Wan Ahmad Izudean said...

baru tahu jah pasal jebur tuh..heheh

shazmira said...
This comment has been removed by the author.
shazmira said...

x tahu pulok ado nyo kote :P

Princess Nur said...

hihi,,panda la cikgu ni wat kelah..keke

aNNa maRdHiaH said...

pahni baso gapo pulok?

F.A.R said...

oke, mmg macam2 perkataan yg mungkin agak kesat di beberape negeri lain.
hahaha. nasib baik ade entry nie.
belajar gak la sedikit sebanyak kan :D
thanks.

arep_lockermonth said...

haha :P ape lah! arep nih orng kelntn gak! aiyoo aiyoo!

sarah abadan said...

kalau bahasa jawa, jebur tu maksudnye jatuh dlm air...
contohnye, jebur sungei = jatuh dalam sungai...
aha tapi huruf 'r' dipekatkan

DilaMilin said...

haah..jare ore thu jebur tu. biasa gak sebut cetong. :D

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785