Monday, January 17, 2011

10 Batu Paling Popular di Malaysia


Aku tengah siap-siap nak pegi lab, tetibe saje idea ni datang... Maka terpakselah aku menaip idea ni dulu untuk dibuat entri untuk hari ni. Kali ni otak aku terfikir pasal BATU...hahaha (Mesti korang tak terpikir kan? :D) Maka selepas aku memecahkan rahsia pasal Kentut dlm bahasa Kelantan, kali ni batu puler. Tapi ni umum....batu yang tersohor di Malaysia..hehe.

1)Batu Bersurat
Sape tak tau ni kene la mengulang bab sejarah.. Banyak batu bersurat di Malaysia nih. Yang paling popularnya adalah di Trengganu. Depa dulu-dulu mane e-mail atau twitter beb... Depa gune batu la nak hantar surat.. Kesian la yang jadi keje penghantar surat tu..berat tu nak bawak.. Kene surat tu dari Johor ke Terengganu...Pergh!!


2) Batu Karang
Ni bukan karang sebarang karang ni....ini juge bukan karangan...batu karang ni terletak di dasar laut.. tapi sekarang dalam umah pun ade dah... dalam saluran kencing pun ader!! Oo mak aii.... popular giler batu karang nih...:D



3) Batu Pahat
Aku tak tau la sape yang nak pahat batu...tapi ni name tempat....dekat Johor... hehehe. Sape-sape orang Batu Pahat...Komen la...Hahaha.


4) Batu Caves
Ni pun name tempat gak...Sape-sape yang duduk di Selangor...kompem tau name ni. Lagi-lagi kalau dier tu Indian. Memang popular tempat ni... Aku lalu jer...nak pegi Sungai Terbalik..hehehe


5) Batu Api
Ni memang popular giler sekarang... selalu digunakan di mulut-mulut penduduk negara kita. Bukan batu tu yang berapi! Jiwa yang berapi kalau jumpe orang macam ni.. Jentik batu API dier..:D

6) Batu Cincin/Permata
Ni popular mase nak tunang...nak kahwin....dan jugak mase nak beli cincin..:D Pempuan tak tengok sangat yang ni...sebab lebih pentingkan kerlipan emas...kan...kan... Salah ek? Huhuhu


7) Batu Nang
Ni ada dua..... name tempat pun boleh....perbuatan pun buleh... Batu Enam di Terengganu...dan jugak bertunang bagi orang terengganu juger..he he he (Orang Terengganu..ape lagi...tekan la butang follower tu..aku up korang punyer name ni..:D :D)

8) Batu Lesung
Sape-sape yang tak penah masuk dapur di kampung...memang tak tahu. Kalau nak tahu....pegi tolong mak korang masak sekarang!! :D


9) Batu Buruk
Ni memang takleh letak gambar..sebab batu ni memang buruk...he he he. Maner ader...ni lokasi peranginan jugak di Terengganu. Pantai Batu Buruk.



10) Batu Kembar Tergantung
.....NO KOMEN!! :D :D.......................................

Wokeh..... tu jer yang dapat aku fikir dalam tempoh 10 minit nih... kalau ader lagi..tambah-tambah la di komen yer...:D

(Mekasih Enchek Google kerana sudi menderma gambar..:D)

9 comments:

apezs shah said...

batu kembar tergantung haha... malu seih..
tapi batu cincin cantik..:p

Siti Fatimah Fuzz said...

aiyark...engat kan batu apa la tadi...hahah

::wan fadhilah:: said...

batu asah xnak masuk jgk ko?

tomatokering :) said...

org kg btu pahat komen ! wakakak :D

Ujang9897 said...

batu belah batu bertangkup..

Pembawa_Wacana said...

Hehe... batu asah...batu belah... haa..lagi2... nak buat koleksi batu nih..;p

lemolemo said...

batu pahat!!!!

neni izazi said...

batu nisan...sangat popular bagi orang yang dah meninggal...

ERYNAAKMA said...

10 tak cukup la letak 20 la baru best...