Wednesday, January 5, 2011

Hikayat Kedai Kopi Ep.4 - Mat Salleh dan Pak Salleh

Jeng jeng jeng!! Hikayat Kedai Kopi kembali dengan muzik intronyer....... "Kalau dah mata berteeeentang mateeeee....Hati di dalaaaaaam bagai nak giiileeeeer...." Nyanyian Datuk K..eh silap...Datuk M.Daud Kilau..(Berkilauan gitu....hehehe) Pak Samad memasang radionya dengan agak kuat supaya didengari oleh semua pelanggan Warong Kopinya...Wacanaku.. Ada la sorang Mat Salleh tu... sedang bercakap dengan veteran kampung ni...Pak Salleh.. Ce cite...Ce cite... :D

Mat Saleh? Tah ler..aku kot..he he


Mat Salleh: Assalamualaikum Pak!

Pak Salleh: Oh..islam upenyer kamu ye! Waalaikumussalam... Duduk..duduk... Samad! Kopi 'O' kurang gule satu! Bagi lebih kopi....Disebabkan gule dah naik harge ni.. aku kurangkan la gule ye.. Kopi lebih takpe..

Pak Samad: Ok! Errr..encik nak minum aper? [sambil tangan menunjuk ke arah Mat Salleh tu]

Mat Salleh: Sya ya mau Jus oyeng.. Mau yang fresh punya... tak mau gula! Ourang puuteh tak shu ka makan gula...



Pak Samad: Buang tebiat ke oi... Haa..Ok...Ok... Aku pun tak makan gula.. aku taruk gule dalam minuman je... Giler ape nak makan gule cenggitu jer..

Mat Salleh: Aiwak shakap sya ya gile Pak cik?

Pak Samad: Eh...tak..tak.... Aku cakap ade lembu sekor tengah giler....giler meroyan..

Pak Salleh: Usah di layan sangat Pak Samad oi.. Haa... Mat Salleh... nak pegi mane pagi-pagi bute ni?

Mat Salleh: Macam mana Pak tau pagi ni buuta? Sya ya tengok macam biaase sha ja...

Pak Salleh: Ade jugak yang kene lesing tahap kesembilan, buah putaran alam semesta nih.. Waktu cenggini memang orang panggil pagi buta! Matahari baru nak naik ni..

Mat Salleh: Oooo... maaf..syaya tidak tau... Syaya baru balik joging.. Pagi-pagi masyam ini memang bagus untuk berjoging... Ourang dekat syini syaya nampak jarang bersukan...Pak pun patut bersyukan...baagus untuk kesyihatan...

Pak Salleh: Oo.....joging kat mane? Aku dah bersukan dah...kat surau..sembahyang sunat sebelum subuh, semayang subuh, lepas tu dhuha terus...dah cukup sihat dah tu.. Tak pegi surau smayang subuh ke tadi? Tak nampak pun batang idung..



Mat Salleh: Errr... joging kawasan kampong syaja... Sudah sembahyang...err.....tadi..masa syaya stop by di tepi kubor...he he he.. Hebatnya pak.... Tengah sembahyang boleh mengintai tengok hidung ourang laen.. hee~

Pak Salleh: Oo....dapat seru Ilahi mase lalu tepi kubor ye.... Tak lame dah tu.. hahaha Tu la... sentiase kene ingat Tuhan yang Esa tu..

Mat Salleh: Eh.. mana ada.. Sentiasa ingat dekat Tuhan... Masa syaya di London.. ourang sembahyang di mana-mana shaja... Ibarat kata patah... Di mana ada kemahuan, di shitu ada jalan...

Pak Salleh: Bukan patah la....pepatah..pe..pa..tah..

Mat Salleh: Sudah tukar ka... Ok la... My jus shuda habis...syaya balik dulu.. Pak Samad... bil!

Pak Samad: Laa....lepak la dulu... nak pegi mane cepat sangat ni...
Mat Salleh: Tidak boleh Pak syik..(Pakcik la tu.) Syaya memang masyam ini..tidak syuka membazir masya... pegi dulu...
Pak Samad: ok.... suke ati lah..

[Mat Salleh pun bangun dan terus keluar dari kedai...tetibe.....POOOOOOON! POOOOOOOON! Lori sampah lalu dengan laju beb!]

Mat Salleh: Ooo mak kau cantik pakai bedak sejuk!!.....terkejut den! Oi! Bawak la leklok!

Pak Samad: Laaa....elok je sleng dier bile melatah....mat salleh mane tu Pak Salleh?

Pak Salleh: Hmmm...orang putih celup... ko pun satu... tak kenal...tu anak aku! Mat Salleh namenyer.... Baru balik dari London... bukan pegi lame pon..pegi kat mak sedare die je.. ade la seminggu.... Terus balik dah cakap pelat... kalu balik-balik lancar bace muqaddam takpe la jugak..

Pak Samad: Laa...mati-mati ingat mat salleh betul.... Hahaha...

P/S: nak lagi feeling....part dialog Mat Salleh tu bace cam iklan Petronas tu...Oh ye..gambar...tanye Google...:D :D

4 comments:

||aLeaSaRa|| said...

big laugh!!ha3...nice n3 bro..mula2 pelik gak bc dialog tu..kite baca pun siap ikut lenggok mat salleh ha3..terkena sudah...

Pembawa_Wacana said...

Hehe....tercapai matlamat..:)

Cik Yana said...

hahaha~
mengong punye mat salleh,,
abes2 igt mat salleh betul :P

Shuk_ArChie said...

Hahaha. ngok ngek... eh memang muka dia mcm mat saleh betul ke sampai pak samad x kenal?

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785