Saturday, January 22, 2011

5 Perkara yang Sangat Ditakuti Oleh Masyarakat Kita

Aku tetibe dapat idea untuk list kan perkara-perkara yang sangat ditakuti oleh masyarakat kita ni... Oleh sebab banyak citer seram kan..terpikir la idea ni...Ni list yang aku buat secare pandangan peribadi...bukan ade kajian saintifik atau kajian secara eksperimen. Tidak melibatkan orang lain kecuali aku jer....


1) Hantu
Ni memang perkare pertame yang akan dijawab oleh kebanyakan orang. lagi-lagi penduduk Kampung Pisang..hehehe Memang dah biase sangat dah kene usik dek hantu (Hantu kak Limah) Ye la...kalau lawa tu tak pe la kan...Ni kalau ikut gambarannya memang hodoh yang takde bandingannye lah.... kalau setakat hantu Ju-On tu tak pe la kan...Korang buleh je sepak jer ataupun lari jer....ye la....merangkak je yang hantu tu tau..hahaha. Antara jenis-jenis hantu yang biase aku dengar ialah hantu pocong, hantu bungkus (teringat telur bungkus la pulak..hehe), hantu kopek (hantu kopek lanjut..orang Klate sebut..:p), langsuir, dan bermacam-macam lagi. Jarang yang takut hantu cine....sebab hantu tu pandai melompat jer..:D Vampire (Twilight) lagi laa... tak takut langsung...hensem sangat...gadis-gadis siap amik autograf kot...:D


2) Jenazah @ Mayat
Ni lagi satu hal.... Bile sebut je rumah mayat...macam-macam perkare terlintas sampai kalau ade orang ajak g umah mayat (takde keje ajak g situ kan..hehe) mesti tetibe rase nak terkencing. Jangan terkencing dalam seluar dah ler....hehe. Dengar pulak mayat tu mati bunuh diri atau mati kemalangan...pergh!!! Bulan mengambang pulak tu.. Memang cukup pakej la kan..pakej honeymoon tak pe.....ni pakej full moon....hihihi



3) Kubur
Tak takut? Siang hari buleh la..... cube lalu malam-malam...sorang-sorang....jalan kaki. Try tengok ade bran (berani) ke tak.... Silap-silap dengar ade tengkorak main seksefon ajak geng die bangun pegi kacau korang....nak tangkap korang dan nak buat Satey!!! :D :D Geng-geng ngangkung je yang berani pegi malam-malam....Tu pun tercicir sepanjang jalan lepas dapat ape yang di ngangkung kan..hahaha. Khurafat sunggoh!

4) Rumah Usang Yang Ditinggalkan
Ni lagi satu hal... Kalau ade kawasan tu rumah yang macam ni..kompem tak lalu malam-malam. Yang lalu cume golongan yang terpakse dan jugak geng-geng Seekers. Tu pun sebab ramai jer..sorang-sorang rasenyer tak pegi jugak.. :D Kalau ajak Eric lagi bagus kan...buleh la dier decorate umah tu kasi cantik punyer....Mesti korang dah tak takut dah lepas tu..berebut nak beli lagi rasenyer... Pastu Eric buat surprise kat dalam rumah....Korang pun terkejut gembire...WOW~~!!! :D :D

Surprise!!! Cantik kan? :D


5) Kelihatan miskin
Aik...ni lari topik sikit.... takde pasal-pasal seram...ni pasal sikap masyarakat. Takut kelihatan miskin....betul ke? Ni sebab HD punyer pasal la ni... Tv HD... Peti Sejuk HD.... Kereta HD.... Rumah HD.... HD tu aper? HD tu Hutang Dulu...:D Aku amik modal si Nazmi Raja Lawak ni. Oleh sebab nak nampak mewah...sume hutang dulu. Duit masuk ciput jer... duit bayar hutang dah 3/4 gaji. Ape ke he? Tu aku masuk jugak dalam list nih. Ape salahnya bersederhana dalam kehidupan kan...Biar sederhana asal bebas dari hutang piutang. Hutang dengan Along putus jari...hutang dengan PTPTN kene blacklist... hutang dengan bank silap-silap kene declare bankrup. Tepuk poket tanye hati... Nak senang di luar, seksa di dalam ke..... nak sederhana di luar...senang di dalam? Hehehe.....its your choice....:D


6) Takut kat Pembawa Wacana!!! :D :D
Hah? Tak takut?? Ala.....hehehe. Ok2.... ade lima jer..hahaha

Aku list lima je la..... ni idea spontan je pun... kira pandangan aku dengan masyarakat kite la... tak stuju jangan marah-marah lak... ni pandangan aku jer... nak masukkan takut kepade Tuhan...kene buat 20 perkare la kot..sebab bagi aku yang tu duk nombor belas-belas kot..:D Ops..... hakikatnya begitu ler... kalo tak..mane ade kes buang bayi, rogol, bunuh, dan sebagainya kan... Sekadar perkongsian..:)

Pakcik ni sudah.... Anda? :)

3 comments:

Farhana Sahri said...

tkut pocong la..mmg xmau tgk..hehehe

Samsul Siji said...

betul3..
he3

sarah abadan said...

haha takot mati la...wuu