Monday, January 10, 2011

TAHUKAH KORANG - Juara AJL-25 ialah Ana Rafalie??? Whaaaatt??? :D :D


Dengan itu...rasmi la si Ana Rafalie sebagai juara Anugerah Juara Lagu kali yg ke-25 ini... Mesti ramai yang terkejut kan? Tapi aku rilek jer..... Sebab malam tu aku tengok kebanyakan persembahan memang gempak-gempak...hebat-hebat.. tapi ada satu kurangnya... hebat persembahan...yess...tapi mereka terlupa satu elemen penting dalam seni muzik.. elemen ni ler kalo korang terer...peratusan nak menang tu banyak...

Mungkin korang pelik kan...Ana Rafali menang...Aku bagi la reason ikut logik pengalaman aku dalam seni suare ni..(Acecece...dah macam juri dah aku ni..hahaha) Satu...sebab lagu tu die buat dari A sampai Z... respek beb... pastu suare die ok..maksud ok di sini kan...tak lari pitching...tak de cacatnyer..cume nada nyer tidak setinggi lagu Sofea Jane nyanyian Black atau lagu Faizal Tahir atau si Hafiz sendiri... Tu kekuatan yang ada pada Ana Rafalie... lagi satu... care persembahan die pun not bad.. Memang yang lain lagi nampak kegempakan dier..tapi overall...Ana Rafali is still OK. Takde major error dibuat...


Markah untuk jadi juara lagu ni....die amik dari semua segi... dan logiknyer... kebiasaan markah paling tinggi terletak pada lagu tu sendiri...maksudnyer... kekuatan lirik lagu tu.. (Macam mane nak tau kekuatan lagu...tu aku tak tau..kene tanya M.Nasir..:D ) Dan lirik lagu itu kene dengan irama muziknyer... jike ni sume cukup syarat..seolah-olah lagu itu dah dapat 40%... yang selebihnya terletak pada persembahan pada malam itu.... Jika penyanyi tak buat kesilapan besar..(major error) macam terlupe lirik...suare pecah... maknenyer markah die ok...

So,bagi aku...pada mulenyer memang terkejut..tapi bile difikirkan secara pengalaman aku dari sudut persembahan..memang boleh diterima dan logik si Ana Rafalie menjuarai Anugerah Lagu..:)

Kepade sape-sape yang tak puas hati.... Cube belajar cam mane pemarkahan dibuat.. kalo korang tau pasal tu, mesti korang akan tengok kelogikan dier.... Tekaan aku... si Ana Rafali ni mungkin menang dengan sedikit je perbezaan markah..mungkin 0.5% atau 1% je melebihi Meet Uncle Hussein...sebabnye... bagi aku overall sume nye lebih kurang...


Macam Faizal Tahir,memang persembahan die sangat gempak dengan gimik airnya tu..tapi markah persembahan biasenye dalam 15% sahaje untuk overall markah.. So, mungkin die dapat 15/15 dari segi sudut persembahan (still tak logik..sebab biasenye paling banyak juri bagi dalam 14/15) dan Si Ana Rafali dapat 12/15... tapi si Faizal mungkin kurang dari sudut vokal atau kekuatan lagu tu sendiri..( teke jer ni..jangan marah pulak ) Haa..kekuatan lagu ni bukan sebab lagu tu bes bagi korang jer...tapi setiap lagu ade soul die tersendiri... Liriknye kene dengan adunan muziknya.. Lirik pulak banyak mesej tersirat..(mungkin ade ..mungkin takde..) Part-part ni hanya juri-juri je tau...(maksudnye depend kat juri..) Ni la lirik lagu Ana Rafali tu.. Bagi aku lirik dier cukup bagus...ringkas..dan padat dengan makne tersirat..Selari dengan kelembutan bahase puisi melayu asal....berpuitis.....(Bagi aku laa.. )

Jangan disusun kata-kata penamat
Jangan disebut baris ayat keramat
Biar lenyap diserap sunyi
Biar senyap yang tak menyepi

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa

Mari patahkan papan markah lama
Mari padamkan buku tiga lima
Biar luka sembuh sendiri
Biar lupa dimakan hari

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa
Kau dampingi aku
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu

Bila marah merasuk minda
Kecewa menyelubungi jiwa
Aku lupa

Tu la sedikit ulasan aku dalam segmen baru ni..... agak serius sebab ni fakta tau..aku ade la pengalaman dalam persembahan nyanyian ni..dan care pemarkahan tetap same dalam ape jua persembahan nyanyian..(kecuali bile dah masuk markah undian SMS). Tekaan aku...mungkin si Ana Rafali dapat dalam 85% overall....Meet Uncle Hussein dalam 84%, Hafiz dapat 83.5%.. Mungkin si Faizal di tempat ke-4 dengan 83%. Kemungkinan jugak markah same...jika markah same...diambil markah apa yang majoriti dalam pertandingan tersebut.. selalunyer...lirik lah. Ape yang penting untuk lagu? Lirik lagu dan adunan muzik lagu...Sebab tu dipanggil JUARA LAGU!! So...mesti ler markah lirik dan lagu tu sendiri lagi tinggi dari persembahan dan kreativiti..:)


Ni sume ulasan tekaan jer...kalo salah jangan salahkan aku.... jangan korang g berdebat kat sini lak...aku cume bagi pendapat peribadi... tapi begitula kebiasaan jika korang nak menang pertandingan nyanyian..:) Biasenyer..kalo korang pertaruhkan lagu buatan sendiri...peluang nak menang tu banyak.. Haa....ataupun sebab nak naikkan fesyen baju kurung kot..:D :D Kan kite selalu folo trend artis...he he he (Ops...!!!)

So, gadis-gadis.....tibe la masenye fesyen berbaju kurung mewarnai negara Malaysia kembali..ditambah dengan tudung Shawl..Cantik aper.....ayu gituuuu.....:D (Just joking...bergurau..:D) Si Ana Rafali ni naik name melalui Youtube. Ni satu lagi cabaran baru ni...gelombang baru kot nanti..ramai la yang upload ciptaan dan nyanyian sendiri di dalam youtube..:D Mungkin boleh difikir kembali kot....tak perlu rancangan realiti nyanyian..sume cube nasib gune internet je..hahaha. Tak mustahil la zaman sekarang...tenet laju der...:)

Ape-ape pun..TAHNIAH buat Ana Rafalie!! Harap-harap si Ana Rafalie bace la entry nih..hihi Mane la tau kot-kot dapat hadiah...daaaaa~~ :D :D

26 comments:

alyaaboolat said...

setuju sgt3!!!

Wana De'Amor said...

pasni nk uplot gak la video kat u tube..kihkihkih~

zOeY zAu YaH said...

huuyoooo! cam juri btl lah haha

Nur said...

wah bagusla review...da mcm juri dah...ape lagik..appy utk thn dn punye eh..hehehe..

kidding ya:D

sissyira said...

salam

huh,,

kecewa dgn result tadi..sob sob...

follower anda ke 516

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara
Salam Sebuah persahabatan....
Terima kasih atas kembara ziarah maya”

Yuupppp hari ni mesti ramai yang buat Entry AJL ni.... Yang pasti ade yang tak berpuas hati keputusan juri.... tunggu aje esok.. Faizal Tahir tak bernasib baik cuma menang Persembahan terbaik but
Juara Lagu – Ana Rafali (Tolong Ingatkan Aku)dah diduga pun..sebab dia gegirl yang cun habiss malam tu...

mardhiah ismail (: said...

dah rezeki die kan :)

lehaazalea said...

jom, pakai baju kurung cotton hari-hari

Isteri Yang Comel said...

wah ramai semua n3 AJL.. tapi AJL memang amntops... penuh semangat diorang semalam.. suker maser penutup menampilkan 3 diva.. paling i loike.. KAK ziana...

Che Sakinah said...

raya tahun ni boleh pakai kurung Ana Rafali :)
trend yg baik kaannn...
congratz r dia menang malam tadi :)

YanaMIB said...

harga baju kurung naik melambung la thn ni..grrr~

||aLeaSaRa|| said...

wah rasa mcm baca ulasan juri M.Nasir lak ni he3...ana she's deserve it!ingat sng ke nak tulis lirik,create melodi then nyanyi pulak tu!yg lain2 mmg best cuma takde rzki,kan.

siti faridah harun (nama penuh tu) said...

ah tidak ! sy tetap x bleh terima ana rafali menang.. x layak nk banding ngan yuna ,, atleast black vola terbaik patotnye,, hush

Kembang Perawan 3288 said...

not bad r dia nie. menang.. x sgka

misz sheyla said...

agree...maybe pengiraan pemarkahan..ape2 pun semalam semua best2...cume xde rezeki je ...

@ siti faridah ~ nape x layak nk banding ngan yuna?????

azzey said...

Dah rezeki dia kannnn....

Isteri Yang Comel said...

suker semalam faizal teher selamat malam.. ta[i tak emnang... sedih gak... Anna rafali pun bleh tahan sedap gak...

deqlis said...

yang masuk final semua layak utk menang kan?? Jadi bila diumumkan Ana Raffali menang..ok jer ku rasa.. cuma tgk muka FAizal Tahir cam frust...miahahaha..(alamak kontroversi lak kang)..

betui2x.. nie pertandingan JUARA LAGU..bukan ARTIS POPULAR..:-)

Sokong Ana Raffali menang!

iN Laa...~ said...

dier memang besh~

anyway thanx coz bacer entry sayer.. huhu =)

kerabatASTANA said...

jangan samakan juara lagu dengan abpbh.juara lagu lebih menekankan kepada LAGU(namapun trangtangtangs anugerah juara LAGU)-jadi mestilah dia lebih tengok kepada melodi-lirik-dan “keikhlasan” sang penyanyi mendeklamasikannya.

mengenai persembahan-mungkin ramai yang tak mengerti apa yang cuba dibawakan.mereka cuba membawa seni teater ke pentas AJL. persembahan ana cuba untuk menerangkan bahawa kita semua ada sangkar masing-masing- terkurung dgn perasaan benci, marah, kecewa, cemburu, dengki

mungkin sebab persembahan dia takdelah superbb sangat sampai semua orang taklah tepuk tangan sebab confuse tak faham–jadi dia x berhak untuk dapat persembahan terbaik.sama juga vokal-jangan pertikaikannya sebab dia bukannya dapat vokal terbaik pun.ahaks

papehal-tahniah kepada ana raffali atas kejayaannya menjulang piala trofi ajl 25 dan kepada semua pemanang.semoga beliau dan lain-lain terus humble down to earth like before.

**ana raffali-with one n, two f, one l and no e.

p/s:setuju dgn part no major mistake sebab m.nasir sendiri pernah tersalahlari bit yang memusnahkan harapannya nak menang ajl tahun tersebut.overall-nice article

peace.love.unity.respect

Pembawa_Wacana said...

to all: Thnx komen2...:) Tak kisah la sape2 menang..malam tu sume dah buat yg terbaik...:)

Pembawa_Wacana said...

@kerabatASTANA: He he he...sori salah eja... :p Tulis cepat-cepat secare spontan je tu.... Nice komen.... :)

sarah abadan said...

ana rafalie mmg patot menang pun, coz lagu tu mmg 100% dia punya...lirik dia pun sedap...puitis

++iNn PaCiKa++ said...

tahu x korang Ana raffali ni adik beradik dye sape? hah,.. ni mesti ramai yg xtau.. nk taw x? jgn terkejut pada yg xtahu k.. LISA SURIHANI.. :)

TiMmiE said...

lirik tu mmg sgt puitis dan menepati jiwa dan sanubari insan bernama M.Nasir dan Azmeer. :P

chanz said...

haha~ of cos dia menang. setuju dengan anda~