Friday, January 7, 2011

Kelas Bahasa Kelantan Ep. 4 - Mari Belajar Mengira..

Alahai....tajuk dah tak macam diajar Profesor bahase dah nih...dah macam belajar dgn Siti Sifir dah ni..(satu campor satuuuu.....due! duee tambah duee.....empat!) hehehe. Okay kengkawan.....hari ni...aku, Prof. Sapo Blawok Ddoso akan mengajar korang berkenaan pengiraan dalam bahasa Kelantan... Tak susah pon...tapi care pengiraan dlm bahase Kelantan ni banyak manfaatnyer...


Korang tau2 la kan...Oghe Klate ni memang suke memendekkan suku kate...(Ade orang kate pemalas...biarkan si die dengan labu-labunyer...biarkan...biarkan...) faedahnya banyak sedare-sedari sekalian oi... Mengikut kajian ahli Geologi sedunia..(dah start merapu dah ni..) memori kite ni lebih mudah nak mengingati atau memproses suatu bende jika sukukate nyer pendek....


Contoh: Korang yg penah blajar kimia, pizik..(fizik), atau pun biologi....mesti dah banyak jenis ayat-ayat kelakar korang cipta kan untuk mengingati urutan suatu bende? Susunan bahan kimia.... susunan gelombang kalo dalam pizik... enzim kalo dalam biologinya... tak pun urutan tarikh peristiwa kalo dlm sejarah.. malah hukum tajwid pun disingkatkan...(Thaatujdakoddakufasiq dhotozin syazzza...Apo ko bondo nih...tanye la ustaz ajar tajwid..Ni bukan mentera semerah padi ni oi....:D) sumeeeee nak disingkatkan... haaaa....same la oi dgn bahase.. Mengikut pengkaji ahli kubor antarabangsa....nombor2 pendek ni senang korang nak hafal sifir.. kalo ade sape2 yang penah cube kaedah menghafal sifir secare cepat dan mudah...mesti korang terbace atau terterjah care mengira dalam bahase Kelate... Contoh termudahnyer...care bilangan dalam omputeh..brape sukukate setiap nombor....satu sahajer..:)

Dapat IDEA tak ni??

Pergh...panjang bebeno intro ni...intro plak merapu+fakta... he he he... Pandai-pandai korang la carik yang mane satu info..yang mane satu insane...muahahaha.. Orang kate..ilmu pagi2 senang masuk... pintu rejeki baru dibuke...:) ni la carenyer...

Satu - So (sebutannya SO dalam SOrang)
Dua - duo (atau bahase kampungnyer "wo")
Tiga - Tigo (Go...sebutan GO dlm GOreng)
Empat - Pak
Lima - Limo (Mo)
Enam - Ne..Sebutan NE dalam NElly Furtado..
Tujuh - Tujoh (Joh...JOH dalam sebutan JOHor)
Lapan - Lape (Pe..sebutan PE dalam PErak)
Sembilan - Smile (bukan smile omputeh tu...SMI...LE...LE tu sebutan LEnggok..bahase kampong die...MMILE....S dibuang atau LE...sebutan same mcm td..)
Sepuluh - Spuloh atau Ppuloh (Pp tu maknenyer ade hukum sabdu...) atau Loh..sebutan LO dalam LOrong..

Tu ler basicnyer....jadi boleh la try stat menyebut dengan sebutan yang betul di depan cermin masing-masing...yang kene muncung tu..kene muncung..yang kene baring tu..kene la baring... bia keno gholiknyer...(ape itu gholik? hehe...kene la rajin datang kelas ni..maksudnyer jadi la follower kelas ni..:D)

Sape-sape yang tekel si Mamat Klate atau Awek cun Klate...kene la blajar... baru banyak peluang korang nak bermanje-manje dengan lebih rapat.... TAPI...Jangan rapat-rapat...Jangan pegang-pegang.... Bukan muhrim tuuu...:)

Sebelum aku g sarapan... aku bagi la perkataan bonus untuk korang.... Perkataan ni akan korang dengar bile nak masuk ke rumah atau korang nak melayan tetamu... Sesape bermertua dengan org Kelantan..mesti dah biase dengor....huhu Perkataan tu ialah....SELEKE
SE...dalam sebutan SEbut...LE tu LEnggok..KE tu KElly Clarkson...SE...LE....KE..... Maksudnyer.. sesape amik atau menerima rasuah...berdosa besaaaaar..hehehe. Lari bebeno maksudnyer tu kan..hahaha

Maksudnyer gini...."Dipersilakan...." Tu jer..:) Selamat beramal.......*wink wink*

17 comments:

Ujang9897 said...

kuba bala...hahahaha

Pembawa_Wacana said...

@Ujang9897 : Hahaha....tak nak bagtau yg tu..!!

MamaEma said...

hahaha..lamo doh dop kecek kelate/...

whitecappuccino said...

kito bille lagu ni jugok..tapi buke oghe klate..

Hannan Al-Qudsey said...

hok la ne kawe tau doh... hehehe
Dearest 1811 : check this out http://hannan-al-qudsey.blogspot.com/2011/01/which-one-new-game-its-fun-part-i.html

Aizuddin Hanis said...

huhuh~~ staro tu set demo..

ferra ferro said...

good job . aja la lagi ! slalu membe cakap kelantan , i ternganga muka blurrr .. haha x)

Zaiya said...

blurrr jap

s.y.a.r.q said...

huhuhuu... aku kecek klate bunyi siye... :(

::wan fadhilah:: said...

haha.. siap wat tutorial nok ajar ore lain kecek kelate.. rasonya kalu wat video pun mesti lagi best.. haha.. biar wat mno dop pehe tu buleh dgr wat mano keno ado sabdu, wat mno tak yoh sabdu.. hehe.. cadange jh tu..

Pembawa_Wacana said...

@wan fadhilah: Hahaha...cadange bernas tuh... boleh consider...tapi aku ni pemalu..heee~~

kakchik@ella said...

saya orghe kelate tapi tak reti nak kecek kelate, guano demo?

NuSaNa NoSa 91 said...
This comment has been removed by the author.
NuSaNa NoSa 91 said...

wahahahaha~ jiran drp terengganu dtg jenguk bhs klntn kt sini.. hik3~ ^_^

S..U..D..@..I..S said...

rama orghe klate kat jabat kawe...sikit2 boleh goyak......betul ke nihh....

Nyamuk Terbang said...

dulu duk hostel..roomates smua kelate...smpai blik umah pn xreti ckp bhsa sndri..sbb trikut

DilaMilin said...

mak sy cikgu bhasa mealyu. mak marah klu kira so, wo, go macam tu. huhuh. kena sebut elok2.

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785