Monday, January 24, 2011

Kuih Yang Pelik di Kelantan Ep. 1

Hehehe...bile bangun pagi...perut rase lapar... bile lapar...teringat kat makanan..... sekali teringat makanan di kampung... terpikir la makanan kuih-muih di Kelantan.... Nama dier memang pelik-pelik..... tak tahu la asal dari maner...tapi ni boleh jadi pengetahuan untuk korang sume....

Kuih yang menjadi entri pada pagi ini ialah.........


TARA!!!! Aku tau kuih ni biase korang tengok....name die kuih gula melaka kan? Haaa.....tapi kalau korang tanya name kuih tu di Kelantan...memang menggaru kepale la makcik pakcik mencari kuih tu..huhuhu. Bile korang nak beli ni di Kelantan.....korang kene bagi name-name ni...

Kuih Onde-onde..... De tu disebut same dengan DEnmark... Haa....tu nama kira dah hilir dah tu..(hilir di sini maksud dier name bandar dah nih..:D) Tak tahu dari mane asal name tu... Tapi menarik name dier....

Name yang paling popular jika di kampong ialah Kuih Kekoh Cha..:D Cha tu sebutan dier menghidung sikit...he he he. nak sebut kuih pun susah kan...ha ha ha. Name ni jadi popular sebab bile korang makan kuih ni....gule melaka tu akan tersembur keluar atau terpancut di dalam mulut korang.. itu sebab la diberi name kekoh cha... Kekoh (gigit) dan cha (terpancut).. Ehem-ehem... Ni name kuih ok....jangan fikir bukan-bukan...:D

Okeh....di lain entri...aku akan bagi kuih lain pulak...dah macam blog masakan dah nih..hahaha. Ape-ape pun...info ni baik untuk korang kalau pergi berjalan-jalan di Kelantan...kerana orang Kelantan sangat peramah jika korang peramah....:D

14 comments:

Ujang9897 said...

kencing manis aku..hahaha

Zue Cancer said...

tau kueh ni..macam buah melaka tapi gune ubi kan?tapi buah melaka lg fames

Pembawa_Wacana said...

@ujang9897: Baik ko pegi cek..bahaye tu..hahaha

@Zue Cancer: Eh..memang ni la kuih buah melaka.. name jer berbeza..:)

Nur said...

fisrt time dgr kekoh cha tuh...tak penah tahu [plak sblm nih

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

fifiey suka sgt kueh gula melaka tu;)

zul permatang badak said...

...Salamm....kalu baru akat atah dapur atau baru ghaul nyor jange tebeng kekoh...panah weh...ambo keno doh...netup lidoh. Jadi...kalu tok sir wi netup tunngu dio sejok dulu....Kueh onde2 loni meme mahal, poso taun lepah demo dok jua lape serial....tok seko kueh ni jadi ekselusif.

tenangsudey said...

wah uniknya name onde-onde tuh.. hahaha







Mari tengok Top 10 Most Expensive Cars in the World 2010

cik fa said...

ske kuih nih...
klau bulan puasa mesti nk beli

Cik Yana said...

Selalu tertukar kuih ni dengan kuih puteri mandi. Tak sama kan? Hee~ :P

Pembawa_Wacana said...

@Cik Yana: Puteri mandi akan diberitahu len kali..he he he. Ade name gop..:D

kaka K O K A said...

kat Jb pown pnggil this as onde-onde !chopp chopp !warna hijau tak nihh ?HEHE* manis dia memang melampau tapii sedapp (:

puteri mandi pown best !tp kalau kat kelantan kuah dia warna putih kan ?kat sini warna gula melaka tuhh :D

wahhh dah terhingin nk makan kuih pulokk !

::wan fadhilah:: said...

wow! lamo plak dop makan kekoh cha nih.. bule pose jah wat byk.. huhu.

LiFe KaMi said...

kami suka juga makan kuih melaka ni,
rasanya tak susah mana nak buat,
popular masa bulan puasa..:)

asmaqhusna said...

hahaaa...kekoh chaa....selamat mengenali que kami, que qlate.....