Tuesday, August 23, 2011

Anak Berzina Sebab Mak

Haa.....ni bukan saje-saje nak bikin panas yer.... Ni nak bagitau kisah benar di Malaysia nie.... Kes yang berlaku sebab mak bapak jahil dari segi agama..... Bahayanya kalau ceteknya dalam ilmu agama... Kes anak tak pasal-pasal berzina sebab salah mak bapak dier.... Dalam citer nie.... Bapak tak salah....mak jer...

Kisahnya macam nie... Mak bapak bergaduh.....Bergaduh sebab apa....aku tak tau.. Sebab berebut aiskrim Cornetto ker.....sebab balik kampung mana dulu masa beraya ker....tak tau..... Tapi oleh sebab depa nie bergaduh sampai cerai... Maka si mak ni berdendam la dengan si bapak....

Time anak nak kahwin.... Anak pempuan..... Sepatutnya berwalikan bapaknya jugak even dah bercerai... Tapi oleh sebab jahil dan dungu nyer si mak nie... Dia menipu mengatakan yang si bapaknya dah meninggal dunia... Semua family si mak ni pun sokong!! Sebab kononnya nak memudahkan urusan perkahwinan si anak pempuannya.... Ok...apa pendapat korang?

JANGAN buat benda bodoh nie.... Sebab apa.... anak tu tak pasal-pasal berzina dengan suami dier....sebab KAHWIN TU TAK SAH!! Sebab bapaknya hidup lagi dan hanya bapaknya sahaja boleh jadi wali... Wali pertama dalam susunan ialah bapak kandung.... Kalau ditakdirkan bapak tu dah meninggal... kene ikut turutan nie
  1. Bapa
  2. Datuk sebelah bapa dan ke atas
  3. Saudara lelaki seibu sebapa
  4. Anak saudara lelaki seibu sebapa sehingga ke bawah
  5. Anak saudara sebapa hingga ke bawah
  6. Bapa saudara seibu sebapa hingga ke atas
  7. Bapa saudara sebapa hingga ke atas
  8. Anak lelaki bapa saudara ( sepupu ) seibu sebapa hingga ke bawah
  9. Anak lelaki bapa saudara ( sepupu ) sebapa hingga ke bawah
  10. Tuan kepada hamba yang dibebaskan
  11. Hakim atau orang yang dilantik oleh oleh sultan
Nampak? Kalau tak ikut turutan nie.... TAK SAH kahwin korang tu walaupun dah sign berpuluh-puluh dokumen sekalipun.... OTOMATIK korang BERZINA!! jangan main-main benda nie..... generasi masa depan yang kene tempias nyer.... Sila rujuk turutan wali ni dulu kalau nak kahwin....
Kepada yang cakna akan kesucian zuriat keluarga.... sila la sebarkan benda nie seluas-luasnya... Kepada yang nak pastikan lagi benda nie.... Boleh merujuk ke pejabat agama negeri masing-masing.... yang penting....jangan cuba menipu semasa nak kahwin... Kes anak angkat selalu berlaku.... Kene panggil bapak kandung ok! Bukan bapak angkat....

P/S: Kalau anak luar nikah? Macam mane yer....

15 comments:

CIK CHIPSMORE said...

heee...sian budak pempuan tu..mak budak tu pown cam mangkok jerk..kalau dah cetek agama..g la tanye kat sape2 yang tau hal2 cm tu..hehehe

ஜ Que Afify ஜ said...

Misyuuuuuu Bro Wacca ... Heh lame x singgah sini...

Nak kawin pun harus menipu?? Puihhh banyak kerja nak buat untuk menye-sahkan balik perkahwinan tersebut pastu.. aihhh...

Ujang9897 said...

kawin kt thailand pun sah...,

kalau jahil takpa,lepas dah tau akad nikah balik...tpi kalau tau buat2 tak tau yg parah..

Fitri Senin said...

setuju

Pembawa_Wacana said...

@Ujang9897: Tu ler kene amik tau awal-awal.... kene belajar dari awal syarat-syarat sah nikah nie... kalau sengaja tak nak amik tau.....rasanya takleh jugak jang.... Lagipun kat Malaysia nie dah ada kursus dulu sebelum kahwin... Kahwin kat Thailand... kebanyakan tak sah... sebab saksi dan wali biasanya tidak mengikut syarat sebenar...Sekadar berkongsi pengetahuan....:)

Perempuan Maniss said...

eshh... xpasal2 ek..
jd haram..
adoiyaii...
so cmner sambungan di sebalik kesah ini?
heee... :D

Munna said...

ada baca bnda ni kat paper...mcm ada dendam yg tersimpan kat hati mak n anak kat bpak sbb ditinggalkan....erm,,,..kerja setan la ni..

aizamia3 said...

perkara macam ni jangan dibuat main.. tak elok untuk kesan jangka masa panjang dan kesian pada si anak perempuan yang nak kahwin tu..

My Name is Mar said...

Ustaz penah cakap..
Untuk anak luar nikah kena guna wali hakim..
Even lepas diorang berzina dan diorang tahu pompuan tu da kawen baru nak nikah,..
Anak tu tetap perlu berwali hakim..

zuwaidah said...

berdendam tak sudah ler tu..anak jadi mangsa...apa pun kita mesti/ wajib maafkan apa jua kesalahan dan reda apa yg berlaku, barulah hidup akan lebih aman dan tenteram

mynameismy said...

ada bace gak kat paper hari ni
Nau'zubillah... -.-'

Rozali said...

Assalamualaikum PW

Subhanallah
moga tidak terjadi pd keluarga kita

Wassalam

keroro gouro said...

hurm nk wat cmna bila amarah menguasai diri...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

tak pasal2 anak jd mangsa..seluruh keturunan dah tak sah..sian

miss inna said...

kesiannya lah..xpasal2 jadi zina pula even dah kawin..psl tu lah ilmu agama nie penting dtitikberatkan spy masalah mcm nie xde lah blaku...