Exabyte

Monday, August 29, 2011

Cara-cara Elakkan Kemalangan Jalan Raya

Sehari dua nie...aku tak sempat nak update blog.... Sampai je kat kampung...banyak je urusan nak disetelkan... Hari ni baru boleh online kejap.... Dan aku terfikir...mesti ramai yang tengah dan akan balik kampung kan? Sila berhati-hati ok.... Time ni memang akan selalu jem.... Memang takleh lari.... Tapi ni la sedikit sebanyak aku nak citer cara-cara nak elakkan kemalangan di jalan raya....

Sebelum nak balik tu.... pastikan rehat secukupnya... Bagi yang nak drive....sila rehat secukup-cukupnya...sebab masa korang drive akan berlipat kali ganda lamanya berbanding biasa... Macam aku nak balik kelantan.... Kalau salah amik time....terpaksa drive berbelas jam sebelum sampai rumah... Selalunya 7 jam jer.. 

Kalau boleh... ajak la kawan atau sesape yang boleh drive jugak balik bersama... Ni kalau korang dah tak larat sangat dah nak drive.... Boleh la pass kat member tu pulak... Dia mesti tidur tak hingat dunia nyer masa korang tengah bersengkang mata nak drive....

Keadaan kete pun kene cek awal-awal... Bagi yang berkemampuan....buat la servis dulu sebelum balik... Bagi yang tak mampu.... cek sendiri yang basic pun dah ok... Ni nak elak kete overheat ker.... ape ker... Pressure tayar pun kene cek.... Sangat penting cek semua benda nie sebelum balik kampung... Sila amalkan setiap kali nak nak travel jauh-jauh.... Jadikan la ia sebagai rutin...

Ni mesti ramai yang tertinggal part nie.... SILA BACA DOA NAIK KENDERAAN... Aku tau ramai yang tampal doa tu kat dalam kete korang...tapi ramai yang tak baca! Baca la.... insya Allah perjalanan korang dilindungi Allah..... Lagi bagus....bagi yang nak bermusafir... Solat sunat la dulu.... Mintak jauh segala benda tak elok semasa nak travel tu... 

Tu la sedikit sebanyak aku rasa boleh membantu korang kalau nak travel guna kete atau motorsikal.... Bagi yang nak naik bas..... Korang kene amalkan baca doa tu.... Hanya tu la pelindung korang.... Mintak-mintak driver bas tu tak lalai masa bawak bas.... Kan semuanya dari ketentuan Allah? Jadi hanya Allah je la yang boleh mengubah apa yang ditentukannya.... Cara dier...berdoa... Sila rujuk rukun iman yang keenam....:)

P/S: Semoga selamat sampai ke kampung halaman masing-masing.... Aku dah dua hari kat kampung...hehe

2 comments:

AMMAR YASIR said...

Good info

FaKArePa!n said...

tak pernah pon smayang sunat sebelum jalan jauh..erm..kena praktik la lpas ni..

Ping your blog