Monday, August 15, 2011

Solat Ekspress

Aku dah lama dah nak berkongsi dengan korang pasal benda nie.... Cuma time nak berkongsi jer....ada jer halangan....internet slow la...internet takde la... Black out la...macam-macam.... Nasib baik aku simpan idea nak share entri nie dalam hanset...Time nak cek idea apa nak ditukar jadi entri.... Terbaca la pasal nie....Akhirnya berjaya jugak nak berkongsi....Pasal solat ekspress.....he he

Ada satu video nie.... Solat laju giler....siap berimam lagi.... Video nie dah ditanya pada sorang ustaz.... Ustaz tu pun dah jawab.....video nie mungkin guna mazhab lain....kalau ikutkan mazhab kita.....tidak sah solat tu.... Kalau aku la jadi makmum dier.....komfem semput bai.... ha ha ha....


Semput kan? ha ha ha...... Solat sepatutnya dibuat secara tenang dan sederhana.... Bagi solat berjemaah... elok dilakukan tak laju dan tak lama.... Sesuai dengan makmum yang datangnya dari berbagai peringkat umur.... Kalau macam ni la solat terawih.... 20 rakaat habis dalam 10 minit kot.... pakcik-pakcik habis je solat terus masuk ICU.....haaaa~~ sempuuuuut... hahaha....

P/S: Solat kerana Allah, bukan solat kerana terpaksa....

7 comments:

Pearl Kaz said...

ehehehe.. terigt gak dulu ada kwn2 post kt fb video ni. pastu cari balik x jumpe.. mmg semput kalo laju cmni. kalo terawih laju gini, terkeluar balik makanan berbuka. haha. tp btul la. boleh jd tak sah solat kite. al-fatihah tu salah satu rukun solat. kalo kite bace laju2, tajwid semua x btul, x sah solat, dgn takde toma'ninah nye.. huhu..

lisa lis said...

alahai...ni bukan takat terjadi dalam mazhab lain, ini termasuk la kat malaysia ni, tp xsure mazhab apa dia org pakai? org lain solat baru nak sampai 2rakaat, tp yg start lmbat sikt dr org yg solat dulu tu dah abis dah... mmg laju tgk dia org solat...

~~zAnAfAhMi~~ said...

tak dapat tengok video ni, taktau kenapa tp boleh bygkan kalau 10 minit.....boleh kejang lutut, pitam dan semput akak.

fa-in said...

ya Allah terpantas..
sy tak rasa diorang ni menghayati bacaan dlm solat.
al-fatihah pun tak di amin kan,kan lebih afdhal sbb malaikat amin kan bersama2.

wallahualam.

farra said...

hahahahaa..apela..tp tu la..ikut mazhab dia laa..btw islam itu ndah..

aizamia3 said...

semput kalau nak ikut macam tu..
kesian pada mereka yang dah tua..

mr.dinie said...

gile pantas ahh..

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785