Monday, August 22, 2011

Kuih Raya | Kek Raya | Baju Raya | Promosi Oh Promosi

Masuk minggu-minggu terakhir bulan puasa nie.... Apa yang menjadi pencarian orang ramai ialah.... baju raya... kek raya.....dan kuih raya.... Semua duk kalut nak beli dan nak buat persiapan raya kan.... Yang mana memang dah duk kat kampung tu....Mesti dah tempah baju siap-siap.... Beli langsir baru....sofa baru....karpet baru....Semua nak baru la katakan...

Yang penjual pulak...dah cukup tangan nak kejar order dari customer nie..... Semua depa nak....Nak yang tu...nak yang nie... Lagi-lagi kuih raya.... Kalau sesape yang pandai buat kuih raya tu.....sila-sila la buat perniagaan tu....Untung besar la gamaknya untuk bulan nie.... he he he

Kalau awal-awal haritu.... peniaga di bazar yang dapat rezeki besar....akhir-akhir nie...tibela masa penjual kuih dan kek pulak.... Kedai kain tu toksah cakap la kan... Berpusu-pusu manusia duk masuk....sumer dah nampak cantik....harga tu walaupun dah di upkan dua kali ganda....tapi oleh sebab ada poster PROMOSI tu....tetap beli jugak....he he he...

Sumer dah rambang mata.... sumer nak beli.... Barangan perabot sumer nak beli secara loan.... ye la.... nak beli cash ramai yang tak mampu... Duit dah banyak habis dekat baju dan kuih nie..... Betul tak? Raya sakan la gamaknya...... Mood raya semakin kuat dan hebat! 

Tapi kan...... apa sebenarnya Hari Raya ek.... Apa penghayatan Hari Raya yang sebenarnya ek? Pernah tak korang terfikir pasal maksud sebenar Hari Raya Aidilfitri nie..... Apa yang dirayakan pada zaman Nabi dulu ek..... Macam mana Hari Raya disambut.... dan bagaimana keadaannya.... Pernah tak korang cuba bayangkan ? 

Aku cuma bagi spark api jer....nak menyala ke tak tu.....atas korang la.... Korang nak nyalakan ker...atau nak padamkan... Terserah..... Tak salah nak berpesta sakan untuk Hari Raya.... tapi perlu ada kesedaran akan maksud sebenar Hari Raya... Fahami cara Islam.... Nikmat bahagia lah yang bakal korang jumpa...:)

P/S: Aku tak beli lagi nie baju raya.... huhuhu.....

5 comments:

Asakura said...

tak terfikir plak raya zaman Nabi Muhammad S.A.W. mcm mana....baru je terfikir...

Diana @ bilakukatacinta said...

yang pasti..aku tak wat lagi persiapan raya..kalau ada..cuma kuih raye..sbb aku jual kuih raye...

mr.dinie said...

buat prsiapan sderhana suda la..heee

aizamia3 said...

persiapan secara sederhana tapi bab kuih, baju raya tu tetiap tahun mesti ada.. ;)

miss ct said...

Assalamualaikum..
wat kuih raya is better than beli.. tp kena korban sdkt masa lah ya..hehehe

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785