Monday, August 8, 2011

Do's and Don't Untuk Bloggers

DO
  1. Usaha ringankan blog untuk kesenangan pembaca..
  2. Berblogwalking dan ping blog untuk promote blog
  3. Cuba buat entri semantap yang mungkin untuk menarik pembaca..
  4. Entri membina dan memberi nasihat berguna..
  5. Menambah kawan dalam dunia blog, harap berkekalan..
  6. Tambah pengetahuan dengan membaca entri-entri...
  7. Merehatkan minda dengan bacaan santai dan lawak
  8. Yang mana dah otai, support rakan baru...
DON'T
  1. taruk widget banyak-banyak...blog jadi berat..Susah nak loading
  2. Malas berusaha tapi nak berjaya dengan cepat
  3. Buat entri semberono... menyumpah dan mencarut
  4. Entri kutuk-kutuk dan entri hentam orang
  5. Menyombong diri setelah berjaya....sumer nak komen.... Maklum la...dah jadi otai..
  6. Buat entri guna short form...susah nak faham wei..
  7. Cuba jatuhkan blogger lain....sebab takut rank atau populariti dier jatuh
  8. Entri kosong.... takde maksud dan nasihat....sekali sekala boleh la...
  9. Cepat berputus asa...dunia blog ni ada cabarannya..
  10. Mudah percaya khabar angin! Bloggers perlukan sumber dan rujukan...
Tu la simple petua DO's dan DON'Ts bagi sesape nak bergelar blogger..... Keep writing ok! Jangan cepat mengalah... Berakit-rakit ke hulu....berenang-renang ke tepian....haaa.... sambung!

P/S: Ni la yang aku guna sepanjang aku berblog...

13 comments:

azrijohan said...

nasihat yang sangat berguna ni bro...bagus sekali :DDD

Akak Kopi said...

terima kasih abam wacana! selamat berpuasa :)

cx's said...

*bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian :) nice advice bro! :)

Zulfikar Hazri said...

bila nak naik cepat tapi usaha takde, tu yg berangan mcm kena nombor.. usaha malas... tapi bajet nak kaya mcm redmummy...

ape pun tak boleh ye dak...

miss inna said...

nasihat yg sangat bguna dr bro wacana...klo praktiskan btl2 nie, sure akan jg blogger yg mantap gitu...^^^

cik pulau said...

betol2..

sy berenang ke sini laju2 bro dari pulau..^^,

miss epa said...

tip berguna.nice nice! :)

*** DEL *** said...

thanks ye...

eRa97 said...

entry yang bagus ^^
nak try gunalah tips nie

Mila Ahmad said...

terima kasih atas tips diberikan...
akan dipergunakan sebaik mungkin :)

.*.WiE.*. said...

tips yg berguna.. tks bro..

mynameismy said...

terima kasih for sharing abang otai..;D

Saiazuan said...

Alhamdulillah aku masih belum terpesong ngan do dan dont yang ko bagitau ni.. :)

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785