Exabyte

Tuesday, August 9, 2011

Petua Buat Suami Jika Isteri Mengandung

Pesanan nie untuk diri aku jugak....dan apa yang aku bagitau kat sini....kebanyakan aku tengah praktik... Dan untuk menambah pahala dan berkat ilmu....Aku share la kat sini untuk korang baca jugak.... Berkenaan apa yang suami patut buat bila isteri dah mengandung.... Kepada yang baru nak kahwin atau tengah asyik bercintan tu... Boleh jugak baca sebagai ilmu persediaan bakal jadi suami orang yer.... 

Jaga percakapan - Yang ni korang kene la jaga.... Tak semesti ibu mengandung je kene jaga... si bapaknya juga kene la jaga jugak....lagi-lagi depan isteri tu.... sebab segala pembentukan bayi dalam kandungan semuanya bermula dari awal....dan segala zat-zat yang masuk ke dalam bayi...kita kene jaga... Segala jenis pertuturan...perlu jaga sebaiknya....jangan MENCARUT atau bercakap kasar....

Selalu baca Al-Quran - Kalau boleh... bacalah dengan isteri berada di sisi... Bagi isteri tu dengar alunan bacaan dan bayi yang dikandung juga turut sama mendengar.... Biarkan bayi membesar dengan zat ayat Al-Quran...jangan didengarkannya lagu-lagu hits omputeh atau korea sangat yer.... Kalau si bapaknya sendiri tak pandai baca Quran.... Pasang la mp3.... Si bapaknya pun boleh belajar sekali....he he

Selalu bantu si isteri - Ibu mengandung nie banyak jenisnya....ada yang kene morning sickness je memanjang... ada yang jadi badan lemah longlai sepanjang mengandung tu.... So, tugas si suami la kene jaga isteri tu.... Bukan pandai buat anak jer... kene la ada tanggungjawab dari awal... 

Jadi penasihat kepada isteri - Ni sangat penting.... kadang-kadang si ibu mengandung nie berubah sikit perangainya ketika mengandung....ada yang jadi garang...ada yang jadi mood tak menentu... ada jugak yang hepi jer.... Jika ini berlaku...si suami kene la main peranan....Nasihat sikit bagi si isteri tak buat benda tak elok semasa mengandung.... pemakanan pun sama....

Cuba dalami ilmu agama sebaik mungkin - Ni tersangat la penting.... langkah nie untuk masa depan anak-anak yang bakal lahir.... Sebab si ayah depa la patut mendidik depa dari awal dari segi asas agama... bukan kelas fardhu ain di sekolah.... Si bapaknya kenela mendalami ilmu agama...persediaan mahu mendidik anak nie hingga besar.... Kukuhkan asas kekeluargaan secara islam...

Tu la sedikit sebanyak petua untuk si suami.... Kenapa aku buat entri nie? Sebab ramai yang kahwin tak sedar akan tanggung jawab sebagai seorang suami ketika isterinya mengandung dan jugak ketika dah ade anak.... Duit dan kesenangan dunia tak mencukupi untuk anak yang bakal lahir... Dunia dah makin mencabar... Dugaan dah makin banyak....mak bapak dia la yang kene jaga depa ni dari kecik dengan sebaiknya dari segi agama dan adab-adab... Biar kita yang jadi role model untuk depa.... bukan orang lain...

P/S: Besarkanla anak dengan kalam suci Allah...bukannya hiburan duniawi..

7 comments:

arie said...

Betul tu bro.. :)

Afuan Shah said...

jgn sebelum kawen sembang perghh!!lembik lutut..
lepas kawen..apa pon tak boleh!!



http://loadingmode.blogspot.com/2011/08/merdeka.html

aizamia3 said...

betul2..

zuwaidah said...

emosi isteri juga kena jaga kan.

アヌム ちゃん said...

nice entri :)

aa jalan kdg2 jelaa..biase dok umah je..raya tak balik kot..huhu..pos la kuih raya utk aku kt sini.hehee

FaKArePa!n said...

lambat nya saya nak ada anak..huhu

~ch@wi~ said...

bgus tips ni...thanks bro..bleh dijadikan rujukan utk kawin nnti ni...hehehe

Ping your blog