Exabyte

Wednesday, August 10, 2011

Rusuhan | Punca dan Akibat

Sekarang nie rusuhan berlaku di England... Rusuhan yang dianggap buruk jugak la....sampai perlawanan bola sepak persahabatan antara England vs Belanda terpaksa dibatalkan kerana ketidak stabilan di kota London tu.... Tapi apa puncanya? 

Puncanya hanya seorang pemandu teksi ditembak mati oleh polis semasa cubaan menangkapnya... Dari pandangan orang sekitar.... ketidakadilan berlaku....maka berlakula rusuhan di pinggir bandar Tottenham susulan selepas kejadian tersebut...

Cuba korang tengok punca dan akibat rusuhan.....Puncanya hanyalah seorang lelaki ditembak mati sahaje.... Peristiwa dalam skop kecil telah menjadi trigger kepada event yang jauh lebih besar impaknya kepada negara England dan jugak dunia.....

Aku teringat akan cerita anime Jepun Full Metal Alchemist..... Dalam siri anime tu.... dikatakan pencetus peperangan besar antara kerajaan dunia dengan satu kaum ialah hanya kerana seorang tentera dengan tidak sengaja menembak seorang budak lelaki dari kaum tu..... Maka tercetus la peperangan yang menyebabkan kepupusan kaum tu sendiri..... Dan yang menariknya..kerajaan tu melibatkan satu simbol yang tak asing bagi orang yang berminat dengan teori konspirasi.....:)

Tengok....sape kata anime tu benda mengarut.... ada kebenaran di sebalik jalan citer yang nak disampaikan.... Ok..... Dikatakan rusuhan di negara lain jugak terhasil disebabkan perkara skop kecil macam ni la.... Apa yang nak disampaikan di sini.... sesiapa pun boleh jadi pencetus rusuhan... Dengan hanya menarik picu pistol kepada seorang rakyat.... Terus menjadi satu rusuhan yang menggoncangkan negara.... 

Aku terfikir la kan.... adakah benda nie sudah dirancang pihak tertentu? .... Adakah segala-galanya telah sengaja dilakukan demi kepentingan sesetengah golongan? Tak mustahil.... Sebabnya....punca yang kecil boleh mencetuskan event yang besar.... 

Malaysia macam maner? Ermm.....kita kene la berhati-hati tentang hal nie.... Semangat nak perjuangkan pendapat masing-masing kadang-kadang akan dipergunakan pihak bijak pandai nie.... Jangan kita mudah tertipu... Fikir sebelum bertindak...

4 comments:

FaKArePa!n said...

Full Metal Alchemist ?? erm, contoh y hebat..

Lin Azlina said...

owh..itu ker puncanya..baru ku tau..pasal anime sy tak tau

peachippo said...

hoo,punca yang kecil pom bole bawak macam tuu ye..hmm,

meor iszwan said...

ikutkan awalnya di Tottenham tu dilakukan perhimpunan aman tapi ianya bertukar ganas dan rusuhan menyebabkan bangunan dan harta benda dibakar dan ada juga ambil kesempatan merompak. Di bandar2 lain tempat merebak rusuhanmereka tidak sentuh pun isu kematian tu tetapi lebih kepada ingin suka2 untuk merusuh melakukan huru-hara dan merompak. Kiranya bandar lain tu lebih kepada cuba mengambil kesempatan dari isu yang berlaku. Ikutkan abang kepada mangsa yang mati dibunuh tu dah keluar di stesyen tv tempatan supaya hentikan rusuhan semasa hari pertama lagi dan biarkan polis siasat kematian adiknya. Kalau keluarga mangsa pun tak besar2kan isu jadi tak perlupun orang lain besar2kan. Perusuh yang ada sekarang adalah samseng bukannya aktivis hak asasi manusia atau mereka yang tuntut keadailan. Ada yang sifatkan kekacauan yang berlaku sebab hilangnya nilai murni dikalangan penduduk London. Tu suka2 merompak.

Ping your blog