Thursday, August 11, 2011

Islam Tak Suruh Pun Pakai Tudung

Isu bertudung....sememangnya dah banyak kali dibuat..... dan sememangnya semua ada pendapat masing-masing.... Kalau si blogger yang tulis tu pempuan....sah-sah tengok pendirian dia la kan...kalau dia bertudung...mestila entri ala-ala lebih kepada bertudung.... Kalau yang free hair....sah-sah menyoal balik si pemakai tudung.... Sampai kiamat pun tak habis macam nie......

Aku pernah buat entri pasal isu bertudung nie di sini ( LINK ). Korang boleh baca dulu pendapat aku di situ.... Pendapat masa awal-awal berblogging.... Dan nasihat aku.... baik bace dulu yang tu... Jangan risau...Aku tak hentam sape-sape....Hentam menghentam takde langsung dalam kamus blogging aku.... Cuma nak bagitau satu perkara tergempar..... Islam tak suruh pun pakai tudung....

Waah...mesti yang free hair suka giler dengar statement nie kan....he he... Yer.... Tak suruh pakai tudung.... Tapi Islam cuma menyuruh menutup aurat... Dari segi bab rambut di kepala.... Korang kene la menutup aurat itu dengan hanya menampakkan wajah sahaja....maknanya korang boleh tutup guna apa sahaja asalkan menutup aurat.....TAK WAJIB PAKAI TUDUNG.... Tak kisah la nak belit guna karpet ker....guna kain langsir ker.... kain tuala ker... asalkan menutup aurat...he he he

Dush! Dush!... mesti ramai yang nak pukui aku nie...ha ha ha... Tapi korang nampak kan apa yang PENTING dan apa yang terlepas dari pandangan sesetengah blogger..... Bukan tudung menjadi isu.... tapi MENUTUP AURAT.... Jika aurat tak ditutup... semua dianggap melanggar suruhan agama.... Bila melanggar suruhan agama.... APA PUN TAK BOLEH! Bukan blogger dah yang nak disoal jawab....tetapi dengan Allah Maha Pencipta... 

Dari sudut fesyen.... Jika menepati kehendak suruhan-Nya.... No hal la nak ikut trend pun.... Tak jadi masalah.... Masalahnya.... sempurna ker fesyen bertudung trend zaman sekarang? Perlu persoal balik bende tu.... Bagi aku.... Kalau mengikut suruhan agama... kebanyakan fesyen bertudung sekarang tak menutupi keseluruhan auratnya.....Hanya mementingkan penampilan diri....bukan suruhan Ilahi..

Jika korang rasa nak berkeras jugak memperjuangkan untuk tegakkan benang yang basah.... silakan. Itu hak korang.... Sebab manusia diberikan kebebasan untuk memilih jalan maner yang nak diambil.... Cuma harapan aku....semoga ALlah memberi hidayah kepada yang masih tidak menutup aurat.... Haaaa..... Nampak tak bezanya mengutuk dengan menasihat.... Aku tak guna bahasa kesat....Tak tujukan kat sapa-sapa.... Cuma aku bagitau secara umum....nak folo...folo ler...Tak nak folo... Pun takper...Its your choice....

NAK SHARE, SILAKAN...BACKLINK JER KAT BLOG NIE YER..

P/S: Aku pernah tulis SELOKA pasal bertudung nie... ( LINK )

DAN

Sila baca sampai habis yer....:)

11 comments:

cik idora said...

tudung 2 kewajipan kita..

Pembawa_Wacana said...

@cik idora: bukan tudung...bertudung..;)

cik dot said...

rambut pon aurat. ;))

Aishah Amira said...

ahaha betul la tu bro , tak wajib pakai tudung . tapi tak kan nak keluar pakai kain langsir tu kot ahaha . tudung tu cara mudah untuk menutup aurat . kita nak guna cara susah buat pe kan . tapi sekarang ni kebanyakkan orang pakai tudung bukan untuk menutup aurat , sekadar nak berfesyen jer kannnn . T______T

Pembawa_Wacana said...

@cik dot: sah tak bace sumer..ha ha

Queen F said...

haha tajuk post memang menarik bro :) betul bro kalau kita hentam bikin diorang nak memaki hamun, kalau kita cakap elok2, doa benda yang baik, tak guna bahasa kesat insyaAllah ada yang terbukak hati.. btw, apa2 pon kita buat, even tutup aurat sekali pon niat tu biar betul.. :)

yui92 said...

desperatesgt..ambik daun pisang je tutup kepala....


bila smua yg tuhan suruh, kita nak soalkan, maka susah la =p

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

ya aurat tu wajib kena tutup....

Alip Apai said...

betul. AURAT YG PERLU DIJAGA BUKAN TUDUNG!

tp mcm entry PW yg pertama la, diorang yg pakai lilit2 ni x memenuhi syarat sbb x menutupi dada..

dh la baju ketat, tudung lilit pn singkat..habis terbuka bahagian yg patut ditutup..

last2nya yg menang SYAITAN jugak!!

miss inna said...

btl tu,islam menyuruh umatnya utk menutup aurat..kena fhmlah aurat lelaki dan perempuan tu dr mana hingga ke mana kn...

FaKArePa!n said...

tutup kepala pkai tdung saji pon boleh..

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785