Saturday, August 6, 2011

Persoalan Dalam Berpuasa | Soalan yang Menarik dan Jawapannya

Ni aku kumpul pertanyaan yang mungkin bermain di minda korang pasal puasa.... Segala-galanya ada jawapan dari Ustaz Azhar Idrus.... Aku ambik terus dari wall facebook beliau...... Dan itu la jawapan dari beliau...

Bermanja-manja dengan isteri ketika berpuasa sampai keluar air mazi - Makruh, keluar mani jadi haram

Berbuka dengan makwe/pakwe (bukan mahram) - Sah, tapi berkurang pahala sekadar mana saling melihat atau berbual

Korek Hidung ketika berpuasa - Batal jika korek hidung sambil makan (Tak batal la tu..haha)

Hukum orang perempuan memakai minyak wangi (perfume) di bulan puasa - Haram memakai bauan yang dapat dihidu oleh lelaki ajnabi tidak kire bulan puasa atau bulan lain.... Kalau muslimin....makruh di bulan puasa...

Tidur sampai tengah hari akibat keje syif malam - Tak batal dan tak makruh puasanya.... Tidur sepanjang hari tu makruh...

Hukum beli di bazar yang penjualnya tak tutup aurat - Sah jual beli tetapi haram kalau sengaja tengok auratnya...

Selalu meludah ketika berpuasa - Makruh, Harus ditelan jer air liur tu... 

Gosok gigi dalam waktu berpuasa - Makruh mengikut pendapat yang muktamad selepas waktu zohor dan harus sampai bila menurut pendapat Imam Nawawi R.A

Kalau secebis makanan terlekat di halkum, patut telan ke keluarkan - Bila berada sama tengah antara zahir dan batin, boleh telan dan boleh keluarkan balik..

Makan pil penahan haid sebab nak penuhkan puasa - Makruh

Mandi dekat dengan waktu berbuka puasa - harus, dan jika berlebihan jadi makruh

Keluar kahak dari anak tengkuk - Batal puasa kalau telan balik

Sah ke tak puasa kalau dedahkan aurat di khalayak ramai - Sah puasa tapi dapat dosa

Kalau menangis, batal tak puasa - Tak batal walaupun sebulan menangis...

Batal ke tak orang accident yang keluar banyak darah - Tak batal darah keluar dari luka kecuali haid dan nifas

Mimpi keluar mani dalam bulan pose - Takde mimpi yang membatalkan puasa

Haaa....tu la aku kumpulkan persoalan dan jawapan dari wall Ustaz Azhar Idrus.... kalau korang nak tau sangat atau ada persoalan yang tak tau nak tanya kat mana....Tanye je la kat situ.... Aku baca sebagai menambahkan ilmu dan jugak hiburan.....sebab kelakor jugak la sesetengah soalan tu... he he he... 

P/S: Malu bertanya sesat jalan, Rajin bertanya cerah masa depan...

4 comments:

ZarethAtiqa said...

timer kasih sudi kongsi!

OrAng_PeRLiS_mEnULiS said...

hahaha... kelakar tetapi memang betul la...

: movie mistakes dalam filem FLAT 3A, di sini

cx's said...

yeah! terima kasih sudi share. suke p/s tersebut *Malu bertanya sesat jalan, Rajin bertanya cerah masa depan :) btw, jemput baca Hadis kelebihan Taraweh itu bida'ah

Ayen... said...

bagus info2 gini sbb kadang2 mgkin ada yg xtau/x perasan termasuklaa kwn ni.....hehe

Ping your blog