Wednesday, August 10, 2011

JAKIM Jawab Isu Simply Siti | Respon dan Ulasan


Nampaknya isu nie sudah sampai ke peringkat serius....ye la....Pasal halal haram tu...Mane tak serius kan.... Dan akhirnya pihak JAKIM sudah menjawab segala persoalan pasal isu Simplysiti dengan mengeluarkan kenyataan di akhbar Harian Metro...

Apa yang dikatakan ialah... Senarai tidak halal yang disebarkan adalah senarai lama.... Mengikut senarai baru....Simplysiti sudah dikategorikan sebagai halal... Ia berlaku selepas pelbagai proses dilakukan dan proses samak dibuat....akhirnya produk Simplysiti dijamin halal....

Apa yang menjadi persoalannya ialah.... Pada peringkat permulaan.... pihak JAKIM tidak menerangkan lebih lanjut berkenaan bulu pemerah pipi produk Simplysiti yang dikatakan dari bulu babi sebelum nie... Jika melalui proses samak sekalipun.... ia tetap bulu babi... Dan apa yang dimaksudkan pelbagai proses dilakukan?

Jika proses menukar jenis bulu....sila la nyatakan... Sebab kalau samak berpuluh-puluh kali pun bulu babi tu...tetap bulu babi kan? Ke macam mane ek... Adakah selepas samak...bulu babi bertukar menjadi bulu kambing? Oh tidak.....

Apa yang aku nak nyatakan.... JAKIM dah mengesahkan produk Simplysiti sebagai halal... Tapi bagi aku (Pendapat peribadi)....ia tetap dikategorikan syubhah...atau was-was.... sebab tidak dinyatakan kesahihan pertukaran jenis bulu tu.... Sekadar memberitahu secara umum sememangnya tidak meyakinkan aku....Aku bukannya memaksa korang mengikut pandangan aku nie...Kita kan pengguna....bebas memilih produk di luar sana.... Errr.....aku tak guna produk Siti okeh! Aku ni lelaki ! Ha ha ha... Jika nak tau lebih lanjut....boleh call pihak JAKIM yer...

P/S: Air wudhuk sah halal... Menambah an-nur lagi di wajah... Cantik diluar...cantik di dalam...

21 comments:

eqbalzack said...

salam,
saya setuju. sebaik2 make-up adalah lebih baik menyucikan muka dengan air solat dan gunakan alat make up yg sudah sahih halalnya..
selamat berpuasa tuan...

peachippo said...

kalu dah syubhah lebih baek tinggalkan..
mmg bulu pemerah pipi tuu msti buat dari babi eh??kucing arnab takleh ke?ngeeeeeee~

aizamia3 said...

alhamdulillah tidak taksub dengan barangan kosmetik..

Myra said...

dah nama nya bulu babi, haram tetap haram, samak sampai habis air laut dan tanah bukit pon, haram tetap haram.. mesti pihak jakim kena bayar ni...


http://amirastudio.blogspot.com

SoLy SoLicious said...

erkk...xguna simplysiti..hehehe

Cik Ct said...

erkk.. ke JAKIM bias??.. mentang2 laa ct nurhaliza.. hope2 there is no bias

Anonymous said...

please jgn sebarkan berita kalau tak tahu kesahihannya..nanti jadik fitnah dibulan puasa ni..do research first okay???

berus bulu babi guna kat KILANG simplySiti nih,,bukannye kt berus pemerah pipi produk die tu..

Edy Fee said...

tapi dh settle kan masalah after ct buat sdang media.hhee

Syahir Ramli said...

natural beauty thats what men are lookin for... tp sstgh laki jela kot... :)

gadizgula said...

saya masih was-was...

mcm ni lah said...

wahhh berani mati, tak takut kene saman ke ?,... fikirkan masa depan anak dlm kandungan tu,...

Pembawa_Wacana said...

Anon: Thanx for the info...:)

@mcm ni lah: Saman? Ni bukan gosip...ni respon dan pendapat... Perlu paham konsep bergosip dan memberi pandangan....:)

najihah said...

setuju! x perlu nak make up2 semua nie...kecantikan natural yg Allah bg tulah sebenar-benarnya kecantikan..terima aje la..

mcm ni lah said...
This comment has been removed by the author.
FaKArePa!n said...

siapa y jumpa senarai tak halal JAKIM yang lama tu ??

FaKArePa!n said...

siapa y jumpa senarai tak halal JAKIM yang lama tu ??

Pembawa_Wacana said...

@FaKArePa!n : Rujuk blog bro ben... ade entri pasal nie....:)

AYIE said...

simplysiti mahal.. klah luar negara punye.. haha..
*out topic*

kakchik@ella said...

KC setuju dgn pendapat Pembawa Wacana.

Anonymous said...

kalo was-was, jgn la guna brush tu.guna brush yg laen.kat pasaran tu ada bnyk brush,pilih la brush yg leh digunakan mengikut hukum islam.

Anonymous said...

As salam.. Setahu saya bulu babi sgt jarang dibuat berus make up.. Selalu di buat berus cat jer sbb kasar.. Berus makeup yg d pasaran kbanyakan sintetik, bulu kambing, pony, n few lg.. adik beradik fox pun ade gak..

Penah tbaca knyataan siti bahawa yg berus bulu babi tu bukan berus pemerah pipi, tapi berus yg d gunakan dlm kerja2 pembersihan di kilang.. so dorg ganti peralatan lain dan samak 1 kilang tu.. wallah hua'lam.. - azie

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785