Thursday, August 4, 2011

Tips Nak Shopping di Bazar Ramadhan

Sebelum tu nak gelak jap....muahahaha.... Sebab apa aku nak gelak...sajer... suka-suka...hahaha. Okeh... ni tips untuk sesape yang nak membeli lauk-pauk atau makanan berbuka di bazar ramadhan... Bukan apa....dekat bazar nie....korang akan digoda dengan berbagai jenis makanan yang NAMPAK sangat menyelerakan.... Bukan setakat tu jer....banyak jenis pulak tu nak pilih... Komfem rambang mata sebab perut tengah lapar!!

Jadi ni la tips-tips nya supaya puas hati..... Mula-mula pasal harga.... ada peniaga nie hentam semberono je harga dier....Depa pakai hentam je ikut suka... Aku dah kena dah...Bukan tahun lepas punyer.... baru kene dua tiga hari nie! Aku beli ikan percik sekor... Harga yang aku kene...RM5.... Lepas aku dah habis pusing bazar tu... aku singgah balik kat penjual tadi...sebab terpikir nak tambah lauk.... Sekali aku dengar orang lain beli ikan percik tu denga harga RM3!! Waklu!! So.....sebelum nak beli.....TANYA HARGA DULU....


Pasal terlebih beli makanan.....Haaa....yang ni lumrah la....Sebab semua nampak sedap.... Cara nak elak dari terlebih beli..... Korang pusing la dulu semua booth yang ada.... jangan beli apa-apa lagi... Bila dah habis pusing.... kadang-kadang korang dah tahu nak makan apa untuk hari tu... Esok beli yang lain pulak....Kirenyer PLAN la dulu nak makan apa dari survey tu....

Kalau tak jadi jugak..... Bawak dengan jumlah duit yang terhad jer....Contohnya....korang nak bajet makanan berbuka nie...korang nak bajet RM10 jer... Haaa....bawak je la RM10 ke bazar ramadhan tu.... he he he.... Komfem tak beli lebihnya...

Pastu kalau nak tau bes ke tak bes makanan tu..... Korang guna taktik tengok booth yang ramai orang... Haaa...taktik ni biasanya menjadi....tapi... kali ni korang ubah sikit....korang aim jer booth tu.... Tapi korang pegi beli yang booth takde orang dulu... Sebabnya..... Jimat masa dan tenaga! Mana tau booth yang kurang orang tu sedap jugak....Selera kita kan tak sama.... Kalau sedap....nanti korang datang ke bazar raamdhan tu kejap je la...zap zap dah habis shopping.... 

Lagi satu.....puasa kan 30 hari.. so korang tak payah la rambang mata nak beli semua makanan dalam satu hari.....Beli la ikut susunan booth tu....ha ha ha. Maksud aku....beli je satu persatu....Komfem semua korang dapat try dalam 30 hari berpuasa..... Kan?  He he....

4 comments:

aizamia3 said...

betul tu.. jangan main amik nanti terkejut pulak dengan regenya..

ai semalam beli air kelapa (sebiji kelapa) RM4.00.. balik umah en. suami kata mahal.. ai beli sebab dak kakak nak.. yelah dia puasa, semalam pulak jem tu yang beli sesiap kat umah pengasuh sebelum balik ruma..

Aku Ibu Muda said...

Sy pulak kalau ke sana, beli murtabak je...lain2 memang tak jeling dah...hihi

kayrul-shah said...

sampai sekarang tak sempat terjah bazar lagi...

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Tips bazar ramadhan yang berguna.. Terima kasih.. :-)

Ping your blog