Sunday, August 21, 2011

Korang Rasa Korang Mampu Ker? Cer Bace....Cer Bace...

Sekarang dah masuk 10 malam terakhir Ramadhan..... Maknanya Ramadhan dah makin menuju ke akhirnya dan Syawal pulak yang bakal tibe... Kalau diikutkan masyarakat dulu... Time nie la depa lebih banyak masa berada di surau-surau atau masjid....Kerana depa duk kejar Lailatulqadar....Malam yang lebih baik dari seribu bulan....

Tapi kita tak macam tu kan... Sape yang betul-betul kejar Lailatulqadar tu....Alhamdulillah....Tapi kebanyakan nya tak..... Sepuluh malam teakhir nie....kebanyakan duk kejar signboard-signboard kedai.... Kedai kain atau kedai baju di mana-mana lokasi yang ada promosi jualan..... Betul tak? He he he....

Penat lelah ketika berpuasa dah dilupakan sementara waktu sebab nak baju raya..... Kalau kawasan KL tu.... sah-sah pegi kawasan Masjid India atau Jalan TAR.... Kalau yang tak tahan panas tu....Pegi shopping dekat SOGO kan.... Sanggup berkorban lemak dan waktu tidur sebab nak shopping...

Kalau la semangat tu ditukar untuk mengejar pahala.... Kan bagus dan cantik....Masalahnya kebiasaannya tak... Tiba jer malam... Komfem penat dan ngantuk giler.....Lepas berbuka tu...dah tak buat terawih dah dalam sepuluh malam terakhir tu..... Yang biasanya pegi solat kat masjid...dah mula berkurang.... Yang biasanya mengaji lepas berbuka....dah ganti dengan tidur..... Kan....kan...

Itula ujian Tuhan...sebab tu la kot mungkin malam yang lebih baik dari seribu bulan diletakkan di sepuluh malam terakhir....Sebab lumrah manusia nie biler last-last tu...semangatnya dah berkurang.....Semangat nak beraya jer dah lebih..... Nak beli tu...nak beli nie.... Nak buat kuih tu.....nak beli kuih nie.... he he he...

Alangkah indahnya kalau dua-dua difokuskan serentak....nak beraya pun yer....kejar pahala pun yer... Betul tak? Aku takde la suruh kejar pahala semata-mata.... Dunia tinggal terus.... Mane ader....Aku bukannya alim sangat pun... Kejar la dua-dua....apa salahnya.... kan? :) Siang hari bershopping bagi yang mampu.....malam hari beribadah sampai pagi.... hihihi

5 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum PW

saya teringat rancangan Forum Perdana zaman 80an..ustaz2 bebas berceramah..akhirnya boleh dikatakan ganjil orang Islam muslimat tak pakai tudung..
............

Wassalam

SoLy SoLicious said...

10 terakhir org sebuk kejar buat persiapan sebab nak raya la kononye..

udin said...

mcm tu la dok jadi tiap2 tahun.. selalunya masa awal2 aja smgt.. mai penghujung.. mcm yg bro nyatakan dlm entri ni.. hehehe.. ;)

Santri T.P.I.N.I said...

malam 1000 bulan sama dengan 83 tahun...

to'wan said...

Salam.. to'wan nak berkongsi cerita 10 akhir ramadhan tahun lepas dengan PW dan pembaca yang lain... :)

Jemput baca:

http://abuhanif186.blogspot.com/2010/09/segelas-sususebiji-kurma4.html

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785