Thursday, August 11, 2011

Harga Emas Naik Lagi | Berita Baik Untuk Wanita


Ni la sebab orang dulu-dulu duk suruh melabur guna matawang emas.... Sebab emas susah nak turun nilai dier.... Dalam Quran pun tak sebut matawang dollar ke Ringgit ker.... Disebut emas jugak.... Bermakna emas nie sememangnya pelaburan yang menguntungkan....

Dikatakan nilai emas naik mendadak dalam bulan Ogos 2011 nie... Nilai terbaru.... kalau tak silap dengar... RM190 per gram.... Maknanya setiap 1 gram emas....harganya RM190... Mahal beb... Aku ingat masa aku beli barang kemas wife aku untuk dijadikan hantaran....Tahun 2010...emas harga dier RM140 per gram.... Dah nai RM50 satu gram..... Nampak sikit kan.....Tapi kalau nak beli seutas rantai atau gelang.....Mahu bezanya cecah beratus-ratus..... Nasib baik aku dah kahwin...ha ha ha...

Kenapa emas naik harga mendadak dalam bulan nie? Sebab nie bulan puasa! Ha ha...boleh? Ok...ok....nie sebabnya... Sebab utamanya.....akibat kebimbangan hutang Amerika dan negara-negara Eropah... Ada data IMF jugak mengatakan bahawa bank-bank utama di Thailand, Rusia dan Kazakhstan menambah rizab emas dalam pegangan mereka dalam dua bulan lepas...

Korea Selatan pun turut sama melabur dalam matawang emas nie dalam dua bulan lepas... Korea Selatan dah beli 25 tonne emas dan benda nie tak pernah berlaku dalam tempoh 10 tahun.... Malaysia? Takde data la pulak.... (Sumber aku ambik dari SINI )

So....kepada sesapa yang rasa nak beli barang kemas tu....Korang terpaksa la bayar lebih sikit buat masa nie...sebab emas dah makin mahal..... Harga emas yang dinyatakan nie tak termasuk Ikan emas atau kuih jala mas yer.....yang tu ikut harga pasaran lain....he he he

P/S: Kelantan dah keluarkan dinar emas.... Smart move kan....:)

5 comments:

Pn. Sheila said...

thanx 4 info... dh lama sgt x beli mas ni... br tpk nk beli tuk baby... time raya ler slu naik...

Aku Ibu Muda said...

masa sy nikah dulu...beli cincin harga 97 segram...

masa anak lahir, beli rantai tgn dah 120++ segram

timbang rantai leher masa dari baby lg, dulu mak beli 200 sekarang kalau jual dpt 500 :)

Munna said...

kalau bgtau kt tng ni confirm dia garu kepala lg....hahaha

zuwaidah said...

nak kena kumpul balik brang kemas, brg kemas dulu habih tak ada lagi, memandangkan tak pernah pakai pun....huhuhu menyesal lak. tak apa, ku simpan kumpul duit utk beli emas semula

pha is said...

aq pon rasa2 macam nk gunakan dinar mas untuk mahar kawen nanti... baru gempak... hehehehe

Ping your blog