Wednesday, August 3, 2011

Sahur? Apa Kelebihannnya?

Sahur.... Ramai yang tak suka bangun sahur.... ada bagi alsan ngantuk la.... tak de selera la nak makan time sahur.... Macam-macam.... Pada hal sahur tu baik untuk korang sumer... Banyak kelebihan bangun sahur nie.... Secara ringkas nya dan santainya....aku bagitau la kelebihan bersahur....

Bangun sahur nie sebenarnya titik perbezaan antara puasa agama lain dengan puasa orang Islam.... Puasa agama lain takde nyer bangun sahur nie....Kiranya sahur nie salah satu identiti puasa kita nie.... 

Sahur nie jugak nak bagi badan kita cergas dan sihat sepanjang berpuasa dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari..... Ye la...korang prepare nak puasa dengan makan dan minum secukupnya dulu di waktu sahur.... Tak de la penat dan letih sangat berpuasa.... Setakat tahan lapar 12 jam.....apa la sangat.... Sebab tu kita dinasihatkan bersahur lewat..

Tempoh melewatkan dalam sahur...ada yang cakap.... dalam jangka masa bacaan 50 ayat Quran sebelum masuk waktu Subuh..... Maknanya mungkin dalam setengah jam sebelum masuk Subuh.... Kan elok tu... Korang start berpuasa dengan adanya zat makanan dan minuman yang cukup..... 

Bangun sahur tu pun dah sunat... tapi oleh sebab ramai yang tak suka....ada yang bangun sekadar cukup syarat....bangun.....minum air dua tiga teguk...tidur balik.... Hmm...makan la sikit....sekurang-kurangnya dua tiga bijik buah kurma dan segelas air.... Badan kita perlukan tenaga mencukupi.... 

Dalam waktu bersahur tu jugak...antara waktu yang mustajab untuk berdoa.... Jadi rugila bagi sesape yang mementingkan tidurnya dari bangun bersahur.... Aku jarang miss bersahur... Sebab aku tak nak miss pahala sunat yang simple giler macam nie.... Bangun sahur....dah la dapat makan dan minum... dapat pahala pulak tu... he he he.....

P/S: Kenapa ramai orang sekarang tak suka sahur ek? Susah sangat ke sahur nie? Ker sebab ramai yang dah jarang bangun solat subuh....hmmmm

7 comments:

Isteri Encek Bard said...

terima kasih PW... sharing is caring

SyazwanSarawak said...

sahur best ^^
lagi-lagi bila dilambat-lambatkan lagi. hehe

Pearl Kaz said...

selalunye time sahur sy makan lg byk dr time2 lain... skrg dah gmuk... U_U

Maya Mayana said...

terima kasih atas perkongsian ini,ada tips utk anak kecil bgn sahur tk?

ApiH said...

oooo... esok kena bangun sahur la camni.. hari dah terlepas sahur sebab lupa kunci jam.. huhuuu...

LADYHEART said...

alhmdllh wat ms ni 3 ari lady bgun sahur..msti tambah 2 pggn..haha..

thnkx 4 share..

Aina said...

Alhamdulillah setakat hari ini berjaya bangun sahur...anak kecil baru blaja puasa,mrk sahur pukul 7pg sebelum ke sekolah.hehe

Ping your blog