Tuesday, August 9, 2011

Bertunang | Apa Kelebihannya??

Orang sekarang nie suka sangat menghebahkan pasal bertunang.... Dan memang dah jadi adat yang WAJIB bagi masyarakat kite.... Tapi ramai yang salah faham berkenaan istilah BERTUNANG nie.... Ramai yang anggap....biler dah bertunang....Boleh buat APA SAJA... Sebab dia dah jadi hak milik kita.... Waklu!! Grrr....

Yang boleh buat APA SAJA tu hanyalah bile dah diikat secara sah dalam akad nikah... Bernikah baru boleh buat APA SAJA.... Tu pun ada batas jugak.... Depan orang jangan ditunjuk sangat....Tak elok dipandang.... Tak pasal-pasal orang dapat tengok free show....Tu kire dah bernikah.... Kalau bertunang apatah lagi....

Bertunang nie cuma ikatan tak rasmi... Takde apa-apa yang lebih dari segi agama.... Nak sentuh pun tak boleh lagi...nak cium tu memang aku bagi penampor la... Apetah lagi nak berdua-duaan di mana-mana.... Bertunang hanyalah ikatan keluarga jer....Masih tak menghalalkan hubungan sebagai pasangan kekasih.....

Bertunang cara dulu-dulu cumalah membuat ikatan di majlis pertunangan...kemudian duk berjauhan kembali... Takdenyer nak duk berkepit sana-sini... Ikatan tunang cuma nak kedua-dua keluarga mengenali satu sama lain jer... Korang cuma cop awal-awal yang si dia nie korang dah target nak jadikan sebagai teman hidup korang..... tu jer.... 

So, sesape yang dah bertunang atau nak bertunang...ingat nie... Korang bertunang tak menghalalkan nak kiss-kiss okeh! Nak peluk-peluk pun tak boleh.... nak manja-manja lebih-lebih pun TAK BOLEH... Orang hindustan cakap...NEHI BABUJE!! Sila jaga batasan pergaulan... Kalau rasa dah tak tahan sangat.... Tak payah bertunang! KAWIN JER TERUS!!! Kan senang... Kalau family tanya kenapa tak nak bertunang, nak kahwin terus....Korang jawab ler...." SAYA DAH TAK TAHAN!" he hehe

P/S: BABUJE tu aku tambah jerk....ha ha ha

10 comments:

Atiqah Sa'ahiry said...

kawin, nikah je terus..ahha

c i k a n a said...

betul tuh..laki n pompuan,dua2 kne ambik prhatian pkara ni..

Cik RoSs said...

Kalau dah mampu,nikah terus je.Tak payah nak tunang!!

Jimat duit...

FaKArePa!n said...

zaman skarang ni..btunang pon dah buat grand habis..tup2 ptus tunang..mmg buat malu je la..

pyQa said...

memang.budak2 zaman sekarang.ish2 baru bertunang je pon...dah mcm kawen.

mOoN said...

assalam pw...

pernah buat entry pasal ni dulu...

http://www.munirahizzan.com/2011/06/dah-tunang-tu-halal-laaaa.html

hurm,, masyarakay moden skang ni fikir yang simple2 jek...asal ada ikatan terus boleh itu ini...isk!! x fikir pun sal agama,, x fikir baik buruk sesuatu perkara tu sedangkan umur kala bertunang tu kira umur yang sudah mumayiz(tau membezakan yang mana baik dan buruk)...

AM said...

minta tolong vote sy --> http://syafiquekosong.blogspot.com/2011/08/help-me.html http://syafiquekosong.blogspot.com/2011/08/help-me-2.html

cik dot said...

nikah terus r sng. hehe ^^~

wanda said...

nikah je laahh..!;)

Cik Leen_Dewi Syifa said...

yah.,,nehi babuje...dont do like that..hahaha

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785