Friday, August 26, 2011

Fakta Pasal Lagu Raya

Lagu raya nie sememangnya bawak mood nak balik kampung kan..... lagu pulak ala-ala sedih dan pilu gitu... Kene pulak suara penyanyi feveret...pergh....menggetarkan jiwa betul! Tapi bagi aku lagu sekarang dah kurang dia punyer soul.... Ni la sedikit sebanyak fakta yang aku rasa pasal lagu raya....
  • Lagu raya sekarang dah semakin mengarut dan hilang rasa uniknya
  • Lagu raya sekarang lebih utamakan kuantiti....bukan kualiti
  • Lagu raya sekarang banyak yang remake lagu-lagu lama.... Tapi masalahnya makin tak best
  • Lagu raya sekarang dah takde soul HARI RAYA tu sendiri..dah macam lagu biasa-biasa jer...
  • Penyanyi tu sendiri tak menghayati lagu yang depa bawak... Nyanyi ikut suka hati jer.. 
  • lagu raya sekarang lebih ke arah enjoy dan bersifat kepartian... Takde unsur kenikmatan berhari raya dan unsur kesedaran....
Agak-agak korang.... betul ker apa yang aku rasa nie...sebab aku kalau dengar lagu baru nie....Rasa macam tak bes....tak de feel raya tu..... He he he...

14 comments:

fasha said...

betul, saye setuju ! even sy lahir zaman skrg pown x dapat nak ikut rentak2 lagu raya camtue,terus hilang feel =.="

Tholeha Mustapa said...

setuju! komposer skrg tak best, yg ok pun lagu M.Nasir dan Ct Nurhaliza je :)

- abdul hadi abdul muti - said...

setuju!! lagu raya lama feel dan jiwa dia lebih.

aizamia3 said...

biasa dengar lagu2 lama.. terkesan di hati..
lagu sekarang.. ntah.. ada yang macam terjerit2.. ada yang berdasarkan populariti tapi bestnya sekejap.. tahun depan senyap.. tapi lagu2 lama best.. tetap evergreen..

Skyliya said...

Yaa... Betul... Rentak dan iramanya macam tak sesuailah. Bagi saya, lagu nyanyian Anuar Zain masa kanak-kanak paling best!^^

Hidayati said...

Eh betul la tu. Akak pon kalau dengar lagi raya sekarang, macam bukan lagu raya. Tak terasa macam nak raya pon. Tiap kali nak raya akak mesti nak cari lagu raya lama. Benar2 menggamit untuk BERHARI RAYA.

alia zainol said...

setuju 200%..prefer lagi lagu raya dulu2 :)

NURUL AINI NORAZMAN said...

lagu dolu2 dicipta dgn penuh perasaan,.=)

miss inna said...

kat dlm playlist inna ada lagu raya yg dulu2 jer..xde pn lagu raya yg tbaru..hehe!

Heziqa Yoo said...

sebab tu gua layan lagu evergreen

ApiH said...

lagu raya yg lama jugak best.. dengar berkali2 pun tak puas dan boring..

Santri T.P.I.N.I said...

Salam idulfitri, maaf zahir dan batin yer... dari Santri Nurul Iman.

FaKArePa!n said...

sokong penuh knyataan bro wacana..

TeAqArH said...

setuju 100%...x best pun lagu raya skrg.yang dulu2 jugak best....