Sunday, June 26, 2011

NAKBAH | Mala Petaka Besar

Nakbah - Bermaksud mala petaka besar... Tapi apa yang dimaksudkan peristiwa Nakbah? Secara rasminya kemuncak Peristiwa Nakbah berlaku pada 15 Mei 1948. Pada petang 14 mei 1948 bendera Union Jack diturunkan di Palestin dan sebagai gantinya dikibarkan bendera 'The Star of David' dan pada keesokan harinya iaitu 15 Mei 1948 negara haram Israel diisytiharkan oleh Perdana menterinya yang pertama, David Ben Gurion.

Tragedi ni bukan jer dirancang oleh Pertubuhan Zionis Antarabangsa tapi dapat pulak kelulusan rasmi dari Kuasa-kuasa barat dan penaja kepada PBB iaitu British dan Amerika Syarikat. tragedi tersebut menyaksikan 800,000 rakyat Palestin diusir keluar dari rumah-rumah dan tanahair mereka dan duduk di khemah-khemah pelarian sampai la ke hari nie....

Kalau korang tak rasa tragedi Nakbah nie takde kene mengena dengan korang.... maka ada sesuatu yang tak kene dengan pandangan hidup korang sebagai muslim.... kenapa ek? Ermmm..... Ni sebabnya... konsep ummah dah dihapuskan... Digantikan dengan konsep negara bangsa 'Nation State' yang dipaksa penjajah ratusan tahun dulu...

Oleh sebab dah terlalu mendalam konsep 'Nation State' yang diperkenalkan penjajah nie meresap dalam jiwa kita nie...maka semua kite semua nie tak lagi anggap umat islam di luar malaysia nie sebagai saudara yang wajib dibela dan dipertahankan... Sebab apa....sebab batasan sempadan antarabangsa... Bukan tu jer... timbul pulak sentimen merendah-rendahkan rakan seagama di negara lain.. dalam negara sendiri pun banyak jer berlaku...

Oleh sebab robohnya konsep ummah nie.... kesatuan umat islam berjaya dipecahkan musuh kita dan memang tu la hasrat depa semua.... kita? Dah tau kelemahan.....tapi tetap buat tak tau.... sebab diri sendiri pun dah tak de semangat ummah tu... Kita dah lama kalah.... Kita dah lama tewas... Kita semua nie pengecut dan LOSER.... Tak nak jadi LOSER.... sedar la yer....

3 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum PW

saya iringgi dengan doa untuk keselamatam umat Islam Plasti dan yg lain2 nya

Wassalam

harrazdani said...

salam PW

tertarik dengan 'the star of david'
Menurut penulisan arab lama serta para ahli kitab, Nabi Sulaiman dianugerahkan sebentuk cincin yang dikenali sebagai mohor Raja Sulaiman yang tertulis padanya penulisan sakti yang dipanggil 'Bintang Daud' (bentuk bintang berpenjuru enam, seperti yang ada pada bendera negara israel sekarang dan sehingga ke hari ini kebanyakan orang yahudi menggunakan lambang itu sebagai simbol bagi kaum mereka sebagaimana orang nasrani menggunakan simbol salib bagi identiti agama mereka ) yang dengannya allah memberi kekuasaan menguasai bangsa jin..

pasal "state of nation" bagi sy dah sebati dengan malaysia kan..a.k.a "semangat kebangsaan"

p/s dah lama tak singgah sini...have a nice day bro...gud info nice to sharing.

Abang Long said...

Salam...memang telah diketahui bahawa kekuatan orang Islam adalah pada imannya sebab itu musuh2 Islam berbuat cara lain utk menjatuhkan Islam secara halus melalui propaganda dan hasutan minda agar keimanan orang Islam merudum.

Kekuatan orang Yahudi pula terletak di akal fikiran mereka yang rataa-ratanya cerdik dan pandai. Sebab mereka cerdik dan pandailah mereka jadi sombong dan bongkak sebab itu ramai para nabi dan rasul dari kalangan mereka diutuskan untuk memperbetulkan mereka.

Salah satu akal orang Yahudi utk menjatuhkan Islam ialah dengan meperkenalkan dan mmenggembar-gemburkan akan kebaikan sikap ethnocentrism. Umat Islam menjadi terlalu taksub terhadap Islam itu sendiri dan menjadikan mereka berpecah belah. Akibatnya, senanglah mereka dijajah secara fizikal dan minda.

http://abanglongonline.blogspot.com/2011/06/pengemis-atau-pencuri-muda.html

Ping your blog