Sunday, June 26, 2011

Aaaah!! Aku Nak Jugak Buat Entri Berunsurkan.......

Aku di entri nie nak bagi entri penuh makna sikit.... Tak nak berdouble meaning.... tak nak ada unsur lucah... Bogel...kangkang... telanjang... sumer tak nak! Kalau takde orang nak bace.....ikut suka hati die la kan... Aku buat entri nie kepada sesape yang nak bace jer... Dan timba ilmu yang ada....Aku nak kumpul pahala banyak-banyak dengan blog nie.... Mane tau....sek sok dah masuk KUBUR ker ape kan.... :) Senang citer MATI la kan....

Rase macam mane bile aku bagitau akan masuk kubur tu? Ape yang korang terdetik di hati korang bile baca tu..... Seriously.....ikhlas la.....

Adakah " Bro Wacana.... Buang tebiat ker?"

Adakah " Ish....sampai macam tu sekali ker....takkan la..."

Adakah " Hmm...boringgg~~~"

Adakah "Tak rase ape-ape..."

Adakah " Astaghfirullah.... Sesungguhnya mati itu boleh datang bile-bile masa"

Adakah " Oh Emmm Geee.... "

Haaa.... apa yang korang pikir? Aku cuma nak bagitau satu jer..... Mati tu benda ghaib....takde sape yang tau kecuali Allah... Pak nujum cakap ape pun....itu cuma ramalan....benda yang tak boleh dipercayai seratus peratus.... Depa teka-teka guna ilmu jin jer..... Jadi, tak salah kalau aku cakap gitu... Dan memang kita kene ingat pasal mati pun...

Yang kedua...cuba bayangkan kalau hari ni korang post entri terakhir.... lepas tu mati..... Kirenyer lepas tu blog korang akan menjadi asset korang untuk alam akhirat selain sedekah... harta wakaf... dan segala ilmu kebaikan yang korang dah tinggalkan untuk dunia nie... Blog juger akan jadi asset pelaburan... Jadi... 

Adakah korang nak tambahkan pahala dengan tinggalkan entri-entri nasihat..... atau nak tinggalkan dengan entri-entri berunsur keburukan.... Benda nie serius...bukan main-main.... Atau ade yang tak nampak? Hmm...aku bagi la contoh la senang....Contoh macam nie..

Situasi 1# - Masa hidup.. korang ada ajar budak macam mane nak menipu... budak tu pun tipu sana tipu sini...Sepanjang dier guna ilmu tipu yang korang ajar tu...Sebanyak tu la dosa yang korang juga akan tanggung...Walaupun korang dah tak menipu! Dan......kalau ilmu menipu tu budak tu turunkan kepada orang lain.... Korang jugak menerima tempias nyer......:) Sama jugak dengan entri dalam blog....

Situasi 2# - Masa hidup....korang ajar budak selalu senyum bile bertegur sapa.... budak tu pun ingat nasihat korang...Sepanjang budak tu senyum...korang pun dapat pahala free-free.... Walaupun korang tu sendiri susah nak senyum! Dan... kalau ilmu senyum tadi budak tu ajar kat orang lain pulak.... korang pun dapat tempiasnyer..... Same la jugak dengan entri dalam blog....:)

Dah faham la kan? Atau tak bace pun sebab takde unsur lucah atau gosip-gosip.....he he he.

P/S: Berpesan-pesan la kamu sesama muslim... Jangan amalkan peribahasa "Jangan jaga tepi kain orang".

WACANA : Lantakla Aku Nak Pikir Ape Pon.. Kat SINI..
JOM JOIN GA YANG BEST NIE!!....DI SINI

6 comments:

Amir Izzat said...

FUh! Saya setuju!! Hurm..risau gak kalau kutuk2 orang..sindir ke..tak dan nok mintak maaf.. kalau tulis entri yg "sesat" plak..hish..tak tahulah kena tanggung dosa banyak mana..

dan..terima kasih la atas peringatan ini. :)

~syue~ said...

terima kasih ingatkan... :)
kena brfikir hangit2 sbelum publish hehe

+_Miss.Jannah_+ said...

betul sangat2... ;)
bkn senang nak tambah pahala,bkn susah nak tambah dosa :)

saiazuan said...

hohooooo menarik entry ni~! ;D

Eera Shera said...

bagus la saling mengingati..blog ni boleh jd saksi kita kt akhirat nnt.. takut jugak kalo selama ni ada tulis bnda x baik..hehe

aizamia3 said...

sebelum publish mesti check balik, taknak ada yang terasa hati dengan entry yang dipaparkan..

Ping your blog