Wednesday, June 1, 2011

Hati-hati Dengan Pembantu Rumah | Orang Gaji

Dah lama aku nak buat entri nie.....tapi selalu lupa nak tulis.... Kali ni aku dah ingat kembali.... Pasal pembantu rumah.....atau bahasa lainnya, orang gaji. Ramai sekarang ambik pembantu rumah.... sebab mak dan ayah dua-dua bizi.... anak-anak lebih meluangkan masa dengan pembantu rumah nie.... Jadi aspek pembantu rumah nie sangat penting....Kerana akan mempengaruhi golongan budak-budak nie...

Aku bukannya apa.....banyak citer tak enak aku dah dengar pasal pembantu rumah nie... ada yang mencuri....ada yang menipu... ada yang menculik bayi tuan rumahnya.... macam-macam hal la.... Sedara belah isteri aku...penah alami kes pembantu rumah mencuri barangan rumah dier.... Sampai licin laci almari rumahnya... Biler tah die curik....Die mintak izin nak balik kampung jap...tau-tau dengan baju-baju dan barang kemas habis die kebas bawak balik ke kampung nyer......

Tu ok lagi....kes yang lagi kesian biler ada bayi kene dera....Dan citer dari sedara nie jugak...sorang anak kene dera dengan seterika panas! Budak kecik lagi.....bayi lagi kot... baru pandai merangkak....kene dera dengan sterika panas...ditempeknya dekat dahi budak tu....Kejam tahap kene rejam dah nie kot..... 

So, berhati-hati la semasa nak pilih pembantu rumah atau orang gaji nih.... ada yang elok....tapi banyak kes dah berlaku sekarang nie.... banyak bezanya orang gaji dulu dengan orang gaji sekarang..... aku akan terangkan dalam next entri....

5 comments:

♥Mrs.Eady♥ said...

sebab tu en.husband ckp mmg bnyk duit mcm mane pun dia xnk org gaji ke pembantu rumah ke sebab takut anak-anak yg kene..

Dim Benihana said...

serius kena hati2, family aku pun pernah terkena..

mas saari said...

member Mas pun pernah terkena! pembantu rumah dia barang lari barang2 berharga masa dia xde kat rumah..

risa said...

lain pulak cerita pasal makcik saye..dia memang pembuli org gaji..sampai dua tiga org jugak yg masuk sepital..sampai ada kes polis..emmmm

msredcheesecake said...

msred lebih rela benti keje jaga anak dr kene amek pembantu rumah sebab takut tersalah pilih pembantu rumah yang tak berapa nak baik....

Ping your blog