Friday, June 3, 2011

Pengalaman Pertama Memandu Bro Wacana

Selepas 7 jam aku drive kereta campor berehat di RnR Gua Musang... akhirnya aku sampai ke rumah di kampung nie.... Letih dan penat oit... Sesape yang tak merasa lagi.....boleh la mencuba bawak kete selama 7 jam... Krem punggung tu kalau first time buat...ha ha ha. Kepada yang nak join GA aku....sila la join di SINI.

Aku mungkin dah terbiasa kot drive lama... Cerita pasal drive kete nie... Aku dulu ada pengalaman menarik berkenaan bawak kete nie... Sebab aku belajar memandu hanya dalam sebulan jer.... Sebulan tu dikire dari amik lesen L...he hehe... Dua minggu dapat lesen L, aku pun belajar drive dua minggu.... terus test lesen...terus lulus... Aku pun tak yakin masa aku try dulu....Tapi masa tu aku desperate giler nak dapatkan lesen....Sebab time tu jer free....dan masa tu dah nak bukak masuk Universiti dalam tiga minggu je lagi....

Sanggup keluarkan duit sendiri dalam bank semata-mata nak belajar lesen....zaman aku dulu...baru cecah rm650. Sekarang aku dengar adela sampai seribu lebih kan..... Tapi tu la yang dikatakan usaha... sanggup brsusah-susah nak kejarkan impian hidup.... Duit simpanan aku habis sebab nak belajar memandu... takdenyer nak beli hanset baru atau PS3... Apa yang aku nak cakap kat sini.....hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.... Betul tak?

Masa aku nak buat rekod dua minggu je tu....ramai yang tak percaya yang aku dapat buat... sampai bapak aku pun gelakkan aku.....sebab tak penah dibuat orang.... Tapi kita bertekad....buat betul-betul... Insya Allah Tuhan akan tolong.... Aku pun takut-takut gak....tapi buat jela mengikut apa yang dipelajari kan..... Lagipun aku menyahut cabaran yang bapak aku bagi... Yang kelakar nyer... aku bluffing jugak dekat pakcik yang mengajar aku....tu yang pakcik tu setuju nak ajar aku dua minggu jer.....aku cakap aku dah pandai bawak kete....padahal langsung tarak reti nyer! ha ha ha....

Sekali mula-mula nak start belajar....dia suruh aku buat parking.... menggigil aku weh.... Ye lah....tak penah pegang gear sendiri...tak penah tekan pedal sendiri... tetibe nak buat parking... Gelabah beb kejap!! Tapi oleh sebab aku dah lama cuba perhatikan bapak aku bawak kete....maka aku berjaya buat parking sulong aku dengan jayanya...dengan berpeluh sampai basah!!! Memang fluke giler kot...ha ha ha....

Tapi tu la yang aku nak bagitau.....yang penting kita yakin dan buat mengikut apa yang kita belajar... Aku walaupun ta penah bawak kete sebelum belajar memandu....tapi aku dah lama perhatikan bapak aku drive... cam mane dia masukkan gear...cam mane dia syncronize kan pedal clutch dengan minyak.....sumer aku dah tengok dan belajar... cuma aku tak penah bawak sendiri jer....:)

Ok la, inilah entri sulung aku pakai gune broadband semasa aku duduk di rumah....slow giler la derr... satu page jer boleh bukak....bukak je dua...terus tak terbukak page yang nombor dua tu.... Maknanya...aku tak boleh nak ke blog korang pun nih....tapi aku akan cuba okeh...:)

Aku dah nak tido... letih drive tak hilang lagi.....dan kat umah kat kampung ni agak panas...sebab dah lama tak hujan di kampung aku..... Hadoi....

10 comments:

Elih Japahar said...

Sama lah kita bro..aku blajar sejam je kat padang, pas tu drive sendiri..follow awk k..

saya YANA said...

hebat tuh... Yana belajar nak dekat tamat lesen L.. pastu sekali je lulus JPJ.. alhamdulillah..

sekarang tinggal nak buat lesen P.. hehe

UNA budak BAEQ said...

saya punya lesen keta skali moto dah seribu lebih tu pon dekat kampung kalao kat bandar2 besar tak ta lah kan .

lpas dpt lesen nih kena ganti2 bwak keta selama sploh jam dari penang ke johor plak .huu

aizamia3 said...

PW balik sana, en. suami balik sini dari sana.. dan penah ikut en. suami ke sana.. wah.. jauh dan penat, takmo dah ikut.. letih..walaupun masa tu naik lagi besar dari kereta..

♥Mrs.Eady♥ said...

semangat kental :)

Aku Ibu Muda said...

AIM sebelum ada lesen, siap drive kete dari shah alam gi melaka lagi...hihi

Rahmad said...

xda langgar tiang jg ka..

... said...

as salm..
wah! gigih sungguh!
hehe..pengalaman mematang hidup

=)

wanda arry said...

bestnya ada kg jauh2..wanda xde kg pun :(

Muhamad Dinie said...

b.band mmg lmbat kan..haa

Ping your blog