Friday, June 10, 2011

Tips Untuk Penulisan Blog Yang Hebat

Aku rasa sudah masanya aku nak share benda menarik ni untuk korang.... Sambil aku duk tengah buat GA untuk korang.... Boleh klik di SINI.... Korang boleh la cuba bace tips yang akan aku bagi ni.... Tips penulisan dalam berblogging.... Pasal GA tu.. Join tau.... mane tau dapat JAM....:)

Tulis Entri Dengan Pembaca di Minda Korang - Korang kene ingat....yang akan bace nie....bukan korang sorang... ramai blogger lain yang akan bace entri korang.... Tulis dengan tujuan menarik perhatian depa....bukan korang sendiri.....

Buat Kandungan Entri Berguna dan Menarik - Pastikan entri korang ada benda menarik yang nak disampaikan.... Bukan untuk ilmu atau info saje...tapi apa yang korang nak sampaikan.... Pastikan kandungannya sampai kepada pembaca.... 

Cuba Buat Entri Yang Senang Dibaca - Maksud aku di sini.....jangan sesekali guna short form yang susah nak difahami....korang sendiri mungkin dah terbiasa....tapi tak semestinyer orang lain boleh faham shrot form tu.... Buat la yang difahami semua kaum...tua dan muda....he he

Pendek Dan Simple - Entri yang panjang berjela ibarat karangan tiga helai muka surat ketas kajang memang jarang dibaca.... Aku dah try... Memang drop traffic terus.....buat entri short dan simple jer..... Tapi mesej ade...

Pastikan blog korang 'hidup' - Hidup kat sini bukan maknanya boleh berjalan sendiri....he he... seram sejuk lak rasenyer bile taip gitu.... maksud aku...Hidup tu dari segi entri yang fresh....macam korang tengah bersembang dengan pembaca......Dan terus ke point secara cepat.... Bayangkan entri yang dibuat tu macam korang tengah bersembang...

Sediakan links yang banyak - Korang buat link yang banyak sebenarnya korang menambahkan  kredibiliti.... Kadang-kadang orang lain tak sempat nak berblogwalking ke blog lain.....tapi korang short cut kan jalannya dengan bagi link kat depa pasal satu-satu entri yang menarik.....macam entri nie....he he. Dengan cara itu...korang dah bina networking secara tak langsung..... Penting untuk korang jugak sebagai langkah pelaburan masa depan dalam berblogging...

Tulis dengan jelas - Jelas tu banyak caranya....tulisan yang dipilih...warna yang dipilih...sumer la kan.... ayat tu pastikan senang difahami dan pendek-pendek.... Jangan padatkan idea korang tu dalam satu ayat jer....dah la satu ayat....dibuat satu perenggan dalam satu ayat....memang krem la otak pembaca...

Tulis macam korang bercakap - Ni macam point kat atas la kan....Entri korang tu macam korang bersembang jer....tak payah nak berlakon dalam penulisan entri...takde unsur penghayatan dalam entri tu nanti.... Jadi tak menarik.... Tak cayer? Cube try...

Highlight kan point penting - Ni bagi si pembaca yang suka skip-skip.....Bagi jer highlight dekat point penting... Sumer dah boleh baca.... yang tak suka bace panjang-panjang pun faham....yang suka bace pun faham.....:)

Itu la point-point aku....harap dikongsikan kepada blogger yang lain.... supaya ramai yang akan cuba perbaiki penulisan dalam blogging nie.... Jangan lupa link balik ke sini okeh....Penat aku tulis nih....:)

17 comments:

missbby said...

good info thank you, really appreciate it.

puanbee said...

yah akan diamalkan lagi :)

myezatul aQma said...

good info..
visit my latest entryhttp://myezatulakmar.blogspot.com/2011/06/bila-saya-teringin-main-lukis.html

tia @ Ini Kisah Tia said...

okey lepas ni Tia akan highlight ;)

Bila Azan Berkumandang - AWAS!

mas saari said...

tips yg bagus!
akan perbaiki entri dari masa ke semasa..

yatie Awang said...

mekasih...tips yg sangat bagus

Murni Yusoff said...

Assalamualaikum..tmpg tnya,elok ltk gmbr ke x ya dlm entri...sbb blog nie xbyk gmbar tp still gempak je..

Pembawa_Wacana said...

@Murni Yusoff: Letak lagi ok....tapi jangan banyak sangat....nanti jadi berat jugak..:)

miss inna said...

tips terbaik dr bro wacana...
boleh la inna jdikan panduan lepas nie dlm entry inna..^^thx!

sergeant keroro said...

terbaik bro. boleh la amalkan selepas ni XD

jom tolong saya cari krew baru? hehe

aizamia3 said...

tips yang menarik.. tq tq..

♥Mrs.Eady♥ said...

good entry :)

mynameismy said...

bagus2 tips yg berguna..:D

Abang Long said...

Salam...wow! ilmu berguna nih.

http://abanglongonline.blogspot.com

Isteri Encek Bard said...

nice entry PW.. suker sesangat...

fyna said...

suke tips nih...
;)

che dai said...

assalamualaikum,

trimas atas petua dan pemuda yang super berguna nih...akak orang baru.