Tuesday, June 7, 2011

Perubahan Bila Masuk Alam Universiti

Hari ni....adalah hari terahir aku di kampung sebelum aku pulang ke Selangor esok.... segala urusan pengeditan blog...akan dilakukan esok....duk kampung ni....aku boleh taip entri jer....nak masuk dalam Sahabat Blogger pun tak boleh.....tenet slow tahap Mahadewa ketujuh nie.. he he.... Kali ni aku nak bagi sedikit nasihat kepada korang yang nak masuk ke alam universiti... kepada yang tak berkenaan...boleh jugak ambil nie sebagai iktibar untuk adik-adik atau anak-anak nanti.....

Aku nak bagi kat sini perubahan negatif kalau takde iman di dada masing-masing..... Seba ramai yang ingat bila masuk Universiti nie....semuanya akan jadi baik...tak....tak.... ada jugak pengaruh negatif... Memang ramai geng-geng budak universiti yang akan jadi gini.... So, be prepare la kawan-kawan.... Antara perubahan yang mungin akan berlaku ialah....

Pemakaian - Ni selalu berlaku epada budak pempuan..... Ramai dah aku tengok yang asalnya bertutup....cantik jer...tetiba habis dibuak nyer.... asalhnyer mak bapak depa tak tau derr... Sebab depa bukak kat sini jer...Kat umah bertutup balik..... 

Solat - Bab-bab solat nie akan banyak yang akan mengabaikannya....lagi-lagi subuh..... sebab duk di alam universiti nie....takde dah orang nak tegur..harapkan member tegur...susah jugak la...nanti dicop menjaga tepi kain orang...

Ikut Kawan - Ni parah kalau berkawan dengan jenis yang suka bersosial.... Ade yang start pegi clubbing...ada yang start keluar malam sampai pagi....jalan-jalan...padahal assignment lecturer bagi tak siap lagi... 

Perubahan fesyen - Ni pun ada kene mengena denagn ikut kawan....tapi kalau terikut fesyen yang ok....takpe la kan.. tapi kalau ene yang fesyen yang agak menyeksakan mata.... tu yang sakit tu...masalh dier.... sumer perubahan ni tak akan ditunjukkan mase depa duk kat kampung.... Tu yang mak bapak tak tau...takleh nak tegur...

Percakapan - Ni pun agak ketara la....daripada sikit mencarut...kepada mencarut hari-hari.... daripada mencarut satu dua jenis perkataan jer...kepada berbagai jenis perkataan mencarut.... Cakap pun dah berubah dah... Dulu cakap sopan je...sekarang dah tak berapa sopan... Ni kemungkinan berlaku....

Bersosial - Ni lebih tepat ialah berkapel... kalau setakay berkapel stail dulu-dulu....ok lagi kan.... tapi kalau dah berkepit dalam gelap....check in hotel sana sini.... agak-agak la kan.....Malu la wei korang tu muslim...tapi memburukkan nama islam di mata orang lain...hadoi...

Tu ler sedikit sebanyak benda negatif yang mungkin berlaku.. Ake bagitau nie hasil dari pemerhatian aku sepanjang empat tahun aku menjadi student di UPM nie.... Masa first year...sumer baik-baik...yang datang dar bandar...biase lah....memang depa nie dah biase dengan keadaan macam at atas kan... yang asal kampung nie...ada yang excited nak try....ada yang duk geleng kepala jer.... Tengok atas kekuatan bekalan iman la kan.... Bila dah masuk dua tiga tahun.... memang berubah sakan...

Bersedialah semasa masuk ke alam universiti... Bukannya semua akan jadi bijak pandai lepas keluar universiti nih.... ada yang makin teruk jadinyer... Result je ok... tapi sahsiah diri hancusss tah ke mana.... muka je melayu....hati dah jadi mat saleh celup.... Memang kebanyakan jadi gini....Lagi-lagi course yang sememangnya menggalakkan bersosial...

Kenapa jadi gini....sebab sistem tu sendiri.... aku tak nak cakap lebih-lebih....sebab aku dari dulu lagi dah nampak dah benda nie...penerapan ilmu dunia sahaja ditekankan.... ilmu agama langsung takde.... sendiri-sendiri je la der... Yang mana kuat iman...akan cuba mengajak rakan-rakan kembali ke jalan yang asal... buat aktiviti yang membentuk jiwa balik....tapi sah-sah yang join sikit jer..... 

Dan sememangnya rakan-rakan yang cuba mengembalikan an-nur nie...akan disisihkan oleh kebanyakan orang... kesian kan... Ibarat orang offer air suci untuk mandi, ditolaknya air suci itu...nak mandi dengan air longkang jugak... sebab kebanyakannya mandi air longkang.... Mandi air longkang dah jadi trend dunia... kenela ikut kan....Harap faham perumpamaan simple aku tu... :)

P/S: GA tengah berjalan lagi....dan aku akan tambah lagi hadiahnya.. dapat lagi orang nak sponsor... Seutas jam tangan untuk lelaki...:) sesape nak join, klik SINI.

10 comments:

Belog MTT said...

Bro anda wajib join ! :)

http://www.lailyqaisyirah.com/2011/06/segmen-dia-selalu-support-blogger-baru.html

mynameismy said...

betul tuh!

nasib baik my dulu tak culture shock!
tudung Alamdulillah tak pernah bukak
Subuh Alhamdulillah tak pernah tinggal. kunci jam mesti bangun. kalau rasa liat rasa tak tenang je kalau tak bangun solat.

Alhamdulillah tak pernah pergi clubbing sebab jmpe kwn2 yg baik2..;)

Lieyda said...

tapi kan,member saya yg asal dari kl tibe2 bertudung elok je,tiba2 bla msuk uitm klntn ni dia jd freehair.pdhl kitorg kt sni pkai tudung elok je.mcm mne 2 ye?

aizamia3 said...

ada yang kena culture shock.. dulu kawan tak ramai bila dah masuk U dah ramai kawan dari pelbagai ragam itu yang terkenan sikap tu.. moga mereka yang jadi begitu cepatlah sedar agak tak terlajak makin jauh..

Rozuan Ismail said...

diri sendiri tu yang kena disiplin.kat universiti ni biasalah, semua bebas,di luar kawalan mak bapak.semua ah besar,dah boleh fikir

Pak Syahot said...

bersyukur sbb dpt kt Uitm kedah..jauh dr bnde2 mcm clubbing tu sume...cmenye few points yg bro bg tu, ade jgk la trase pedasnye..hihiih.. xpe2... jadikan peringtan d lain kali... =)

She's Gee said...

setakat ni tgok member takde la berubah sgt kecuali tang pemakaian tu. da ade yg vogue ckit. bukan ckit, banyak. walupon masih memakai tudung tapi tidak menutup sebaliknya membungkus.. hehe..
yg lain2 tu tak ketara sgt la...
saya okay ag la stkt nih. bab kapel pon before masuk u lagi mmg da pandai... tapi xde la smpai check in. simpang... weeee...

mcm ni lah said...

tak jumpa pun banner

msredcheesecake said...

MR PW,
CULTURE SHOCK, PASTI TERJADI.TERPULANG PADA CARA KITA HANDLE BENDA NI...

miss inna said...

erm, point yg bro wacana list kn tu kira btl la bg inna. sbb itulah yg inna perhatikan sejak setahun bgelar mahasiswa nie. dan memang susah utk btahan dr segala godaan tersebut. cuma prlu kuatkan iman jer.