Wednesday, June 1, 2011

Orang Gaji Dulu Dan Sekarang

Ni sambungan dari entri yang INI. Ni dari pemerhatian aku la kan.... bukannya dari sumber rasmi atau cetakan akhbar mane-mane pun... Tapi bagi aku, orang gaji dulu berbeza dengan orang gaji sekarang..... Nampak sangat ketaranya.... Nak tau apa bezanya di mata aku nih....Meh ler bace lagi..... jangan bace satu perenggan ni jer....hehehe

Orang gaji dulu betul-betul orang gaji punyer.... Memang betul-betul dah memahami susah payah sebagai orang gaji... Jarang la yang merungut kalau ada apa-apa kekurangan... Semuanya menurut perintah tuan rumah... Tapi yang macam ni la biasanya tuan rumah sayang....Bagi macam-macam...tak macam sekarang.... Semuanya demand dah macam keje pejabat... Siap ada hak asasi pembantu rumah.... Sape yang tak naik lemak.... 

Pasal keje...memang buat betul-betul....takdenye lepas tangan.... Semuanya dibuat tanpa rasa dendam atau benci.... Sebab depa paham apa dia punya job description. Ni sekarang tak, kebanyakan pemalas...buat keje rajin depan tuan rumah jer...belakang....mengalahkan tuan rumah berfoyer-foyer di rumah tuannya... Sebab depa bukannya betul-betul nak jadi orang gaji....depa nak duduk rumah selesa jer...

Dulu, tak ramai dari orang luar.....dari makcik-makcik yang datang dari kampung jer... Dapat dalam lima ratus dah cukup tinggi dah.... Sebab makan minum depa ni free... Duit tu makcik-makcik nie bagi kat anak-anak di kampung jer... Tapi kebiasaan, tuan rumah jugak yang tolong bayarkan yuran-yuran si anak-anak orang gaji.... Sekarang....gaji orang gaji tak leh rendah-rendah....kalau rendah sikit, mula la mengadu.... Gaji sumer lebih kurang tujuh atau lapan ratus kan? Kalau ade yang rendah tu....bagus la....tapi banyak aku dengar gaji depa banyak tu.... kalah sesetengah pekerja kerani...

Dulu, orang gaji nie macam sedara-mara jer....rapat dan boleh dipercayai. Yela....tak rapat apa....datang dari kampung yang sama.....atau orang tempatan jer. Nak tikam dari belakang pun segan... Sekarang... kebanyakan orang luar.... nak mengaku sedara....sori ler.... Silap-silap, habis hilang harta benda....

Itu la yang aku perhatikan....tak tau mana silapnya... Silap dari budaya mengejar duit ker...atau sebab lain... Tapi sekarnag nie, susah dah nak percaya kat orang gaji nih.... Banyak sangat kes-kes yang tak elok dah berlaku... penculikan... kecurian... penderaan.... kematian bayi.... Di mana silapnya? Baik orang atasan pikir benda macam nie dari duk menghentam sesama sendiri tu..

6 comments:

Budak Chomot said...

Family Budak Chomot takde orang gaji pun. Peliklah ada stranger duduk rumah. Hehe. Prefer buat kerja rumah sendiri :)

aizamia3 said...

Setakat ni belum berkemampuan untuk hire pembantu rumah..
hubby penah tanya nak pembantu rumah ke..? sebab saya dok mengeluh penat buat kerja.. pastu siap describe nak yang macam mana.. mak aii.. gatal saya cakap..
lepas tu saya pulak request nak driver lelaki yang hensem macho... hahaha terus senyap en. suami..

walaupun sekadar gurauan tapi memberi impak di mana kesudahannya memang takkan ada baik pembantu mahupun driver.. fuh... selamat..

mas saari said...

tidak memerlukan orang gaji...
masih mampu melakukan semua kerja2 di rumah...hehehehee

Pembawa_Wacana said...

Semua di atas: Itu yang terbaik....:)

Budak Botak said...

Kalo dapat yg ok tu, mmg bagus la. Tapi kebanyakan sekarang ni dari negara luar, ssah nak percaya sikit. Kita selalu dgr kes tuan rumah dera pembantu rumah, tapi kes pembantu rumah curi barang2 tuan rumah pon banyak...

Muhamad Dinie said...

2 la psal.nak percaye ngan org gaji pun susah,..

Ping your blog