Monday, May 30, 2011

Blog Berat | Sukatan Ikut Kilo ke Ikut Speed

Aku nak merapu nih....bersedia la okeh.... Pasal belog berat.... Aku rasa blogger lama dan femes dah banyak kali cuba bagi tips kat korang....kalau boleh ringankan blog...ringankan blog.... Tapi ada jugak yang buat deeeeeek ajer.... Tapi nak suruh kita folo blog dier kan?

Ok...... sebelum tu....blog berat ni maksudnyer bukannya seberat kereta atau seberat bas.....tapi keslowan speed nak bukak page korang tu..... Kejap keluar pop-up la... kejap tunggu keluar blink-blink.... Tunggu itu....tunggu ini...baru habis loading....habis hang komputer cabuk aku nih.... Itu maksudnya blog berat....

Ada jugak sebab virus...aku pun tak sure....virus ke malware.... tapi tu pun boleh memberatkan blog kita jugak.... Yang ni kebiasaan sebab dari link-link yang ada di blog kita tu...ada blog link yang ada malware....kita pun turut sama terkena.... 

Bagi yang buat blog tapi nak sendiri bace jer.....its ok. Nak buat berat sampai tahap kronik pun takper.... Tapi yang mana nak orang lain bukak baca dan nak suruh orang folo blog dier...Sila berfikiran terbuka.... Cuba fikir korang yang tengah bukak blog orang lain.....blog tu tersangatla lambat nak loading..... Pastu nak tekan folo....tertekan kat widget blink-blink tu.... nak komen pun tertekan kat widget floating tu..... Tak ke sakit hati kita dibuatnya......Niat murni nak folo dan komen...terus terpadam.... 

Tapi kalau korang rasa ok jer dengan keadaan tu.....tak kisah la kan.... Korang memang seorang yang sangat sabar.... kategori ni boleh la duk berwirid lepas solat dalam setengah jam setiap hari.... Hah? Tak boleh? Boleh la kan....... Tahap kesabaran korang tu dah mencecah tahap ahli ulamak tu.... Aku memang tak tahan kalau bukak blog lambat giler loading..... Kalau cecah seminit tu ok lagi....kalau dah tiga minit tak habis loading lagi.....Butang pangkah la aku carik dulu....tak jumpa jugak....ataupun sebab bukak blog tu komputer aku hang.....aku delete terus satu window.....muahahaha....

So, nak buat hiasan di blog....sila pikir kat orang lain juger.... Kalau korang memang nak blog tu korang je baca... its ok....letak la widget apa-apa pun....tapi kalau memang niat nak orang lain baca.....sila membuat keputusan dengan berhemah.......Terima kasih~~ :)

13 comments:

Budak Botak said...

Loading speed ikut kelajuan internet jugak, kalo blog tu saiz besar pon tapi kalo speed laju kejap ja loading, he3

Entry terbaru -> Emma Maersk - Kapal Kontena Terbesar Di Dunia... (",)

Budak Botak said...

Tapi sebaik-baiknya kecikkan saiz blog kita supaya lagi cepat loading...

Pembawa_Wacana said...

@Budak Botak: Lupa nak bagitau pemboleh ubah tetap ialah speed internet...he he he

AISH said...

aish nak tanya pendapat..blog aish berat kan? tatau la pasal apa..nak kata bling2 sgt, takde pun..pening da..hehe

.m y z. said...

betul2. lagi2 yang buat cursor blink2. masa nak tekan link, tertekan blink2. geramm je +__+

miyako said...

yg letak blink2 tuh sbb sedap mata empunya blog memandang ... laen org laen style
kalo blog utk diri sendiri lantak ler kan
tp kalo bajet utk org lain bc jugak, seniri mau pk la
asal simple n sedap mata memandang dh cukup
satu lg yg x thn blog yg letak lagu! adoyai ... terpaksa gn adblock!!

kAmi dAn mEreKa said...

setakat ni dah cuba letak widget yg sikit2 berat, harap elok lah, :)

anysspunyeblog said...

dulu blog anis beart sebab template ade masalah..alhamdulillah..sekarang dah oke :)

nur ikhyar dee said...

encik wacana, belog saya berat tak? saya rasa macam berat tapi tak tahu la, kang terperasan sendiri pulak...huhu. Dah cuba ringankan da,tapi still berat jugak... :(

Rozali said...

Assalamualaikum PW

kalau kira kilo...jenuh nak pikul..he he

Wassalam

harrazdani said...

salam PW boleh tolong timbang berat harrazdani?...huhuhu

ZIPPO MILLER said...

salam Bro wacana.. Blog patik berat x?

suha said...

agak2 blog cik suha berat x?(^_^)
jom pegi cek hehe

Ping your blog