Saturday, May 7, 2011

Cemburu dan Curang

Okeh.....ni sambungan entri INI. Musuh dalam percintaan.....yang utama ada dua jer.... cemburu.....dan curang.... dua-dua ni berasingan ker? Taaaak.....kadang-kadang ada kaitan.... Contoh yang ada kaitan....aku bagi sekarang....Aku ada bagi satu berita dari Berita Harian...aku buat satu entri dan linkkan ke Berita Harian... klik SINI.

Dah bace? Baca dulu sebelum proceed ke perenggan ni.... Okeh.... dalam berita tu...cakap pasal cemburu menyebabkan runtuhnya cinta pertunangan mereka....Tapi.....adakah cemburu si lelaki itu yang dipersalahkan? Kalau ikut berita tu...memang nampak totally salah si lelaki la kan... Aku bukan menyokong ikut gender nih... Tapi ada satu entri lain dari ahli keluarga terdekat kepada mereka tu.... Aku kaitkan dengan CURANG..... klik  SINI

Nampak tak kaitan tu? Dalam kisah tu...cemburu lahir kerana curang lahir dulu.... aku tekankan pada curang dan cemburu okeh... pasal bunuh diri tu...itu soal lain....aku tak nak sentuh topik tu dalam entri nih....ada jugak cemburu buta...itu memang totally cemburu...cemburu tanpa usul periksa... tetapi kebanyakan masyarakat kita sekarang ada sifat curang... Tak tetap dengan satu pasangan.... Ramai jenis pasang spare banyak-banyak.... Walaupun dah bertunang...even dah kahwin pun still ader! Masya Allah... Bagi aku la kan.... jenis yang suka pasang spare nih.... jenis yang takut nak bagi komitmen pada satu-satu hubungan.. Bahaya....bahaya...

Kalau korang dah terima si lelaki/perempuan tu sebagai bakal isteri.... please....setia la pada yang satu ok.... Bila dah jadi suami/isteri.... jangan pandang ke belakang dah.... itu la pasangan sampai ke akhir hayat korang...terima lah dia seadanya... kalau nak berubah pun...berubah ke arah yang lebih baik... Jangan curang... curang la punca utama kepada cemburu yang membawa kepada sifat amarah.... Bila dah marah...apa-apa boleh jadi...:) 

12 comments:

Belog MTT said...

Curang dan cemburu sangat berkait rapat...Kalau tak ada kecurangan yg berlaku maka tak timbul la rasa cemburu tapi ada juga yg cemburu buta...btw,thanks PW.. :)

fierapirot said...

bile kite cinte manusia macam-macam perkare tak indah boleh berlaku ,tapi bile cinte kat ALLAH semuanye indah xde org nak cemburu bute ke rabun ke..nak curang ke xde..

vampire's lovex said...

haaaa aku setuju..



nak berubah,tp p tggal psgn yg ada skg.. xpaham aku dgn org yg buat tndakan cmni...


tolong arr setai.. hehe

z3yr4 k3ch!k said...

nice entry. =D

btw, jenguk sini. http://ceriterazeyra.blogspot.com/2011/05/f0ll0w3r-k3-1oo.html
kamu follower ke 100. C=

Cik Azizah said...

jijah setuju sangat.. memang cemburu sangat berkait rapat dengan curang..

yang pasti ingatkan lah hukum karma

"if 1 day kita tak bersama dengan dia kerana kecurangan dia dan tak mustahil orang yang dia pilih itu akan blaku curang dengan dia"

Tanda pasangan mulai curang

Siti Farah said...

Sedang melaluinya sekarang...dia cemburu krn menganggap sy curang..hurm...

Budak Botak said...

Al-Fatihah...

SoLy SoLicious said...

rimas kalau cemburu yang melampau..

GaRy™ said...

sokong sangat tuh!! setia pada yang satu..

Rozali said...

Assalamualaikum PW

curanggg...cemburuuu
adoiiii....tak mahu

cemburu sikit2
manissssssssss

Wassalam

miss.Addin said...

betul tu ! kadang kadang bila marah macam macam boleh keluar tanpa berfikir .

anGah said...

woww... nice entry neh.. suka tgk ang dalam vlog kat putrajaya.. haha.. ada gaya

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785