Sunday, May 8, 2011

Hari Ibu Dan Hari Valentine...Apa Beza?


Hari ni hari ibu... Hari Ahad kedua dalam bulan May..... Ejaan Melayu nyer Mei.... Ada sesetengah golongan masih berhujah pasal hari Ibu.... duk bagitau yang hari ibu takleh nak sambut.... sebab apa? Haaa.....ni la nak citer...

Hari Ibu ni dikatakan sejarahnya tak berapa elok bagi umat Islam....sebab menyamai adat agama lain.... Banyak kaitan nya dengan agama lain.....dari Greece hingga la sebenua eropah.... Yang paling terkenal.... menyamai perayaan orang Kristian menyanjungi Mother of Theresa....... Atau emak Nabi Isa.... Maryam la kalau bahasa kita..... Itu la yang menjadi hujah....

Tapi.... aku nak bandingkan dengan Hari Valentine day.....perayaan yang sah-sah haram disambut dalam agama Islam..... Sejarahnya bukan sajer menyanjungi orang lain....malah menjatuhkan maruah Islam.... Korang tau kan sejarah dier....Lagi teruk dan dahsyat berbanding Hari Ibu.... Jadi.... Kenapa Hari Ibu menjadi satu isu sedangkan ramai lagi yang menyambut Hari Valentine day? Ala......kalau dah beli kek...belah-belah kek sempena hari valentine day....dapat bunga sempena hari valentine day.....tu kira sambut la tu derr.... Tak semestinyer kuar berzina sampai pagi buta... Ops...bunyi kasar je kan perkataan zina.... ok...ok...aku ubah.... berkepit sampai pagi buta...he he he

Ok.....tu satu hujah aku....yang kedua....pasal kecenderungan..... hari Ibu.....ada ker menambah kan ke arah kemaksiatan? Ade ker nanti kapel berkepit ke sana ke mari kerana hari Ibu? Takde kan..... hari ibu ni kadang-kadang boleh mengeratkan hubungan silaturrahim antara ibu dan anak-anaknya... Ye lah.... si anak-anak ni pun tepon kat mak sebab nak duit belanjer jer....atau pun nak mengadu masalah jer... Ataupun si boypren/girlfren takde di sisi... Kan...kan.... jadi hari ibu ni bolehla korang menggembirakan ibu korang tu lebih.... Mungkin boleh dinner sekali satu keluarga...Korang masakkan untuk ibu ker..... Kan hepi moment tu.....

Menggembirakan lebih okeh....bukannya hari tu jer baru nak bagi hepi-hepi... Jadi.....apa beza dengan hari valentine day? Nampak tak di situ apa aku cuba bandingkan..... Aku cuma nak bagitau....perkara yang baik...kalau kita tau apa tujuannya dan apa kesannya kepada masyarakat.....kita boleh buat keputusan sendiri.... yang penting...jangan bercanggah dengan ajaran islam.... Lagipun.... Maryam tu agamanya sembah sape? Sembah Allah jugak.... cuma sekarang jer agama Kristian tu terpesong menyembah Jesus... Bace sejarah....kenal sejarah..... Jangan dengar saje tapi tak fikir.....

Bagi aku....hari ibu ok jer.....ia lebih kurang sama dengan hari lain tetapi lebih spesifik kepada ibu.... Kalaula tiba-tiba negara kita umumkan public holiday untuk hari ibu...agak-agak ade tak orang nak bagitau jangan sambut.... He he he... Tu je la contoh paling senang... kalau ada kebaikan....elok diteruskan....jangan taksub dan membawa ke jalan neraka sudah.... Kalau nak dipersoalkan hari ibu nih....hari bapa pulak macam maner? hari buruh.....hari jadi pun... ikut sapa sebenarnya sambutan hari jadi? Haaaa..... cek la kalau nak tau... :)

P/S: Rase nak share pun boleh jer...Tapi backlink kan ke blog ni okeh...:)

14 comments:

Nurul syahirah (-_-) said...

wah... sangat2 setuju....

Srikandi Bonda said...

Yun setuju! Tak salah meraikan orang yang paling istimewa (IBU) dalam hidup kita. betul tak bro wacana? hehe

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

entah ..xpaham gak kenapa timbul isu hari ibu jadi haram...tak salah pun untuk kita menghargai seorang ibu untuk satu hari khas macam ni..kalau nk hari2 pun boleh tapi make it special just for one day =)

selamat hari ibu..

Mikah Lurima said...

betul3! setuju... drp semalam dok fikir. kenapalah org kita cepat sgt nak sebarkan bab2 tak boleh sambut sedangkan benda tu selagi baik tak salah. cepat beno nak melatah. i wish je pada ibu sebab dia tau tu hari special. so, tolak tepi benda2 sejarah tu. niat baik utk hari yg baik. hehe~

Jahidih Saili said...

Assalamualaikum.
btl tu..kt xsepatutnya menyempitkan fikiran dgn tegas mengatakan ia haram. mesti lbh rasional dlm brfikir. Apa salahnya mengambil perkara yg baik, Rasulullah sndiri dahulu tidak menolak mentah2 sebahagian drpd adat org2 jahiliah, cthnya: poligami dan perayaan @ 'eid.
Plg pntg kt lakukan pemurnian, tggalkan segala perkara yg tidak baik, cthnya pembaziran, pergaulan bebas dll. Dan jgn fikir hari ibu hanya sekali sahaja, ia adalah setiap hari. cuma hari ini sbg penggalak kpd kita utk trus menyayangi ibu kita.

mcm ni lah said...

hari ibu adalah hari2

mcm ni lah said...

hari ibu adalah hari2

lisa lis said...

yup3x...sy sokong..hari2 adalah hari ibu...

YanaMIB said...

hujah yg menarik aa bro..hehe..hukum hakam ni xleh buat main..mungkin benda ni ada byk pendapat..wallahualam..kita amek je yg terbaik dpd yang baik-baik... =)

ain dzaya said...

senang cerite..usah disambutnya hari ibu..lau si anak tu ikhlas..hari2 ari ibu..kan???
bagi kasih sayang pun udah cukup..usohler abeskan duit berjimbun2 juz nak celeb..
dok ekhlas gamoknyer tu..sgaje ngambik ati mok..
hehe

mama comel said...

saya sokong abg!hari ibu adalah hari umtuk meraikan ibu2..pngorbanan ibu. tak slh rasanya kalau satu hari tu kita sambut hanya untuk ibu kita. tapi hari ni saya nampak ada juga kapel yg berkepit..apa la nak jadi...geram pulak tgk..bukan berkepit dengn ibu tp ngn awek..grr!

Pembawa_Wacana said...

apa yang kau nak cakap..hari ibu tu tak salah... nak sambut hari-hari pun takper... tapi korang sambut hari-hari ker? Aku rase tak kot.... serius...honestly... :) jangan cakap jer tapi realiti tak buat....

Haida said...

SAYA SOKONG...!!!

harrazdani said...

Hari ibu dan hari valentine adalah amat berbeza...kerana pada hari ibu, kita tidak lagi memperingati dewa, simbol atau tokoh agama tertentu, tetapi yang diperingati ialah semua kaum ibu. Selain itu, menghargai jasa ibu ialah anjuran agama. Manakala, budaya hari Valentine umumnya ialah bersifat jalinan kasih antara pasangan yang bercinta yang melibatkan golongan yang berkhawin dan belum kahwin, (kebanyakannya disambut oleh mereka yang belum kawin) ini adalah sesuatu yang lebih dekat dengan larangan agama. Maka, eloklah ia dilarang untuk tutup pintu kejahatan.

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785