Tuesday, May 24, 2011

Entri-entri Yang Tak Sepatut Ditulis Bloggers

Dalam duk syok menulis entri tu... ada yang tak terfikir akan kesannya dalam entri korang... Sebab mungkin ada yang pikir....takde orang yang akan baca entri tu.... Jika dah ditulis dalam blog...maka berkemungkinan besar yang entri tu akan di baca oleh pihak umum.... Jadi, bagi aku...ada certain-certain entri yang tak sepatut ditulis oleh blogger......

Entri Masalah Peribadi
Ni aku nasihatkan jangan ditulis.... masalah rumah tangga ker...masalah dengan anak-anak ker... Kalau sikit-sikit takper.....tapi kalau sampai nak citer "Aku gaduh dengan isteri sampai terbang pinggan-pinggan di dapur" tu......tak payah la.... yang rahsia tetap rahsia....jangan disebarkan kepada semua orang.... Kalau yang hepi-hepi ok jer....kalau perkara tu mengaibkan diri....jangan di citer kan dalam blog....

Entri Lucah (Betul-betul lucah)
Maksud aku betul-betul lucah ok... Sampai letak link ke website lucah ker.....ape ker... tak payah la... Blog ni dibaca oleh semua peringkat umur.....Takdenyer boleh ditapis..... lain la kalau dah di privatekan... Dinasihatkan jangan yer....

Entri Kutuk Mengutuk
Ni lagi satu..... kutuk sana.....kutuk sini.... kutuk dengar sini.... Kalau kita kutuk... komfem korang balik yang kene kutuk.... Jadi paham-paham la yer.... Kalau nak bagi nasihat pun.... tak perlu ke tahap mengutuk dan mengeji blogger lain.... Sekadar guna bahasa yang betul-betul memberi nasihat..... Blogger ni semua ada perasaaan... So....sila la memahami okeh....Jangan duk pentingkan diri jer....

Entri Mencarut
Ni lagi satu hal..... dalam entri tu ada macam-macam carutan....sebab nak bagi nampak marah atau geram... Tak payah la derr.......Cukup setakat letak "grrrr...." dah nampak marah dah....ha ha ha. Atau pun....gaya penulisan tu sendiri....gaya marah.....tapi tak payah la sampai nak meng "F" sana....meng "F" sini..... 
Itu la sebahagian entri yang bagi aku......tak patut ditulis..... Perlu ingat......blog ni sebenarnya satu lagi tabung amanah korang.... korang nak menabung dosa ke pahala? Kalau sumer dalam blog korang tu penuh dengan entri-entri macam kat atas tu..... Ibarat menanggung dosa la kan.... Baik kita isi sesuatu yang bermakna.... Sekurang-kurangnya.....kalau dalam realiti kehidupan tu penuh dengan benda tak baik....dalam dunia blog korang dapat la jugak sesuatu yang baik.....:)

Hipokrit? bagi aku tak..... Sebab nanti dengan harapan korang sendiri akan mendengar nasihat berguna dari entri-entri korang sendiri... Dalam blogging nie..... Kebanyakan entri sebenarnya datang dari jiwa kita... The real of you di sebalik minda separa sedar.....Lainla kalau copy and paste kan... Tu memang takleh nak cakap apa la kan...... he he he.

44 comments:

Belog MTT said...

Bro jom join segmen lagii..nngeee

http://www.benashaari.com/2011/05/segmen-drama-kreatif-blogger-bersama.html

nana riduwan said...

sokong!

Eza said...

betul tu...kes gadoh dgn laki @ bini pon nak citer dlm blog kaa..haiyaaa....

Eza Boom Boom :) said...

tgok gaya bhasa pun kita dah bleh tau perangai seseorang tu..Apa-apa pun, semuanya bermula dari hati :)
Salam ukhuwah!

shark said...

aisey..
mcm terkena pd blog aku..
hehe
tp xper..
thanx atas nasihat kamu:)

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

budi bahasa budaya kt =)

Sunah Mohammad said...

alaaaaaaaaaaa....kalo takleh sume tu nak tulis pe ni ahse????? ahahahah~

s1t1 2uL41k4 said...

betull. lagipun masalah peribadi tu x de sape pun yg nak tau secara detail. sikit2 sudehhhh...

lalink7 said...

alhamdulilah..sume sy xbuat..yeay (eh yeke?) hehehehe...

myezatul aQma said...

jgn ditulis entri yg kutuk2 tu kan3? nti org tu jugak yg kena balik.dah tu , tak ke rugi macam tu?

farah adila said...

kadang-kadang u kena faham...apa yg org tulis pasal peribadi durang kat blog durang...tu hak durang...
kite tak bole pertikaikan...
kalau tak suka baca blog org yg cerita ttg peribadi jgn la p tengok...i juz bg tau je.Sory la kalau i salah cakap....PEACE..^__^

nurul nadia nasir said...

s e t u j u sangat :)

Munna said...

rasanya ada yg dah slh fhm pe yg bro wacana sampaikan ni...sy rasa pe yg bro nak bgtau ttg masalah peribadi yg terlalu personal smpai bleh mengaibkan (gaduh smpai baling2 pinggan)itu xperlu la nak cerita kat org..,kan xmanis tu. bkn bermakna x boleh buat blog peribadi.

ape pun, ni satu entry nasihat yg bgus.thanks bro wacana.

CutieIntan said...

sometimes orang gunakan blog ni unuk tempat lepas perasaan...so salah satu cara dorang nak lepaskan stress..so just layan ajer..kalau salah kita tegur cara baik..

ArulchelseA said...

jangan no entri sudah...tk pun jgn la main polis tentri dalam bolg..cuak nak kejar...hahaha

Elle Elyssa said...

setuju dengan entry. pasal masalah peribadi ni better buka satu blog untuk luahkan perasaan tapi privatekan. biar kita luah dan kita yg baca. kalau dipublickan masalah tu takut ada yang ambil kesempatan. tapi terpulanglah pada masing-masing. blog dia adalah hak blogger tu.

Budak Botak said...

Setiap orang mesti ada sebab tulis entry2 cmtu. Kalo tulis entry lucah, tu gila seks, ha3...

Entry terbaru -> Budak Botak Terpaksa Dedahkan RAHSIA Ni Kepada Cik Anon Semua... (",)

waalllaa! said...

yea! saya setuju!

sesumpahmerah said...

berfikir guna akal jgn guna nafsu...bila guna nafsu apa yg ditulis akan memalukan diei sendiri..kalu guna akal pk apa terjadi bila kita tulis...

rara pinkmafia said...

betul tu bro.bab2 baling2 pinggan dgn bini tak yah lah kot nk cite.

Nurul Ashikin said...

betul2, actually benda yg m'aibkan tak payah nak cite kat org. ibarat membuka pekung di dada pula. kadang2, annoying juga bile ada blogger yg cerita psl gado dgn bf/gf kat blog~ zzzzz~

saveqmm said...

ambil pengajaran disini ya bro...

BRO_MONDAY said...

bro wacana : gud info ni ...tengkiu share ye...('',)

risa said...

yup..bab2 dalam kelambu kasi sorok eh..jaga adab2 ketimuran..saye suka buat background famili saye sebagai entri..tapi memang tak pernah melampaui batas..siring dengan gelaran seorng ibu dan isteri:)

MiSs NoRmaLa NorFiqZ said...

bagus juga....

Mizz Coki said...

Paling x boleh blah la kalau ada entri siap letak harga henbeg ribu ribu pastu kan siap ckp nak aim henbeg rega ribu ribu lagi walhal dah banyak koleksi tu, kalu stakat beli rumah dan kereta takpe jugaklah sebab keperluan hidup. Pastu tayang hasil pendapatan beratus ribu besok anak2 jadi mangsa kidnap baru tau, tak pun perompak kat luar sana tunggu ko kat luar ofis nak rompak ko baru ko tau. takpelah rezeki ko, nak tayang ke nak print pastu letak kat billboard tapi dari sudut lain, dah salah dianggap dah tu.

Srikandi Bonda said...

Nice sharing. betul tu bro. ^__^

gadisSETAN said...

AHHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA...

FahmiMahat said...

selalu kita bicara tentang isu hak. Itu hak aku. Ini hak aku. hak aku lah sebagai blogger nak tulis apa pun.

tapi selalu tak, kita bicara tentang soal tanggungjawab yg dtg dgn hak?

tulah silap kita.

sebgai blogger, atau so-called blogger, apa tanggungjwab yang kita pegang, dan apa yang tanggungjawab yang kita pernah atau sedang laksanakan?

=)

1) berkongsi perkara bermanfaat
2) jadi diri sendiri dalam penulisan , tapi tak de lah sampai memaki hamun mendedah aib tak tentu hala
3) memberi pandangan yang baik ttg isu semasa
4) meninggalkan komen yang membina


yang suka entri dan komen2 kat sini,
FahmiMahat

Fitri Senin said...

waaa..noted

ummu said...

salam bro terima kasih bro atas ingatan ini

アヌム ちゃん said...

setuju2..huhu..entri lucah tu tak patut k..erk tajuk ala2 lucah pun tak patut jugak..hehehe :D

aizamia3 said...

tak kisahlah nak luahkan apa yang dia rasa dalam blog dia.. tapi kena jugaklah bertapis sana bertapis sini, takdelah at the end kena batang hidung balik.. sudahnya malu sendiri..

kalau rasa tak suka dengan entry dia tu, tegurlah dgn baik, kalau dia takmo terima, click je butang pangkah tu.. banyak lagi blog yang lebih menarik..

cpahniza said...

haha btol tu bro..n yg personal tu kbykknnya pompuan...dulu aku tulis blog sbb aku nga sdey n tnsen thp xle blah..pstu da lma2 aku da ok sket aku jinak2 kn diri jengah2 blog lain..stat dr ujang la mai terjah aku...jd folower aku ke-3 lak..br aku tau rmainyaaaaa ada blog...sengalnya aku~ ahah n aku da try wt entry yg xnk personal sgt...sket2 leh la...try my best k...

erk motif aku cta kt ko?? sja...haha!

k cheers!! pe pon ko mmg best.

.m y z. said...

betul2. apa yang kita tulis mmg datang daripada jiwa kita, minda kita, idea kita. kalau dah tulis pun mcm ciri2 kat atas ni, kita seolah macam dapat tau lah personality org ni mcm mana. org tu mcm mne.

mynameismy said...

ye betul!
harus ade limit. sebab satu dunia boleh singgah situ yooo bahaye

saiazuan said...

haha betul2 :D

HonEyBuNNy said...

setuju entry neh...

terima nasihat ne dengan hati yang terbuka...;-)

athirah said...

SOKONG!!! hahhaha.. ce tgk blog trex ad ciri2 tu x? rs x :DDD

farasakura said...

heee stuju tp nak tambah..FS suka org yang tulis dengan cara kita sendiri tp jgn over sudah :)

farah adila said...

setuju,tak salah kalau kite tegur dengan cara baik...kadang-kadang org tak perasan..bila dah terlalu tension,macam2 di luahkan...sampai ada juga kata-kata yg tak sepatutnya di luahkan...tapi bg saya la...saya suka blogger yg jd diri sendiri bukan org lain....baru la best...^__^

Solihin Zubir said...

ape pun tak boleh.. ape pon x boleh.. heheh.. :D

puanbee said...

bagus saya suka :)

gadisSETAN said...

like....................................

Ping your blog