Wednesday, May 25, 2011

Blogger Bebas Untuk Menulis Apa-apa Entri Pun

Ni ler sesetengah blogger mengamalkan prinsip kebebasan berblogging.... Sampai habis diciplak entri orang lain tanpa di backlink balik tanpa rasa bersalah langsung.... Sampai habis perkara di buat entri.....sampai nak marah kat anak kucing pun di buat entri..... he he he...

Sebenarnya berblogging ni ada etika dier.... Bukan bebas terbabas macam tu ajer..... Kene ingat jugak sebebas maner pun kita berblogging....tetap ada batas-batasnyer..... Sama macam agama la kan..... bebas nak buat apa saja....asalkan tidak melanggar larangan yang telah ditetapkan.... Sama jugak dengan berblogging....

Aku dah bagitau entri macam maner yang tak sepatut ditulis blogger dekat SINI.... Mungkin ada yang berpendapat blogger ni bebas nak buat apa-apa entri.... Ok.... memang la bebas...kalau tak, mesti dah ada larangan dari blogspot kan.... Tapi.....kene jaga-jaga juger.... Sebab blogging ni tidak lari dari undang-undang negara dan ajaran agama.... Kita kene kaitkan jugak semua tu....

Macam entri peribadi.....its ok jer kalau entri tu tak melampaui batas.... Tapi jangan la sampai mengaibkan sesiapa... Atau lebih teruk...mengaibkan diri sendiri.... Ajaran agama melarang segala jenis pengaiban nie.... Lagi satu... kalau mengaibkan orang tanpa bukti.... Korang boleh disaman... Kena hati-hati....

Isu kekeluargaan.....sepatut dibincang dalam keluarga tu sendiri.... isu-isu sensitif ni kalau disebarkan....mungkin ada pihak ketiga cuba mengambil kesempatan.... Atau menjadi gosip satu kampung...Habis memburukkan nama satu keluarga....mungkin kedua-dua keluarga... Kesannya bukan hanya kepada kita...tapi habis dari datuk nenek....hingga la ke anak cucu.... 

Sebelum terkena apa-apa yang tak elok....baik kita ambil langkah berjaga-jaga.... Bebas dalam berblogging tu memang ada....tapi tetap ada batasannya.... Tak de satu pun di dunia ni betul-betul bebas... Sebab manusia nie... senang nak hanyut..... Kalau takde batasan nak mengawal diri kita nie... Kita akan rosak dan hanyut tanpa kita sedari...Batasan dalam kehidupan.... adalah ajaran agama.... Hidup terkawal.... jiwa selamat dan harmoni..

So...salah satu cara....pesan berpesan.... Bukan saling nak jatuh menjatuh....pijak memijak... Nak popular punyer pasal...nak banyak traffic punyer pasal....habis kawan-kawan dipijak.... Jadi batu loncatan korang... Habis dikutuk semua orang semata-mata nak dapat publisiti murahan.... Habis disentuh isu sensitiviti kekeluargaan semata-mata nak entri hot.... So guys.....jaga jari-jemari anda sebelum terhantuk baru nak terngadah....sebelum nila setitik jatuh ke dalam susu sebelanga...

Blog popular tak de makne kalau takde kawan.... Blog hebat traffic pun takde guna kalau dapat habuan hasil dari memijak blogger lain.... Atau mengaib nama keluarga sendiri..... Sebab apa yang kita dapat.... memang komfem tak berkat.... Tunggu masa saje kita akan dipijak balik...atau di aib balik.... Mungkin dipijak terus mati tersungkur di tengah jalan.... Mungkin di aib sampai malu tak tau nak letak muka kat maner....So...... berpesan-pesan lah.... Semoga entri-entri kita membawa manfaat, kegembiraan dan kepuasan kepada pembaca.....:)

10 comments:

Faizal Fredley said...

setju 200% ngn bro...dah ramai sgt sekrng ni blogger yg cuba amik kesempatan nak mnjatuh kan blogger lain...

senyumSOYA said...

yup...smoga entri dpt bgy mnfaat... maceh PW for the tips!! hihih

farasakura said...

betul sesangat PW ^____^

rara pinkmafia said...

bro,bro ckp pasal entry anak kucin tu.terasa lah rara =( rara penah buat entry pasal rara selamat kan anak kucin.hehehehe.hmm rara pon takut gak,kadag2 bile kite marah.kite lempias kan dlm blog,but after dh org komen.rasa bersalah lak.tolong tunjuk ajar bro. ><"

Budak Botak said...

Btol tu Bro, kena jaga hati blogger2 lain jugak dgn entry2 kita...

puanbee said...

sokong bro !..tp ada yg main umpat mengumpat belakang ni cerita keburukkan org merata2 , laga2kan kawan , baik yg ni ngate yg tu , baik yang tu ngate yg ni , pastu tk nk pulak ngaku bila di tanya hohoho ...nk buat cam ne yer ? grrrr bak kata nabil !

Ibnbakr said...

Islam itu lengkap.. Syumul..
Betul,dalam blogging pon ada etikanya.. Sebaiknya,biarlah entri dan blog bermanfaat buat orang yg membaca.. Selitkan apa2 kebaikan,walau entri itu berbntuk peribadi.. Asalkan ada manfaat..ada sahamnya nanti..

harrazdani said...

jujur dalam berkarya...;-)

officially19 said...

yeah right..but agak terasa dengan entry untuk kucing tu.=)
bab mengaibkan orang tu,entahlah.makin ramai yang macam tu.nak blogging pun jadi macam takut je.

farah adila said...

Betul tu....:)

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785