Wednesday, May 11, 2011

Folo Kerana Nak Kiter Folo Balik... Fake Follower?

Dalam bersembang di dalam ruangan Sahabat Blogger.... ada orang kaitkan pasal follower yang folo kiter hanya kerana nak kiter folo balik tu adalah fake follower.....hmmm... Macam logik kan... tapi aku ade hujah yang membuatkan korang berfikiran positif pasal follower jenis ni.....:)

Pasal follower jenis ni....bagi aku bukan fake atau palsu..... Tapi potential followers yang setia. Kenapa aku cakap gitu.... haaa..... ni sebabnya... biler orang dah folo kiter....entri-entri terbaru kiter ade dalam list blog diorang dekat dashboard kan..... so..... ada kemungkinan tak dier akan bukak blog kiter lagi? Mesti ade kan....

Okeh....sekarang...macam maner nak tackle si follower jenis ni nih..... biar depa ni bukak blog kiter.....  yang tu kene buat entri yang menarik dan kebaboom.....entri yang macam maner....itu atas kreativiti.... Mungkin dalam sepuluh follower baru hari ni......ada lima daripadanya adalah folo sebab nak kita folo balik..... Tapi its ok... tak kisah pun.... Mungkin sekarang depa ni folo sekadar nak kita folo balik....tapi ada kemungkinan depa ni akan betul-betul folo blog kita.....:)

Yang penting....cuba fokuskan untuk mantapkan blog kita sendiri..... tak payah pikir sangat pasal isu nie.... Fokus dekat entri....fokus dekat design blog kita....mantapkan.... biler dah mantap.... biler korang dah buat entri-entri yang mantap dan bagus....baru blogwalking.... promotekan blog....kadang-kadang korang tak blogwalking pun ader jer orang datang folo dengan sendiri...kadang-kadang yang tak folo pun datang komen korang dah.....bukan sekali.....bukan jugak dua kali.....tapi banyak kali.... maknanya....korang dah dapat loyal reader....:)

34 comments:

Nor Adzwaty Rokkafella said...

setuju berabis~~~

Miza Yusof said...

setuju dengan artikel ini.
tak perlu nak dibimbangkan pasal isu follower, yang penting kejar loyal readers. itu lagi baik. hehe :)

Eza Ridzwan said...

setuju dgn entri PW nie...kebanyakan yg dok follow akak suma page nye tsgt fancy, tsgt berat nak loding, siap ada lagu..bkn xnak follow..tapi pc asek hang!...so, xyah laa nak jerit kat kotak tuh soh follow balik...klu xnak follow, xyah!..akak x paksa pon!...mana yg setia dok mengomen, tu yg akak follow...& pasti akan terlisted dlm bloglist...yeah!

Akmal Ezzah Alias said...

aa.. kita berblog nie kan nak sama2 berkawan dan berkongsi idea penulisan... bukannya nak tunjuk sape hebat berdasarkan follower...

SIELA MIKAIE said...

betul2.....folow biar ikhlas..xnk folo pun xpe...

Fitri Senin said...

apapun biar ikhlas kan..??

ika said...

setuju,,:)

mcm ni lah said...

loyal readers akan komen di setiap entry yg kta post,.

CutieIntan said...

setujuk!!!....as a newbie sangat penting kita collect blog blog untuk kita baca dan comment bukan sebab nak orang follow kita balik..

Azzah said...

saya setuju..

Budak Botak said...

he3, x kejar sgt follower, lebih baik kejar trafik.

risa said...

tulah kan...ada org suke2 nak berblog ada orang memang seyes nak berblog...yg suke2 ni selalu tenggelam timbul kan kan kan

Dim Benihana said...

lagi skala aku setuju ngan Bro Wacana...

GincoMerahJambu said...

betol 2..sangat stuju!..

miss frog said...

yup...betul3x...tips yg berguna..^^

Orange said...

pilih blog nak follow..tepuk dada tanya selera...blog perisa apa yang kita nk follow...hehe

Wahida Nasution Thakhrim said...

betul tu.. kadang2 tgk follower ratus2 atau ribu2 tapi yang komen boleh dibilang.. bagi AcHiKz walaupun ada yang amal 'you follow me and i'll follow you back' kena la pilih blog mana yang sesuai.. kalau ikut tapi tak baca kesian juga kat dia..

darxniq said...

hahhaa..aku nyer follower pon aku x pollow balik..sbb x sempat...

nnti ada masa aku pollow la diorang balik..jgn la sombong sgt....

mungkin ada sesetgah blog..dia saja nk uji kita..samaada kita nih jenis macam mana..

andai dia kate dalam chat box..sy dah pollow blog awak..tp kita tgok dalam follower xder..so jgn mudah marah..jgn mudah melenting..

kita bukak jer blog dia..follow jer..mane tau rezeki tiba2 kita pollow...tuan blog tuh terharu ngn kita atas sebab2 tertentu..x pasal2 dpt hadiah ker..ape ker..

tuah ayam nampak kat balung..eh..kat kaki..tuah manusia..tiada siapa yang tahu...^_^

Penjejak Mimpi said...

PW: Sy jarang komen tp slalu bace sbb blog PW listed kat blog sy.. :)

Abang Long said...

Salam...setuju bangat tu. Sebab itu org tua ni dah curik banner engkau dan letakkan kat blog dia http://abanglongonline.blogspot.com Apa kata engkau curik dia punya balik dan letak kat sini pulak? Ada berani?

Moumo said...

bg aku xkesah pn loyal ke xloyal ke
folo ke xfolo ke
ikut suke at reader

Abang Long said...

Salam PW...oleh kerana panjang sgt, aku just bagi website yg buat scrolling image tu at http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex2/crawler/index.htm

Enjoy

harrazdani said...

setuju...;-0

BHAIHAQI COOL said...

Uhhh btul2 ... Mamtap kn Blog .. :)

Halen said...

yesss.. i agree with u. skg ni konsepnya senang je kita terus je menulis di blog kan kan. pasti ada jgk tu yg membaca wpun komen menunjukkan angka 0.

Faisyah said...

setuju jugak. kalau byk follower tp takde reader or loyal reader pun x best jgk.. at least kita nk la berkongsi pendapat/isu/cerita...

efa said...

setuju tu bro PW dari byk follower berapa sgt yg dtg membaca huhu

mama comel said...

setuju ngan entry abg ni..

dy Rahman said...

as salam.. setuju dekat bro..
kekadang dy perasan jugak.. Ada belog yang ramai follower tapi kurang plak yg ziarah.. Bukti nya kita leh tgk dgn pelawat2 yg dtg kan..
Tapi,ada belog yang followeer memang ciput.. Tapi ramai suka untuk ziarah.. Kenapa??? sebab entry yang dibuat dan disajikan buat pembaca suka untuk ziarah.. memula dulu dy pun terkejar2 jugak dengan follower nie. Lelama dah berbelog baru paham apa sbnrnya yg kita nak dari berbelog nie..
Tapi , x dinafikan follower yang ramai meningkatkan semngt kita untuk berbelog..
u followww i followww???.. kadang kna mnghargai juga pada yang mnghargai kita.. sekadar pndapat..
Tegur aku , dan tolong ingatkan aku.. ^_^

Rahmad said...

follower yang setia adalah follower yg selalu komen kat entri kita..

Azlan Hasan said...

idea yang bernas..hehehe..banyak gak boleh blajar blog abg nie..hehehe..

Regards,
-Strider-

Bigdaddyz said...

faham sangat...

wanda arry said...

follow and letak blog yg sya follow semua kt side bar..semua skali..cara2 nk hargai follower :)

aizamia3 said...

kalau setakat follow nak tambah jumlah followers je nak buat apa.. jangan kita harap orang nak datang kat blog kite je.. kita pun kenalah rajin bertandang kat dorang baru dorang rasa dihargai.. ;)

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785