Saturday, May 28, 2011

Manchester United vs Barcelona | Analisis Bro Wacana


Malam ni akan berentap dua pasukan gergasi dunia iaitu Man Utd melawan Barcelona untuk berebut Piala Juara-juara Eropah ( Champion League) bagi tahun 2011. Perlawanan final akan diadakan di stadium Wembley... Aku akan bagi sedikit analisis dan ramalan keputusan akhir sebelum perlawanan untuk korang bagi menghangatkan suasana...

Kedua-dua kelab ada kelebihan..... Kelebihan Man Utd ialah team work dier.... Pasukan ni sudah berkurangan dari segi kemahiran individu selepas keluarnya Christiano Ronaldo....Tapi sebenarnya dengan takdenye si mamat tu.... Semangat berpasukan team ni makin kuat.... Barcelona pulak....kemahiran depa ialah passing style.... Pasukan ni memang sama macam Arsenal punyer style...Tapi depa ni lebih mantap dan hebat... passing movement depa ni memang terbaik di dunia buat masa sekarang.... 

Itu dari segi kekuatan team.... bagi taktikal puler.... Sudah pasti Man Utd aku target....depa akan main Quick Counter....sebab memang itu taktik Sir Alex Ferguson kalau lawan team attacking style macam Barcelona nih.... Dengan adanya Wayne Rooney... dan jugak Chicharito (Hernandez) tu... Barcelona terpaksa berhati-hati sikit.... sebab depa kene defend dari dalam dan luar kotak... Rooney dengan shotnyer... Hernandez dengan skill movemnet dier dalam kotak penalti....

Barcelona....macam biaselah... attacking football dengan passing yang memukau..... Dengan adanya Lionel Messi yang bukan setakat ada kemahiran individu, malah terer dan kreatif dalam mencipta peluang... Tapi malam ni komfem akan dijaga ketat... Antara Carrick atau Fletcher yang jaga....Kalau tak pun... Anderson... Mesti depa bagi yang keras sikit sebab tak nak bagi Messi menari-nari.... Tapi ada lagi yang perlu dijaga.... Andres Iniesta..... Lebih kurang sama dengan Messi...cuma dribbling dier jer kurang.... So, dua ni akan switch off dan on...Kalau Messi diikat, Iniesta la yang akan bersinar....

Bab finishing style....bagi je dekat David Villa... memang superb... Nemanja Vidic memang penat la malam nie... Lagi sorang, Pedro.... ni pun tengah meningkat naik... Skillfull macam Iniesta... sharp shooter macam David Villa...cuma strength je kurang lagi....ala-ala player Arsenal la kot...he he he. 

Bagi aku, malam ni memang sengit.... Man Utd akan carik gol melalui set pieces....Barcelona dengan short pass depa....Atau mungkin malam ni Barcelona puler yang gune Counter Attack... Aku teka malam nie.... Barcelona menang 2-1.... Kalau salah pun tak kisah....he he he.

4 comments:

NuReLLe said...

mlm ni xdpt tgok midnite movie sbab cousin2 sume nak g mapley kul 12..giler smgt..kul 3 baru stat kot..:(

cik bai said...

i like barcelona n chealsea...

sergeant keroro said...

sokong barca, sebab aku chelsea. haha XD

Syuxer said...

oh tidak!!!..
man utd menang..glory-glory man utd..

aku tengok replay ucl 2009 yang dulu..separuh masa pertama..man utd pegang...rasanya barca boleh dimakan..InsyaAllah..aku risau messi tuh..silent killer sudah tentu..keita..

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785