Tuesday, May 17, 2011

"F" Word | Kenapa Jadi Popular

Okeh.....ni kesinambungan dari entri yang INI. Ada dua lagi entri pasal mencarut nih..... yang INI dan yang ITU. Skodeng la yer.....yang salah satu tu kaitannya sikit jer...he he he. Okeh...aku nak bagitau la kenapa ramai yang suka kan "F" word nih.... Bukan Fuyoo.....bukan Fulamak.... Tapi F***.... Paham la kan.... ada huruf U...huruf C... huruf K.... Kenapa popular sangat-sangat word nih?

Ni kerana.... Pengaruh Movie.... Kalau korang perhatikan.... banyak cerita dari barat selalu sebut perkataan nie.... "F" sana.... "F" sini.... Memang la kita punyer saluran selalu potong word nih..... Tapi.....sekarang tak main la tengok kat saluran TV tempatan kan.... dah tengok direct dari DVD....atau download terus dari internet.... Ni yang bahaya.... Word yang selalu diulang-ulang akan melekat di otak kita!

Masalah ni lagi besar bila budak-budak pulak tengok movie nie..... Satu perkara tentang budak ialah....depa ni senang nak meniru...lagi-lagi benda negatif..... Bila dah terikut....susah nak membuang ikutan tu... Lagi-lagi benda-benda negatif.... Kalau positif.... susah nak ikut.... tapi bila dah berjaya ikut...senang nak padam! 

Dalam movie tu jugak...depa buat seolah-olah orang yang sebut word gitu nampak hebat....nampak cool...nampak macho.... nampak seseorang tu gah di mata semua orang.... Nampak tak kesan brainwash movie tu.... kalau orang dewasa tengok...mungkin depa dah pandai pikir... Tapi kalau dari kecik dah mula tengok dan terbiasa dengar word-word gini.....macam maner.....Nak salahkan cikgu-cikgu sekolah ker?

Dari Movie...ke pengaruh rakan sebaya.... korang dah jaga anak-anak atau anak buah korang...tapi datang pulak masalah dari pengaruh rakan sebaya.... Ni pun masalah jugak nih..... Takkan nak jaga 24 jam kan.... Masalah ni selesai bila semua orang ada kesedaran... kalau kita-kita jer....tak jadi jugak...

Kalau bukan dari rakan sebaya pun....datang dari kita sendiri... Kita yang sebut word carut ni depan anak-anak atau anak buah.... Selalu kena ingat...budak-budak ni macam kain putih...apa yang korang sembur...itu la yang melekat di kain tu... Nak basuh bagi putih balik....susah dowh.... Tak percaya? Cubalah tuangkan kicap di kain putih....pastu cuba basuh... Hidup ni ada connection....:)

Selalu kena ingat...pengaruh mencarut nih selalunya datang dari kecik... Terbiasa dengar word gitu.... Ada jugak yang terpengaruh semasa remaja....Tapi aku nak tekankan dekat kanak-kanak ribena nih... sebab kalau depa ni dah dipenuhi ilmu yang baik-baik...suasana yang baik-baik... Insya Allah susah la nak terjebak.. Sumernyer terserah dekat kita semua.....kalau betul sayangkan agama dan negara.. jaga la mulut anak-anak dan anak buah nie... Apa kaitan mencarut nie dengan agama dan negara? :)

16 comments:

Myra ^^ said...

ada manusia yang rasa megah dengan perkataan F tu kot .

kekadang banyak je status Facebook yang ade tulis F word .

maybe dah jadi trend . asal frust sikit mula lah . F sane F sini .

salemaziz said...

pernah gak terpikir nak buat entri ni. trend sekarang. tapi, lagi kool kalo kite cakap subhanallah. sejuk perut mak. :D

jeRza said...

Myra : entah pelik je manusia skunk .
salemaziz : alhamdulillah

nice entri tuan empunya blog,sabar jela ngn golongan camtu :)

padle said...

aku lebih suke mggunakan pkataan SIOT,daripada F word...^_^

mad khaz said...

kene pandai kawal lah,hehe

tapi kadang2 dah terbiasa dengan member cakap camtu, bukan niat mencarut, cuma jadi bahan gelakkan orang balik je.

Syazwan said...

aku plak suka guna shit..
adoiii..dah melekat plak..

.m y z. said...

nasib baik my family tak penah guna words tu. Alhamdulillah ;)

waalllaa! said...

sebab org tu suka tgk citer lucah terlebih sgt kot ..tu yg suka sebut tuu..kalau si bapak plak suka mencarut n sebut perkataan cam tu.. xtau nak kata apa la..jgn di ajar anak ckp cenggitu sudah.. pendek kata baik berzikir dari sebut mende2 cam tu..

zippo miller said...

Mungkin kepade sesiape yang ade ikut Video di youtube (The Arrivals)...paham mcm mane bende ni leh berlaku.

NURUL NADIAH MAMAT said...

budak2 terlalu cpt terpengaruh...nak tak nak kena didik mereka dgn sebaiknya....

*satu lg trend skang...OMG....

NURUL NADIAH MAMAT said...

budak2 terlalu cpt terpengaruh...nak tak nak kena didik mereka dgn sebaiknya....

*satu lg trend skang...OMG....

mcm ni lah said...

Q : what word start with F and end with K.

A : Firetruck

mcm ni lah said...

boleh tak sambung info tentang hitler ?

mynameismy said...

suba la ungkapkan subhanallah ke.. astaghfirullah ke... ade gk pekdah kan hehe..

esok start BW sini balik hari2..;D

harrazdani said...

setuju dgn zippo...sekarang mereka serang melalui media utk kuasai minda kanak2.

Budak Botak said...

Budak2 pon tau sebut perkataan nie, adeiiii...

Entry terbaru -> Tingkatkan Trafik Blog Dengan Komen Pertama... (",)

Ping your blog