Monday, May 30, 2011

Hubungan Blog Dan Kedai Runcit

Dalam entri nie....aku akan cuba terangakn isu-isu blog nie dalam erti kata Kedai Runcit... Apa yang korang buat....akan disamakan dengan pekedai membuat apa-apa di kedainya....

Blog... blog ni ibarat macam kedai runcit lah..... Korang bukak blog.....macam pekedai bukak kedai.... barang-barang dalam kedai tu ibarat benda yang ada dalam blog korang.... macam entri-entri..... hiasan blog.... dan lain-lain... Semuanya menunjukkan imej dan trademark kedai tu sendiri.... Macam mane korang susun...macam mane korang atur.....

Sign Kedai korang tu ibarat header blog..... Sign tak menarik....ada orang nak singgah tak? Katelah sign tu tak jelas.....blur-blur jer..... Agak-agak ada orang singgah tak? Keadaan kedai.... kene la tersusun kan... tak nak la bersepah sana sini kan.... Sama macam blog.... kene kemas dan tersusun aturannya...

Barang yang dijual....kenela elok....jangan yang expired dah...sama dengan entri.... kene up to date.... Dan kenela la kemas....ada ker pekedai letak barang ikut suka hati tak ikut susunan? Takde kan.... Barula ada pelanggan..... Lagi satu...kenela pelbagai barang....kalau duk jual roti sahaja...pelanggan yang makan roti je la yang datang.... Kene la jual beras...jual minyak....semua barang kan....Sama la dengan blog.... kene pelbagai baru ramai yang datang.....

Isu blog berat lebih kurang korang letak halangan kat depan muka pintu kedai.... Pegi letak kotak-kotak...letak macam-macam barang sampai laluan nak masuk tu tinggal sikit jer...muat-muat sorang je lalu... macam tu la hubungannya.... Isu jarang update....sama macam pekedai jarang bukak kedai.... Bukak jugak...tapi gune kaunter express jer...(ade ke ek) Pintu kedai ditutup....

Blogger.....sama macam pekedai... Kene jaga pelanggan.....kene jaga kedai....kene kreatif macam mane nak bagi kedai runcitnya dikunjungi ramai.... Harga murah ker (Strategi blog) ape ker...kene la pikir... Bukan main letak jer kan..... 

Ok....nampak tak? Harap-harap korang dapat memahami kronologi kedai runcit tu dan mengaitkan dengan blogging... Nak kedai laku dan dapat untung banyak.....kenela berusaha macam pekedai mengusahakan kedainya...... :)

14 comments:

NURUL NADIAH MAMAT said...

tips yang bagus..... :)

☼ r A t U ● t U r Q u o i S e ☼ said...

Jatuh hati pada ini entry!! *clap2 hand*

ShashaCatering said...

Terima kasih di atas tip yang berguna ni ;)

An said...

sgt bersetuju.. :)

sergeant keroro said...

nice!! setuju sangat XD

Siti Murni said...

Wahh,kreatif btl,xpernah terfikir pn selama ni,mmg byk persamaannya..trime kasih..mknanya skrg sy dh jd peniaga,tetapi blm menjadi usahawan..dn dlm mse yg sme jg sy jd pembeli tips2 dn ilmu dlm blog nie..thanx! =)

miyako said...

metaphor yg menarik!
terbaek la entri nie
=)

Edina Kasyah said...

eh..suke lah sy entri nih! hehehee.
jom jom singgah kedai saya ^^

Abang Long said...

Salam...tapi trend skunk ni ramai owner kedai yg outsource menjaganya kepada pekerja2 import (Indonesia, myanmar dan Bangladeshi), lebih2 lg pada owner yg ada bnyk kedai2..

Muhamad Dinie said...

waaa..terbaaek la analogi ni..

Lizan said...

suka..suka..suka.. akan diguna pakai dalam meng-upgrade kedai saya..mecih daun keladi..nanti buat entri best2 lagi..

Cik Katek said...

terbaik dari ladang.. huhuhu.. masehhhhh folo sy.. Selamat malam...:)

Budak Botak said...

He3, perumpamaan yang mudah difahami...

Entry terbaru -> Cikgu Shida Dapat Tawaran Berlakon Telemovie "Cikgu Shida : Mencari Jodoh"... (",)

daddyzkool said...

nice one!

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785