Sunday, May 8, 2011

Penat Weh Nak Komen Blog!

Aku ni jenis rajin nak drop komen.... tapi.... kadang-kadang sesetengah blog tu sengaja buat kita ni susah nak drop komen.... Tak nak dikomen ker? Aku ni punyer la semangat nak komen lepas bace entri.... Duk terkinja-kinja nak komen.... Sekali nak komen.... susah nyer....kene tunggu page baru dulu la.... kene tunggu blink-blink kuar dulu la... 

Pastu tulis-tulis...tekan post a comment tu..... tetibe kuar pulak word notification... hadoi.... ingatkan dah post... ok la....word notification....WEhjlkWJQAHJdnmsndkaKJHEKJ!! Panjangnyer word notification....-_-"

Haaaa....begitulah jadinyer kalau korang tak setting elok-elok untuk ruangan komen....... Ada yang cakap tak pandai nak buat..... Ok....aku bagi la sini....

Mula-mula pegi dekat DASHBOARD..... bukan keyboard okeh.... DASHBOARD. nanti akan kuar la page yang boleh buat korang tengok entri-entri terbaru blog yang korang dah folo..(Tu pentingnya folo). Lepas tu....pilih SETTING.  Nanti akan kuar la info pasal page korang kan....

Dalam SETTING tu.....pilih COMMENT. Haaa...kat sini la setting comment tu korang nak buat cam maner... Okeh..... diminta pergi dekat Comment Form Placement. Kat sini....pilih la Pop Up Window okeh... senang nak komen kalau internet tengah slow.... Kalau yang lain...memang tak terkomen la jawabnyer...

Selesai yang tu..... pagi dekat Show Word Verification for Comment....pilih la NO..... No okeh....bukan YES... Tau la guna internet YES.... Tapi untuk word verify tu....pilih la No.... 
Nanti ade kate..."Ala..si femes tu buat lain... Si Otai tu tak buat pun gitu.." Jangan la ditiru geng-geng yang dah ade follower sendiri gitu.... follower yang aku bagitau ni bukan follower yang dekat gadget tu! Ni follower yang betul-betul folo blog korang.... Setia giler la...kirenyer tak update pun bukak jugak...sebab nak bace lagi entri-entri lamer... Jadi.... beginner yang macam kita-kita ni...buat la sefriendly mungkin dalam blog kita tu okeh.... :)

~Selamat Mencuba~

28 comments:

whitelover said...

ha kn senang bile komen trus wujud sini :P

NURUL NAJWA said...

hah! blog saya pop up.. jom komen!! heee

officially19 said...

serius ina mmg x suka word verification tu...leceh kot...

Siti Farah said...

memang tension klw da semangat nk comment tp dok tekan tekan x kuar jgk comment box..lgkah mudah, kuar je terus..hahaha... Kejam!!!

mama comel said...

bolg saya pun pop up!

Jahidih Saili said...

Assalamualaikum.
btl tu..
kdg2 org jadi malas tggalkan komen sb ssh.
banyak perkara perlu buat..

Dekcik said...

haha..same lah x ske ade bnda2 cm 2..leceh lah nak komen t..

klu free singgah..

http://sweetchoc91.blogspot.com/2011/05/owh-lelaki.html

♥ norlida ♥ said...

betul2..dahla ida guna berukband yg lembap..kalo jenis blog cm 2...rasa panas jeeeeee...trus xde mood nk komen =__=

cayrol said...

terasanye.... ok aku dah tukar dah...
Entri terbaru : Aplikasi percuma Chrup Chrup untuk iklan di blog

Nur Hawa Mohd Zin said...

memang agak susah kan..lepas tu kalu kat ofis..komen yang tak guna macam biasa ni kena blog..so susah nak komen...huhu

iqin said...

setuju~~

:)







www.storymoryiqin.blogspot.com

.m y z. said...

setujuuuu! tension betul kalau kena tggu page bru and ada word verification. dah lah sekali bukak, bukak 10 link terus. lagilah lambat nak post komen tu +____+

nur said...

komenla kat blog ALL IN ONE tu.. senang aje.. nice tips..

::Mastura Zakaria:: said...

meh nak drop sepatah dua kata..heheheh

Dim Benihana said...

Setuju sgt...kkekadang susah nk komen blog yg buat verification tu...

Along Usop said...

hahahaha.. btabur tutorialnye..=p

Nurul syahirah (-_-) said...

hehehehe... tapi kalu nk wat coment to visible sebelum dipublish tak pe kan.. hehehe...

mynameismy said...

haha.

yg xleh belah nk kena word verification..-.-'

simanis said...

ooo...baru tahu yg pop up shoutbox tu lagi senang rupanya...

Budak Botak said...

he3, ada kegunaan jugak benda tue...

Faziera193 said...

Ye! betul tu,,,
lagi-lagi kalau dia buat kata2 aluan masa masuk blog dia tuh kan.. kena click OK. lepas tu, nak comment pulak, loading lagi page..

lepas tu, click lagi OK untuk kata2 aluan tu.. dah comment, kena lagi word verification.. adeihhh.. penat2.. huhu

tak payah buat word verification, wat comment moderation kan senang..
boleh lah scan spammer ke or anon..
kan?hihi

Anonymous said...

SPAM

Anonymous said...

SPAM

Fatma Diyana MB. said...

*testing testing* :DD

harrazdani said...

nice info....tq PW..lepas ni enang la sikit kawan2 nak komen yer..

aizamia3 said...

dulu tak perasan.. sekarang kat blog aku dah ok dah.. tq info berguna tu..

psstt: aku guna entry ni kat blog aku nanti ye.. aku masukkn sekali ni dari mana aku dapat.. ;)

aizamia3 said...

ok dah buat.. ;)

http://aizamia3.blogspot.com/2011/05/aku-nak-komen-kat-blog-korang.html

Rahmad said...

banyak blogger yang gna word verification..menyusahkan betul ni..mood nak komen pun trus hilang...huhu