Tuesday, May 17, 2011

Perkataan Carut Paling Popular Di Malaysia | 18 PL

Manusia sekarang memang suka mencarut.... tak kira tua dan muda.... remaja atau dewasa....kanak-kanak atau baby..(ader ker baby mencarut?). Mencarut nie tak elok untuk kesihatan dan jugak perkembangan otak korang.... tapi aku nak listkan perkataan mencarut yang paling popular di Malaysia moden nie....
Kanak-kanak....sila jangan baca....(Lagi la nak baca kan....)

Fuck - Ni memang perkataan paling popular remaja sekarang.... tah dari mana datangnya gejala meng "F" nie... Maksud asal perkataan nie ialah lebih kurang dengan romen... tapi kenapa digunakan untuk mencarut? Aku ada sebabnya.... tapi tak citer di sini.. Next entry..huhu

Shit - Lagi perkataan orang puteh... kuatnya pengaruh orang puteh kan..... Kata dah tak dijajah.... tapi semua perkataan mencarut habis korang tiru... apa salahnya translate ke bahasa ibunda.... sebut je la TAHI.... ke tak bes.... nak dalam orang putih jugak... bunyi macam hebat ker? Tak hebat pun.... baik korang sebut benda lain.... 

WTF - Ni lagi la.... kenapa la semua nak tiru orang puteh bab-bab mencarut... tak boleh ker ada identiti sendiri sikit.... Aku pernah terdengar perkataan ni dari budak darjah 3! Di mana budi bahasa budak-budak sekarang..... 

Babi - Takde haiwan lain ker korang nak sebut oi..... sebut la lembu ker.... gajah ker.... ni yang haram jugak nak dijadikan pencarutan korang... Ni antara word yang paling popular jugak nih... Jangan terkejut kalau korang terdengar dari mulut budak sekolah darjah 1.... 

Sial - Ni dulu sangat popular....tapi sekarang dah makin kurang...sebab zaman moden nie lebih popular guna "F" dan "S"... Pengaruh TV yang berleluasa di kalangan golongan muda sekarang... Haih..

Itu la sedikit sebanyak perkataan mencarut yang selalu digunakan...ada lagi... tapi aku malas nak listkan... Kenapa mencarut? Marah? Tak puas hati? Untuk pengetahuan korang.... segala pencarutan nie tak membantu dalam meredakan kemarahan atau masalah.....Makin menambah ade la..... Untuk blogger sekalian... 

Cuba amalkan menyebut astaghfirullahal'azim.... Bunyi macam alim jer.... tak...itu kebiasaan bagi muslim kebanyakan.... kalau alim.... setiap kali api kemarahan ada di hati kita.... disunatkan mengambil wudhuk dan solat sunat.... tu baru alim....:) Berubah demi kebaikan diri adalah digalakkan dalam Islam... Tapi kebanyakan manusia ni tak sukakan perubahan....walaupun ke arah kebaikan... Tepuk dada tanye diri.... :)

35 comments:

::Mastura Zakaria:: said...

dulu masa baby tak sempat ditahnik kot..hehhehehhehhe.. jemput baca entri baru

http://masturazakaria.blogspot.com/2011/05/cari-menantu-tahnik.html

Jahidih Saili said...

ish..ish..budak2 pun dah pandai mencarut zaman skrg ni..pening kepala..

Nurul Hamimi Awang Japilan said...

btl tu. kuatnya pengaruh filem2 ni. budak2 tahu ikut je, org besar pun tahu tp ttp ikut jgk. kononnya hebatlah.haha. benda mcmni bila diamalkan akan menjadi kebiasaan. bila biasa, dia xakan rasa bersalah.

k e y r i said...

betul3! :D

qucachahir said...

saya dulu time kanak-kanak pown pandai mencarut akibat pengaruh rakan sebaya..
tapi sekarang dah agak matang kekurangan mencarut dah terbatas..
ingin berubah!.. ;)
entry yang bagus..

harrazdani said...

rooney pernah kene gantung 2 perlawanan lepas sebut f...k depan kamera lps score goal...tabiat yg tidak bermoral

Haida said...

tambah lagi satu WTH...

Nabila Huda said...

budak 5 tahun pun dah pandai..

waalllaa! said...

like the entry..hehe..manusia mmg gitu..hati tu dh gelap..zikir sume dh tak ingat..benda2 yg tak baik tu sumer ingat sgt..lancar fasih plak tu..kalah mat saleh..

Azlan Hasan said...

bro..dari 5 list 3 bahasa omputih..nmpak sgt dari segi mencarut pun kia dijajah..isk..isk..isk...

Regards,
-Strider-

Cik Aish said...

nak tambah lagi satu...bussit. haha..tu baru belajar dr antu kak limah

simanis said...

Bekas anak murid saya pernah sebut F**K OFF bila dirotan cikgu disiplin...dia darjah 2 masa tu...Dirotan sebab cium murid perempuan...
Tapi, bila mak dia datang sekolah, salahkan cikgu tak ajar anak dia dengan betul...boleh???

Cik Shiqa said...

setuju!.. manusia ni cepat terpengaruh.. lagi2 ke jalan yg salah.

aizamia3 said...

tak terkejut bila budak sekolah rendah dah boleh sebut perkataan mencarut ni.. siap sebut mak bapak kaulah, perghh.. kalau aku dengar aku tegur tapi aku kena balik.. memang sungguh kurang diajar budak sebegitu..

janganlah anak-anakku terkena penyakit itu..

Fathiah Hamim said...

kadangkadang tuh parents sindri mencarut depan anak2 kecik.
tak dapek den nak nolong la.

Srikandi Bonda said...

Jagala bahasa kita. Bahasa tu kan Jiwa Bangsa. ^__^

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sebut taik tak mo...shit tak malu lak sebut..teruk la org2 kita ni tau...cuba beristighfar bila marah..huhu

Sembang Kemas said...

gua rasa WTF tuh tak lucah,sebab bagi gua,gua guna as What The Fish.kah3

.m y z. said...

tak penah guna ayat2 ni dan tak suka orang guna ayat2 mcm ni +__+

leyzajamil said...

sy kalau nak taip mencarut sy taip &^%&^@%!&*wacanaku%@%@&*!&*0& .. entah sy pon tak faham ap maksudnya..
jgn mare ye..

kenapa Mak Siti suka mengusik?

Budak Botak said...

he3, x elok mencarut...

yatie Awang said...

budak2 sekarang lg pandai, tak perlu ajar pun....

risa said...

susah nak cari org sopan zaman sekarang ni...
parents kena tunjuk contoh baru anak2 akan ikut..kalau nak mencarut jgn depan anak2..hmmmm

sYafIk-wAy said...

ISHHH TERUK ORG SEKARANG NEH

Abang Long said...

Salam...yg ni aku pernah dengar bebudak sekolah sebut.."MF" bunyi mcm xde apa2 jer tapi diikuti dgn perbuatan menunjukkan sesatunya jari iaitu jari hantu...ish3

kAmi dAn mEreKa said...

nak lagi sedap ni ha, BS,

tapi tak payah lah amalkan, tak elok semua benda ni.

BHAIHAQI COOL said...

astaghfirullahal'azim....

mas saari said...

setakat ni mmg tak pernah sebut perkataan2 mencarut ni...

kotak bulat said...

hehe.. ni tak byak lagi..
cuba duk melaka..
boleh menangis lau sembang ngn orang melaka.. setiap ayt ad je perkataan mencarut..

Recent post :NYARIS JADI MANGSA AYAT 'POWER' BANGLA

PROTERIN RAMBUT DALAM ROTI,PAU DAN KEK..HARAM!

cacing said...

bro! sekarang alaf baru.. tak pakai ejaan macam tu.. kita pakai ala2 perli je... contoh FAQ.... atau BABY.. heee.. lebih sopan..

wafiy said...

ehm, org yg beri komen2 dekat atas2 ni, mcm tak pernah sebut pulak ye dak? alim sungguh.

Rozuan Ismail said...

org kita ni nak carut biarlah berkias sikit.org kata tapis la sikit kalau dah tak tahan nak carut pon.=)

cik heroin said...

sy dlu2 kalau mncarut kna pnampar dgn abah. hihihi, so bila besar terajar skit


pakai tudung ini seperti pakai topi keledar.

mushroom said...

WTF means WHAT THE FUNGI! hahahah

yana halim said...

ok...jom ramai2 baca blog aidid kat aididleaks...hehe