Wednesday, April 13, 2011

9 Petua Nak Jadi Muda

Okeh....seperti yang dijanjikan di entri INI.... maka aku akan memberi sedikit petua kepada korang... Jap....aku konfius....kenapa panggil petua ek? Pesanan orang-orang tua ker? Kirenyer tak sesuai la kan.....sebab aku masih muda... Kirenyer pemuda lagi sesuai la kan? He he he.. Lagipun...sesape yang amalkan ni...berkurang la kot kedutan di dahi nanti...

Antara pemuda-pemuda yang boleh aku bagi kat korang ialah.....


1. Baca Buku lepas solat...
Haaa.... orang arab selalu cakap... lepas solat baca kitab... Kitab aper.....yang tu aku masa kecik dulu tak tau..ha ha ha.. Orang suruh baca Quran...aku pegi baca buku teks sekolah! Maka terikut-ikut la sampai ke besor... he he.... Kejap jer....tak lama pun... dalam satu sub-chapter cukup la... Dalam sehari ada 5 solat kan? Maka 5 sub-chapter korang dah baca.....;) Dalam seminggu? Dalam sebulan? Tu tak termasuk solat sunat terawih dan witir lagi...solat raya...he he he. Cuba korang bayangkan...Dah berapa buku korang akan khatam? Ok..ok..buat 4 kali sehari pun dah cukup dah... satu lagi tu reserve untuk baca Quran la der...:)

2. Banyakkan sticky note kat meja....kat katil...
Ni aku tiru cara member aku dulu... masa duk universiti.. aku tengok member aku termenung sambil baring kat katil dier....Katil dier tu duk belah bawah...katil bertingkat tu.... Rupe-rupenyer....dia tampal note kat bawah katil atas tu.... Kirenyer....dia baring tu sambil hafal note yang ditampal tu..... :) Aku pulak suka tampal kat meja... atau dekat komputer.... Sambil duduk kemalasan...terbaca la jugak note-note penting tu....  Bile dah melekat kat kepala...buang je la...tulis yang lain lak...

3. Relate kan pembelajaran dengan aktiviti korang....
Macam aku....banyak pasal kejuruteraan.... lebih kepada sains dan matematik la kan.... Sambil main bola pun boleh relate kan teori yang tengah belajor... Tak caye.... Bola boleh bergerak secara curve sebab ada hukum fizik...Kenapa korang rasa sejuk selepas kene angin kipas...sebab heat transfer...:D Memang macam nerd... tapi ia jadi bes kalau korang tak ceritakan kat orang lain...pikir dalam hati jer....nanti kalau korang sendiri pening...mesti senyum sorang-sorang....he he he. Dan itu maknanya korang masih lagi tak faham konsep dier... Bace lagi...;)


4. Menyanyi sambil menghafal...
Aku rasa...dah banyak lagu aku dah rosakkan liriknya...he he he. Aku gubah sendiri dengan masukkan elemen penghafalan aku. Kalau korang boleh buat yang ni....pembelajaran korang akan jadi happening giler... aku dan member aku siap boleh buat jamming lagi pasal ni.... Bila exam...banyak la yang humming..he he he.

5. Simple kan ayat atau perkataan sesimple mimple dimple...
Katelah korang hafal definisi....jangan hafal sebijik sebijik!!! Memang tension tahap super saiya la korang.... rambut habis mencacak dan yang pempuan habis tak lekat make up.... :) Hafal maksud simple dier jer... Nak tau ape maksud aku....tengok citer 3 idiot...he he... Kalau simbol atau apa-apa urutan... buat la seolah-olah ada kesinambungan....contohnya... Chemical punyer elemen...boleh dibuat ayat yang lawak atau ape-ape yang buat korang ingat.... Jangan kate benda ni childish...memang macam tu ler otak kita ni berfungsi...:)

6. Kalau math... faham dari dasar...
Di universiti...kadang-kadang korang jumpa rumus yang sangat pelik dan mustahil nak hafal.... yang ni.. ramai la yang buat toyol (ketas kecik bawak masuk dalam exam hall) Tapi...sebenarnya kalau korang faham dari asal usul....benda ni jadi senang....  Mungkin dari gambarajah....atau dari simple equation dier jer... Ingat.....study smart....yang ni budak cina selalu buat..... ;)

7. Rasa malas?? Takde mood?? Jalan-jalan ler ke bilik member yang selalu study....
Haaa.....ni apabila sampai tahap kronik kemalasan aku nih.... aku akan pegi bilik member yang rajin giler... dan lepak jer.....jangan kacau dier! Korang duduk jer.... nanti akan rasa...." Dari aku lepak...baik aku balik study". Ni orang tua-tua pesan....ambik aura dier...he he he.

8. Masa dalam kelas....ambil perhatian betul-betul!
Orang kata....sape banyak kene tempias air liur lecturer..dia paling berkat belajar.... sebab tu yang duk depan lagi cepat dapat ilmu...he he he. Sebenarnya bukan gitu.... Bile duk depan...korang lebih fokus....tu jer... sebab takut kene soal...sebab dier dapat tengok korang dengan jelas.... dan sebab suara die jelas.... nak bergurau pun segan kan? Tu magika nyer duk depan... tapi aku suke duk belakang... walapun aku ni selalu tak nampak apa lecturer tulis kat depan... hahaha. Kenapa ek? Ermm... sebab aku nak study dua kali sehari... dalam dengar jer...tulis apa yang dirasakan penting....balik bilik aku salin balik note tu.... dengan malasnya, korang dah advance dua step ke depan orang lain...dalam note korang nanti...ade note kuliah...dan note pemahaman korang sendiri....try lah..;)

9. Study dari kesilapan...
Ni biasenyer lepas test la kan.... mesti ada yang silap kan? Ke korang dapat 100%? Giler gempak..... huhuhu. Aku tak.....dalam test selalunyer aku dapat rendah jer.... tapi dari situ aku belajar apa kesilapan kita.... time final je selalu gempak...he he he... Sebab dier.....time final tu bukan setakat dah faham....tapi dah masak dah dengan cara lecturer tu.... apa yang dia tekankan....apa yang dia mahukan dari student.... semua lecturer tak sama caranya.....kan?

Itu je la kot sedikit sebanyak pemuda yang dapat aku bagi kat korang.... yang maner korang rase sesuai....buatlah dengan istiqamah....jangan sehari dua jer... Hangat-hangat tahi unta ni memang sumer tak jadi....:) Tapi sebenarnya kan...kunci korang nak berjaya....sebenarnya terletak kat korang sendiri.... Korang cipta lah cara yang korang rasa akan membuatkan proses pembelajaran korang tu.....menarik dan happy... tak tension dan stress.... Setiap manusia ada keunikan dier... Mungkin cara korang berbeza.... tapi key word dier... belajar sambil korang rasa seronok dan menarik... Life is passion! :)

P/S: Terbuat panjang ler pulak...huhu

9 comments:

CahayaCintaIlahi said...

waahhh tanx for the tips
wlu pun x study g tp
tak slh kan ikt tips ni
untk bjya ;)

azrijohan said...

penat jgk nak bace...

azrijohan.blogspot.com

Dayana AZ said...

wahh terima kasih :) skang ni dayana perlu tips utk teviu jgak, huu, tp berguna :D!

arep_lockermonth said...

betul betul..kalau rase malas then pergi bilik member yg suke studi..tengok dorang studi kadi semangat nk studi jugak`

arepnakbebel: blog aku ade footer!!

~nsar~ said...

pemuda pemudi la.. kesian kat saya yang perempuan ni ha... hehe

tengkiu ya share.. sy nak copy masuk diari nih...

Dekcik said...

thanks 4 tips..
pas nie dah leh wat dah..

saya bukan tomato said...

wee hee ~ sesuai beno la time exam gini .. :)

s1t1 2uL41k4 said...

nice one!

Angin Selat Melaka said...

As'kum.

Boleh juga kalau memberi perhatian kpd bidang kecantikan tradisional yg ada di sini:

Petua Menjadi Muda

Semoga berjaya. Tq.

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785