Friday, April 22, 2011

Gosip Jumaat

Psssst...... Meh la dekat sikit..... nak bergosip nih..... Haaa..... meh rapat-rapat.... jangan renggang-renggang.... Nanti tak dengar..... Nak stat bergosip nih... he he he.... 

Hari ni hari Jumaat ni... Marilah kita sama-sama mendengar khutbah...si lelaki di masjid....si wanita di rumah atau di ofis...kat tv pun ade la.... Lagi elok macam tu... tu la tujuan disiarkan khutbah di tv...supaya kaum wanita pun dapat manfaat dari khutbah itu.....

Mengharapkan si suami, si daddy bagitau apa isi khutbah....agak susah sekarang. sebab si suami atau si daddy ni kepenatan apabila tiba di masjid. Sampai jer.....tido. Ha ha haha. Masjid time solat jumaat tu ibarat katil rehat untuk depa kot..... Betapa jauh menyimpang kan...

Sebenarnya.....cara orang dulu-dulu.....si lelaki mendengar khutbah di masjid....lepas habis solat jumaat....balik ke rumah dan berkongsi ilmu tadi dengan isteri dan anak-anak. Tugas si lelaki la pulak berkhutbah di rumah.... sebab dulu takde tv. Kepada si isteri-isteri...try tanya si suami...boleh jawab tak nanti. he he.

Itu la adat kebanyakan orang kita.... Khutbah jer...mesti nak tido. Apa salahnya dengar sekejap. Mungkin sebab sekarang khutbah hanya membaca teks skema...bukan macam dulu....khutbah seperti ceramah agama... bersemangat dan menyentuh jiwa... Khutbah sekarang agak skema....macam dengar cikgu mengajar sejarah dalam kelas dengan baca balik dalam buku... 

Ermm.....takleh cakap lebih-lebih....nanti kene marah pulak...he he. Itu pendapat aku. Walaupun pengisian tu ader....tapi caranya mungkin kurang berkesan. Rasanya blogger yang femes boleh ketengahkan hal ni kot. Mungkin suara korang lebih didengari oleh ustaz-ustaz di tanah air ni....Aku cuma biase-biase jer....:)

P/S: Sapa yang berminat nak mengiklankan blog atau ape-ape...boleh emelkan di asey007@gmail.com. Harga...boleh dirunding mengikut pasaran..:)

8 comments:

AizA said...

betul2.. khutbah skrg kena ikut teks.. ntah apa2.. kat muor dulu ada imam yg x nak ikut teks yg diberikan masa berkhutbah jumaat.. so imam tu lebih pada pendidikan fardhu ain.. tp skrg dia kena buaang jadi imam.. sbb kedegilannya... teruk betul Malaysia ni...

to'wan said...

setuju dengan AizA.. Entri ini mungkin berkaitan :

http://abuhanif186.blogspot.com/2011/04/singkatnya-masa-khatib-berkhutbah.html

ninie said...

dari kecik mak saye slalu pasang khutbah kat tv, mak aje yang dengar tapi saya tak amik port pun, sampai la sekarang... tapi kalau dengar ceramah saya layan juga... maybe betul la kata awak, cara penyampaian tu penting, baru berkesan dalan hati... blog ni bagus la, banyak info...jom singgah blog saya yang tak seberapa, harap boleh tinggalkan komen2 membina

elis wanie said...

aah tgk cara penyampaian...

not irene said...

sah kah solat jumaat tanpa mendengar khutbah?

Teks cuma guideline, sekiranya kita ummah yang efisyen, pandai bijak dan taqwa, beriman ... mengapa tidak lontarkan aja idea bijak kamu semua kepada ahli masjid?

Kenalkah kamu pada ahli masjid kawasan kamu?

Tepuk dada tanya Iman.

Assalamualaikum

no_answer said...

betul ..

kerajaan kene ubah semua nie .
bg lah yg betul betul yang bg khutbah .
bukan yg skarang nie x betul , cume dgr sore pun dah terketar ketr dah . bg lah orang semangat sikit nak dgr kan ..

Pembawa_Wacana said...

@not irene: sudah dilontarkan.... tapi orang biase macam aku ni memang tak pandang pun.... Itu ler masalahnyer... :)

cik azeya said...

saye suke dengar khutbah yang lawak2. kalau yg serius je bosann. hee

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785