Thursday, April 14, 2011

Pentingnya Follower Dalam Blog

Aku baru lepas habis main bola..... terus baca blog Bro Ben.... dia ada cakap pasal isu follower... aku amt setuju dengan apa yang dibincangkan di situ.... Pasal isu follower dalam blog.

Follower dalam blog bagi aku boleh dikatakan gadget yang penting dalam sesebuah blog. Sebabnya....follower ni banyak memberikan kita maklumat berguna...antaranya ialah nilai blog tu... Maksud aku... ramai follower menandakan nilai blog itu sendiri dalam market dunia blog. Contohnya blog aku la kan...tak nak sentuh blog orang lain. Masa aku tak aktif dulu.... blog ni hanya ada berbelas-belas follower jer.. Dengan entrinyer jarang update.... dengan layout nyer yang kuno tahap zaman jepun... macam-macam la kekurangan...

Bermula bulan 10 tahun lepas.... aku diracuni oleh si Ujang... Blogger yang tengah femes sekarang... maka aku aktif berblog balik sampai sekarang. Dari situ...aku belajar macam mana nak matangkan blog aku tu sendiri... Mula-mula aku fokuskan dekat susunan gadget... pastu aku mantapkan entri....selitkan entri yang kita rasa boleh menarik pembaca datang.... Pastu rajin berblogwalking.... Gabungan semua usaha tu menghasilkan follower sekarang... Nampak tak? Walaupun masih sedikit.... tapi aku tetap berusaha... :)

Itu tandanya sesetengah taktik aku berjaya... mungkin dari sudut entrinyer..... atau kerajinan usaha mempromosi blog... atau tarikan gambar-gambar menarik.... banyak caranya. Apabila ada orang follow kiter...tu tandenyer dia mungkin suka dengan apa yang ada pada blog kita... Mungkin ada sebab lain... sebab i folo u, u folo i.... takper.... golongan ini yang perlu kita tackle.... dan golongan yang masih belum tau akan kewujudan blog kita...

Di sini kena ada diversity.... Kepelbagaian dalam blog... Contoh terbaik la kan.... Blog Bro Ben.... ada isu semasa.... ada isu ringan...isu blog... segmen..... dan lain-lain... Ni dari pemerhatian aku... sebab aku terpaksa berusaha lebih nak naikkan blog aku... takde orang nak promote selalu... Maka aku pun buat jugak kepelbagaian dalam blog...

Kebanyakan tips ni ramai yang dah tau... cuma kreativiti korang jer. Yang tu akan mengubah corak dan membentuk identiti blog tu sendiri... Aku rasa cukup kot... Panjang-panjang pun aku takut ramai yang tak bace karang....huhuhu.

15 comments:

nur ikhyar dee said...

Saya baca sampai habes!

^_^

thanks for the tips!
kena rajin update entri...oh

Rad Zuan said...

sebagai newbie dalam blogging niew~
aq asew post niew sangat bernilai~
haha~
tapi,kalau follower ramai,tapi tiada loyal reader,macam mana pulak??

darxniq said...

terbaik!....aku mmg suka!!...

-✿ Ayu ✿- said...

yep...kne rajin update... n rajin berblogwalking...:p

saya bukan tomato said...

follower penting sbb dari situ lah kita taw ada yg baca blog kita kan..

pastu kalau tak de yg komen pon tak pe.. kita buleh perbaiki belog kita lg.. :)

rajin tu mesti..hehe

Cik Azizah said...

setuju tu abg PW..

kena rajin update dan blogwalking kan..

Myss Irah said...

yer la kan.. tapi kalau follower riban2 tp xder loyal reader xbesh jgk.. ><

sabrina said...

hm,thanx 4 the info...
sy blogger baru jd,info cm ni sgt penting kpd sy...thanx...

Abang Long said...

Salam...info yg vital dan menarik. Thanx for sharing.. walaubagaimanapun, ada juga blog yg kelihatannya seperti kekurangan follower tetapi banyak pula hitnya. Apa pula taktiknya yer?

Myra Jay said...

Tips yg baik.. thanks ye sharing :)
Kepelbagaian blog tu penting, cuma kita kena kreatif :)

khashamimi said...

thanks yer untuk tips tu =) setuju dengan abang ben n pw, saya sendiri tertarik nak baca blog2 yang selalu update :D

mcm ni lah said...

lama tak komen kat sini,.. mesti rindu giler kat aku kannn,. entry terbaru aku ade cerita seram,.. jom jalan2 ke blog aku

udin said...

terbaik bro.. nice info.. PADU! :D

Zainal said...

Salam...

saya setuju...kadang followers nih boleh dianggap sebagai benchmarking untuk blog...

CMM said...

camtu eh....bg org2 yg baru belajar cam CMM nih, panduan ni amat berguna.

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785