Saturday, April 30, 2011

Dah Blogwalking Tapi Takde Follower

Okeh....problem ni pernah aku alami dulu.... Blogwalking punyer la banyak....sekali takde satu pun datang balik.... ade la sikit-sikit....tapi nisbah yang datang tu 10 kepada 1 je kot... Maknenyer sepuluh aku blogwalking.... satu je datang balik! 

Ok....ni kebiasaan.... sebab banyak perkara.... Salah satu sebabnyer.... salah strategi blogwalking... sebab kadang-kadang kite pegi blogwalking blog yang dah bersawang....bukan sehari dua....tapi dah berminggu-minggu tak update! Ni masalah.... kalau kebanyakan yang kita terjah tu blog macam ni.... memang takde respon la kan....

Satu lagi cara tinggal jejak... kene la secara baik dan kene mengena dengan entri.... baru la si blogger tu rasa entrinyer dihargai dan dier pun rasa nak berkawan dengan korang balik. Yang kelakarnyer....ada la sesetengah blogger tu tinggalkan jejak dengan memprovokasi kan blog tu... biasenyer blogger femes la yang kene..motif?  Nak dapatkan publisiti murahan... dengan harapan si blogger tu marah balik dan backlink kat dier.... Jangan harap la der... ha ha ha.

Pastu kene cek kat blog kita sendiri... kadang-kadang punca orang tak tekan folo tu sebab dari blog kita sendiri.... Salah satunyer....blog kita tu berat ke tak... Berat di sini bukan berat timbangan yer....berapa kilo atau berapa paun.... Tapi berat nak bukak page blog kita tu.... Ni pun pernah berlaku kat blog aku dulu... Sebab utama....widget..... Widget yang banyak boleh menyebabkan blog jadi berat.... 

Pastu pasal layout.... kadang-kadang layout tu menyakitkan mata....atau buat orang lain rasa serabut nak tengok.... ni pun satu hal.... header pun sama.... header tu letak la yang menarik... jangan buat orang rasa seram atau geli nak tengok.... Hah? takde? Adeee......aku dah jumpa banyak dah.... tapi nasib baik aku ni bukan jenis senang nak geli.... :)

Pasal bahasa.... ni pun satu.... blogger ni ada macam-macam jenis..... ada hati cute...ada hati macho...ada hati rock kapak automatik.... berbagai jenis blogger.... Jadi, cuba buat ayat yang boleh masuk dengan semua orang... kalau duk main bahasa kasar....geng-geng kasar la yang korang dapat....kalau guna bahasa kurang ajar.....geng kurang ajar la korang dapat... Jadi.... guna la bahasa yang tepat....

Pasal gadget follower tu sendiri....kadang-kadang diletaknyer di kawasan yang susah orang nak tengok.... kat bawah sekali la.....buat stylish punyer follower la... kene duoble klik la...kene bukak kotak dulu baru boleh folo la...kalau aku la kan...nak folo dah nih...cari-cari tak jumpa la pulak...(campur dengan internet selow giler dan blog tu berat).... Jadi....jalan penyelesaian.... pangkah...he he he. 

Variasi kan entri.... yang ni penting... bagi yang dah femes....takper...sebab dah ade follower tetap... depa tulis tajuk saje pun ramai yang serbu.... jangan tiru mereka.... kita yang baru nak naik ni...kene la buat entri yang pelbagai dan menarik.... sebab tu la daya tarikan selain layout blog... dan lain-lain. Kreatif kan diri anda.... jangan nak buat entri kutuk-kutuk jer... dosa sape nak tanggung?

Okeh....tu ler sedikit sebanyak nasihat untuk blogger baru nih.... yang lama dan ramai follower tu tak kisah la nak buat macam maner... sebab depa dah ade kawan-kawan blogger sendiri..... nama pun dah naik.... So kawan-kawan blogger baru..... amalkan ni okeh! =)

43 comments:

ROROI said...

Kalo xda header trus camaner? hahaha

Nurul syahirah (-_-) said...

mintak pndapat boleh?
agak2 bhasa yg saya guna for entri sy kasar tak..?

http://cahayatermashyur.blogspot.com/

aRe-PeaK said...

sungguh berguna info nie..

akan saya cuba aplikasikan..

insyaallah..bes baca entri ini..

zacky ~786~ said...

waaa..~ :)

en solo said...

pernah jugak alami benda ni...
selalu masuk blog yang berupdate...
komen kat entry tue dan tinggalkan sekali link entry terbaru kat situ...
kalo paling malas, singgah kat shoutmix...

Siti Farah said...

Nasihat yang amat amat berguna... Hehehe...
Thanks!! ;)

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

btul3..Ini prnah terjadi pada ak Dara masa mula mula belajar nak BW.. Rupa2nya tak letak link yg betul hhehehe

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

terima kasih pakcik..
nnt makcik amalkan ye ;)

gud tips anyway!

iedaurora said...

Gug tips thanx sudi singgah my blog, follow kamu...

http://iedaurora.blogspot.com/

LuLuLaLaLengLeng said...

oooooo oki............ jd blog sya teruk ker.???

http://lululalalengleng.blogspot.com/

LuLuLaLaLengLeng said...

oooooo oki............ jd blog sya teruk ker.???

http://lululalalengleng.blogspot.com/

LuLuLaLaLengLeng said...

oooooo oki............ jd blog sya teruk ker.???

http://lululalalengleng.blogspot.com/

Feizal said...

kekadang tue blog bsawang pun aku tggal jejak follow gak..sbb blog die aku rs mnarik..wlau sbulan skali update..hahaha

aza said...

tips yg beguna tuk aza
:)

harrazdani said...

terima kasih bro.....akan diikut segala nasihat dan panduan....

mynameismy said...

err... layout ai melampau sangat tak? -.-'

cik yuz said...

betul..kadang2 dengan blogwalking je xcukup....kene cari inisiatif macam mana nak tarik pembaca...btw..nice info =)

sabrina said...

betol3...haha
terima kasih..maklumat yang sangat berguna..:))

Cik Nyna said...

mungkin belum ada rezeki untuk jadi femes ;)

Oopss..Cikgu Cinta said...

penah wat....skang da mls nak blogwalking hehhe pemals sy ni...

www.fierapirot.bolgspot.com said...

betul tu saye setuju...kdg-kdg pegi blogwalking byk tapi follow xramai pun..sejak tu fiera cari blog yang selalu update pas tu depa send kt FB yang tu fiera gi terjah..=)..

www.fierapirot.bolgspot.com said...

betul tu saye setuju...kdg-kdg pegi blogwalking byk tapi follow xramai pun..sejak tu fiera cari blog yang selalu update pas tu depa send kt FB yang tu fiera gi terjah..=)..

IJAT360 said...

nak tambah..kalau boleh bila dah singgah kat blog orang tu kena lah tahu nama tuan blog tu..^^

mas saari said...

lagi satu tips yg menarik!

yatie Awang said...

insyaallah....

Tok Esah said...

like2 entry ni!! betul tu.. kadang2 kite nak follow, gadget duk bawah sekali!! tersorok.. mcm xnak kite follow jer.. hurrm, bagus bro.. tok suke!!

Oopss..Cikgu Cinta said...

info yg bermakna...mai dtg blog cikgu da berceloteh da ..

p/s:penah gak tego ader 1 blog ni...widget follower dia bwh sekali..alhamdullilah..dia terima teguran..follower da bertambah2 dekat 100


http://cikgucinta.blogspot.com/2011/04/kalau-org-tyeboleh-la-cikgu-cakap-lagu.html

Faziera193 said...

btol2..tinggalkan jejak tu kena pandai.. baca lah entry dia dan komen.. ni tak, just tinggalkan kat shoutbox dan cakap " follow me and i'll follow u back" pe jadah?? haha

sory kalo terkasar.. ^___^

http://faziera193.blogspot.com

ciput_kechik said...

ooo...begitu kaa?? patutlah selama ni ayue dok blogwalking sampai jejauh malam..sampai sakit2 mata..tapi takda org pun singgah belog ayue..hee~ terima kasih untuk tips yerr!!!

aziehoneys said...

hoyey.. sangat betul :p
but sumtimes..maybe blogger tu pemalu kot.. sbb tu dye ta byk follower.. rasekan blognye tade readers.. n then tu yg susa na tinggal jejak kot.. huhu..
just my opinions aje.. hehe. :)

jaa64 said...

bagus..nice one!! :)

cayrol said...

setuju sgt..

mcm ni lah said...

dah guna semua yg dikata kat atas tu,. mmg terbaik,. hoooyeahhh

mcm ni lah said...

dah guna semua yg dikata kat atas tu,. mmg terbaik,. hoooyeahhh

EYFAalias said...

betul tu. Dulu eyfa guna bahasa mcm kasar2 sikit org comment semua yg menyakitkan hati. tp salah diri sndri gak kan. sape suh guna bahasa kasar. kan dh kena fire. hehhehee

Fatma Diyana MB. said...

bagus laa, awak ni. review blog saya boleh tak ? kutuk laa apa-apa punn, tak kisah :D

Pembawa_Wacana said...

@Fatma Diyana MB.: Tunggu segmen review seterusnya..:)

mcm ni lah said...

rase bangga sesangat bile banner blog design sendiri dok kat atas puncak header ni,. harap2 berbaloi la ,. ermmmmmmmmm,... blog yg hijau merah tu yang tulis macam ni lah,.

AimiBakar said...

waahh
thx for the advice :)
nak sign nak sign

;P

.m y z. said...

i'll keep this in my mind :D

Srikandi Bonda said...

thanks for sharing.. =)

AkuMuzikFilem said...

pandai kamu bab membuat kawan. setuju dengan point kamu. nice sharing=)

afqh said...

t.kasih bagi tips

Ping your blog