Friday, April 29, 2011

Kenapa Laju Sangat Bang.... Sabarla... Slow slow okey...

Whoops.....entri ni takde kene mengena dengan apa yang korang fikir..he he he. Aku hari ni nak sambung entri pasal tadi.... sape yang tak bace lagi....tau sengaja terskip bace....he he he.. Sila la ringankan tangan tu klik ke SINI yer.... Luangkan 5 minit je pun.....:)

Kali ni nak bagitau yang rilek sikit... kenapa tetibe korang jadi laju jer time solat tu.... Ni ler reason-reason yang sempat aku kumpul.....

Sebab Nak Tengok TV
Ni kalau dah melekat dengan drama korea....atau siri kartun....atau konsert AF...atau macam-macam lagi lah.... Takdenyer jadi solat cepat kalau nak tengok Al-Kuliyyah kan....he he he..(Dush-dush dalam hati sikit..) Solat pun time iklan je kan... Nasib baik iklan kat TV sekarang ni sampai 5 minit... Huhuhu...

Sebab Lewat Dating
Ni lagi la.....sebelum tu rilek bukan main...main game la....tak pun chatting la..... Awek janji nak jumper pukul 3 petang.... sekarang dah pukul 2.50 ptg..... baru kalut nak solat....nak pegi jumpa awek punyer pasal.... Hah? Bukan nak suruh pegi lambat jumpa awek tu... tapi solat la awal-awal....baru la rilek sikit...

Sebab Terpaksa Solat
Ni satu hal..... biler dah takde keikhlasan dalam diri tu... mula la buat secara terpaksa..... tu pun nasib baik ada kawan yang tegur..."Oi...ko dah solat lum?" Bangun la solat kejap....nak elak dari kene kutuk.... Takde? Adeeee......berlambak....Tak cayer? nanti jumpe la tu spesis nih.....

Sebab Mengantuk
Ni spesis yang kene pakse bangun solat subuh.... hehehe.... Biler dah kene pakse bangun tu..(nasib baik tak tikam je kan..ha ha ha) Maka bangun la kejap nak solat....tapiiii.......laju giler la kan...ye la...terpaksa...huhu

Sebab Tak Faham Apa Disebut
Ni kebanyakan la kot....oleh ekrana tak faham apa yang dibaca dalam solat...maka takde penghayatan dalam hati..... maka sekadar baca jela kan.... tertunduk-tunduk tanpa tau apa-apa makna..... Ermmm..... Cuba la tengok apa maksud semua yang dibaca dalam solat... kalau anda tau.... mesti nak buat betul-betul...:)

Sebab On Chat
Ni pun sama kes nak date... ye la kan....tinggal kejap pun dah kene tuduh nak lari dari chat dengan "si Dia" kan.... Ala....bagitau la awal-awal....nak pegi solat...ape susah. Kalau tu pun dier nak marah... maknenyer ade something wrong la dengan orang tu.....lalalala~

Sebab Banyak Keje Tak Siap
Ni satu hal.... sape suruh tangguh kan.... keje rumah la....keje opis la....keje assignment la.... ala...kejap je pun waktu solat tu.... tak ganggu apa-apa pun la derr.... Perasaan je tu.... rase macam biler dah start solat jer...macam kene cepat-cepat sebab keje banyak tak siap....

Tu je la kot.....banyak-banyak kene hentam pulak nanti..... jangan risau.....kalau terkene tu...perkara biase... sebab dalam banyak-banyak list tu...aku pun kene!! Ha ha ha ha.....

P/S:AFUNDI saya untuk Blogger of The Year dan Top LoL (Humor) yer....:)

8 comments:

mynameismy said...

mslnye PW.. klu tade sebab2 mcm tu pun diorg solat laju pe case...

bile dah slalu buat lame2 dah terbiase.. tu yg setiap mase laju... demmmm

Pembawa_Wacana said...

@mynameismy: Ni salah satu golongan.... saje nak bagitau...huhu

fa-in said...

lg 1 maybe sebab mahu berkepit dgn blog..heheh

solat d ringan2kan,mcm angin lalu gitu je..tu nama nya hamba yg sombong,sgt sombong..

cik pulau said...

ada yg terkena btg idung sendiri..
adehhh.. lalala~

tapi sikit jelah..hehehe

Umar Faruq said...

Haha.. Nice la dowh.. Aku suka entri macam ni.. Santai je ko tegur.. Banyak betul terkena kat aku.. Haha..
Tips untuk menambah follower.

Hafriz Mohamad said...

laju sbb hati dh trikat dgn dunia..

4umyfans said...

ladang-kadang rasa segan dengan Allah. banyak khilaf dalam solat kita buat kan?

soooooour said...

btol2...kebanyakkannya berpunca dari diri sendiri...so, sama2 perbaiki diri...